Fiskgryta a la Café Juniskär.

Parfotografering - resultat
Tack Natalie!
Nu har vi beställt tackkort. Så himla skönt att ha det undan. Det har hängt efter mig så himla länge. Och nu har vi inte bara tackkort utan en massa fina kort på oss tillsammans. Det är sällsynt. Vi har väldigt få kort på oss tillsammans i våra album. Och de vi har så är det ofta någon lustig min som görs. :P Antingen är det jag eller Daniel. Varför är det så? Att vissa alltid blir bra på bild medan andra får kämpa?
Parfotografering
Idag har vi iallafall fått cd-skivan med alla redigerade bilder på posten och nu ska vi gå igenom dem och välja ut vilken bild vi ska skicka iväg som tack-kort till alla som uppvaktade oss på förlovningsfesten eller uppvaktat oss på annat sätt. Jag lägger upp några bilder senare när vi har gått igenom dem.
Resultat på hemtentan
Som tur var hade jag tolkat frågan rätt, jag var ju lite orolig. Men man kanske kunde tolka på flera sätt och haft rätt oavsett vilken vinkling man än hade valt. En sak mindre att oroa sig för. Nu är det bara 2 projektarbeten och en salstenta kvar. =) Och redovisning av ett projektarbete förstås.
Back to work!
"Ämne i grönsak kan förlänga liv" - SvD
[bild lånad från SvD]
På tv4-nyheterna i morse hörde jag om en ny studie som har gjorts. En studie om att morötter kan förlänga liv. Enligt svenska dagbladet har en stor amerikansk studie gjorts där man har upptäckt att det inte är beta-karoten i morötter som är den skyddande faktorn utan alfa-karoten, en annan antioxidant.
Enligt Li C och Ford E et. al. som har lett studien minskar alfa-karoten risken att dö i förtid i hjärtkärlsjukdomar eller cancer med 39 %. Det här är deras slutsats:
associated with risk of death from all causes, CVD,
cancer, and all other causes. These findings support increasing
fruit and vegetable consumption as a means of
preventing premature death."
Alltså,, de rekommenderar ett ökat intag av frukt och grönsaker för att förebygga en förtidig död.
Jag gillar såna slutsatser eftersom de stödjer och stärker mina försök till att få folk att äta mer frukt och grönt!! =)
Referenser: (klicka på länken så kommer ni till artiklarna)
Svenska dagbladet
Archives of internal medicine - sammanfattning
Artikeln i pdf-format - kräver UB-inloggning
Tyvärr måste man vara student och ha tillgång till inloggning för att kunna läsa hela artikeln men sammanfattningen finns att tillgå gratis för alla.
Skurna pepparkakor



Igår gjorde jag degen som har fått vila över natten. Idag skar vi upp och gräddade dem. Snabbt, gott och enkelt! Ett trevligt alternativ till vanliga pepparkakor om man inte orkar stå och kavla ut degen men ändå vill baka själv istället för att köpa.
200 gram Smör
2 dl Strösocker
1 dl Mörk Sirap
2 tsk Malen Nejlika
2 tsk Kanel
2 tsk Malen Ingefära
70 gram Hackad Mandel
5-7 dl Vetemjöl
1 tsk Bikarbonat
Gör så här:
Smält smöret. Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Rör om och arbeta med degen så länge smöret är varmt. Var försiktig med vetemjölet. Vetemjöl är olika från årgång till årgång och mellan olika fabrikat så ibland behövs det mer och ibland mindre. Jag använde cirka 5 dl.
Riv 2 ark bakplåtspapper eller smörpapper, dela degen i 2 delar och rulla varje del till en tjock rulle (cirka 20 cm) på varsitt papper (rullens långsida mot papprets kortsida). Rulla ihop pappret runt degen. Knipsa/bind/vik fast ändorna och förvara i kylskåp över natten.
Ta fram rullarna från kylskåpet och skiva upp rullen snett i 2-3mm tjocka skivor (så tunna man får dem utan att de faller sönder). Grädda på en plåt i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter på 175 grader.
Dörrkransföljetång avslutning.
Igår fortsatte vi vår julstädning. Igår var det dags för sovrummet. Det tog tid att sortera alla papper som man bara låter ligga.. Varför är man inte mera ordningsam?
Vid 3-tiden åkte vi iväg mot shopping. Det var julmarknad i Ljusne som vi tänkte åka förbi och titta på. Vi åkte genom Ljusne centrum i snöstormen och såg typ 5 stånd. Vi tyckte inte att det var värt att svänga förbi och titta utan åkte mot stan istället. Daniel påstod att de hade julmarknad där också! När vi kom till stan var det alldeles dött och alla affärer hade stängt. Typiskt! Jag som skulle ha tag i ett sidenband till min dörrkrans. Så vi åkte iväg mot E-center och för första gången i mitt liv gick vi in på DollarStore. Där hittade jag ett Sidenband och lite annat smått och gott. Vi åkte via ÖB där vi handlade Saffran och en massa julgodis och så via Ica. Där hade vi en förhandling om julskinka. Daniel har velat köpa julskinka sen midsommar. Eller helgskinka som det kallas i affären då. Förhandlingen började på 5,4 kilo och avslutades på 1,3kg. Jag tyckte att han fick köpa och tillaga en nu när det är första advent. Så igår griljerade han en skinka medan jag rörde ihop deg till skurna pepparkakor.
Jag gjorde även klart min dörrkrans, Äntligen!! Så nu hänger den vackert på ytterdörren. Det var inte speciellt svårt men det är tidskrävande och tålamodskrävande. Det gör också ganska ont i händerna av granriset när det sticks. Så vad tycker ni om slutresultatet?? För mycket, för lite eller alldeles perfekt? ;)
Jag har bundit rosetten själv av ett rött sidenband och bindtråd. Dekorationen är gjord av torkade apelsinskivor och kanelstång. Själv är jag jättenöjd. :)
1:a advent 2010
Hoppas alla får en riktigt härlig och mysig första advent idag! Våra planer är att göra klart vår julstädning, det är inte mycket kvar nu, baka skurna pepparkakor och eventuellt få fikabesök. Om jag orkar kanske jag slänger ihop en sats lussebullsdeg också. Köpte saffran på ÖB igår. De hade 1 gram för 26 kronor. :)
Igår gjorde jag klart och hängde upp min allra första egengjorda dörrkrans men jag är så stolt så den ska få ett eget inlägg. ;)
Bröllopsinbjudan!



Bilder från i höstas när vi senast var på bröllop.
Ett nyttigt snacks.
Jag vill slå ett slag för grönsaker som snacks! Jag är en person som ofta blir sugen på nåt att äta på kvällen och egentligen spelar det inte så stor roll vad det är bara jag kan sitta och äta på någonting. För någon vecka sen köpte jag blomkål ganska billigt. Blomkål är gott att ha i maten men jag tycker att den är godast att äta som den är, rå. Jag brukar dela blomkålen i mindre buketter och så äter jag den som snacks! Eller har den i sallad.
Blomkålen är energisnål men mättande och näringsrik. Bland annat innehåller den kalium, fibrer, folat och vitamin C. Nackdelen med blomkål är att man kan bli ganska "gasig i magen". ;)
Nej, se det snöar...
Mmm, iallafall tills jag skulle gå ut efter posten och blev tvungen att sopa trappan i 20 minuter innan jag tog mig ner till postlådan. :P Men när jag sitter inne vid datorn är det ganska vackert att sitta och lyssna på julsånger och titta ut genom fönstret där snön har vräkt ner konstant sen imorse. Eller jag vet inte när det började. När vi klev upp vid 7 var det redan täckt på backen och det snöade för fullt!

imorse.

För en timme sen, och det bara fortsätter!
Plugget har gått jättebra idag. Har läst igenom 11 vetenskapliga artiklar och skrivit korta stycken om varje artikel i ett word-dokument. Okej en del artiklar läste jag noggrannare igenom än andra. Men så är det. Man kanske tar hem 50 artiklar men kan använda 5. Nu tror jag att det får vara bra för idag. Nu ska jag vänta på att Daniel ska komma hem och sen får vi se vad vi hittar på. Vi har påbörjat ett litet julklappsprojekt (som jag är mer peppad inför än vad han är) som vi gör tillsammans. Vi måste fortsätta med det och så ska vi väl fortsätta vår julstädning också. Den lämnade på hälft sen förra helgen.
Igår hängde Daniel upp belysning på balkongen. Vi köpte den på överskottsbolaget så den var inte så dyr. Nu lyser det vackert på balkongen också. Vår balkong är ganska tråkig annars.

Balkong, kök och vardagsrum!
SLV på facebook
Råd till gravida och ammande på Facebook
Nya och gamla besökare
Trevlig läsning! :)
Jobberbjudande
Vid lunchtid ringde telefonen. Jag blev förvånad när jag såg att det var ett söderhamns-nummer. Tänkte, "behöver de vikarie till sista timmen eller?". Och lite rätt hade jag, bara det att det inte var för sista timmen, och inte på högstadiet heller. Det var en rektor från ett låg/mellanstadie som ringde. Hon hade sett mitt namn på vikarielistan och undrade om jag ville ha ett vikariat. Jag frågade vad det gällde och fick höra att det gällde en klass och ända fram till jul. Eftersom jag har hört rykten och eftersom jag pluggar 75 % (ibland känns det som 150%), svarade jag artigt nej men tackade för att hon ringde. Skulle vara skönt med pengar men jag vill inte gå in i väggen innan jag ens är utbildad.
Så nu ska jag göra mig iordning för att åka och hämta D och så ska vi åka iväg och handla. Ikväll ska vi ha någon form av spelkväll, så får vi se hur det slutar! :) Tänkte köpa glögg och pepparkakor som blir premiär för iår! Funderar också på att baka egna, eventuellt i helgen!

Har pyntat med torkade apelsinskivor och värmeljus i köket. Bilden togs igår. Idag har jag även tillsatt granris och det blev ännu bättre med lite grönt på fatet.
Skaldjurspaj

Pajdeg
200 g Vetemjöl
En nypa Salt
100 g Smör
2-3 msk Kallt Vatten
Äggstanning
2 st Ägg
3 dl Gräddfil
Ett knippe hackad färsk Dill
Salt och Peppar
"Topping"
125 g Surimisticks (ett paket innehåller 250 g)
~ 200 g Räkor
Riven ost (~150 gram eller så mycket man vill ha)
Romsås:
2 dl Cremè Fraiché
Några skedar Stenbitsrom
1 st Rödlök
Salt & Peppar
Dill och Citronskivor till garnering
Gör så här:
Tina räkor och surimisticks om de är frusna.
Blanda vetemjöl och salt i en skål. Skiva smöret i mindre tärningar och lägg ner dem i mjölet. Blanda försiktigt ihop mjölet med smöret. Använd fingertopparna eller en matberedare. Det ska bli en smulig massa. Överarbeta inte. Blir degen för torr eller för kletig, tillsätt mer smör respektive mjöl om det behövs. När degen har blivit smulig, tillsätt vattnet och rör om försiktigt så att det blir en sammanhängande deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord eller tryck ut den direkt i formen. Försök få den så jämn som möjligt i formen. Jag använde en pajform med 28 cm i diameter. Nagga degen och förgrädda pajskalet i 10-15 minuter på 200-225 grader. Medan pajskalet är i ugnen kan man börja med fyllningen.
Blanda ihop äggstanningen. Vispa först äggen lätt och tillsätt därefter gräddfil, hackad dill, salt och peppar.
Skär surimisticksen i mindre bitar. Riv osten.
Ta ut pajskalet ur ugnen när det är klart och häll i äggstanningen. Häll därefter försiktigt över räkor och surimisticksen så att de blir jämnt fördelade över formen. Toppa sist pajen med den rivna osten och grädda i ugnen (200 grader) tills äggstanningen har stagnerat och pajen har fått en fin färg (cirka 30 minuter). Börjar pajen se bränd ut innan äggstanningen har stagnerat, klä formen med aluminiumfolie sista tiden i ugnen.
Blanda ihop romsåsen genom att finhacka en halv rödlök och sen röra ihop alla ingredienser i en skål. Den andra halvan rödlök kan man finhacka eller skiva och garnera pajen med.
Servera pajen med en klick romsås och garnera med en skiva citron, rödlök och en dillkvist (och eventuellt lite surimisticks om man vill).

Fiskfilé i foliepaket

Koka ägg så att de blir ganska hårdkokta. Tina fiskfiléer (exempelvis torsk- eller pangasiusfilé) eller använd färska om ni har det. Grovhacka färsk dill. Dela filén i två. krydda den ena filén med salt, peppar och färsk dill. Lägg den andra filén ovanpå. Placera fisken i ett ark aluminiumfolié och strö dill ovanpå och krydda med salt och peppar. Skiva de kokta äggen i mindre bitar och strö över fisken. Skär en skiva smör och lägg på fisken. Knövla ihop aluminiumfoliet så att det blir ett paket. Lägg paketen i en ugnsfast form och tillaga i ugn tills fisken är genomkokt (30-40 minuter kanske).
Servera med kokt potatis och det smälta smöret från fiskpaketet. Garnera med en kvist färsk dill och kanske en citronklyfta.

Smaklig måltid!
Dörrkransföljetång och torkade apelsinskivor
På söndag kväll när vi hade lagt oss kom Daniel på att han hade glömt att säga till om att han behöver vikarie på måndag morgon. Han skulle på något möte och kunde inte ha första lektionen. Så snäll flickvän som jag är gick jag med till skolan i ovisshet om jag skulle få vikariera eller inte. Men det fick jag. Så igår morse pratade jag måltidsordning och gjorde egen müsli med ett gäng åttondeklassare. Det var himla roligt och de var så snälla och duktiga allihopa. Såna gånger saknar jag att vara HK-lärare. :)
Vid 11-tiden efter lite kaffe och prat i lärarrummet gick jag hemåt, käkade lunch och började skiva apelsiner. Jag hade bestämt mig för att torka egna apelsiner som jag ska dekorera min dörrkrans med. Jag läste lite grann på internet men hittade så många olika instruktioner så jag blev inte mycket klokare. Jag skivade dem ganska tunnt och sen la jag dem på ett bakplåtspapper och in i ugnen. Ugnen hade jag på 50 grader och jag stängde inte ugnsluckan helt utan stoppade den med två grytlappar så att fukten skulle kunna ta sig ut. Apelsinerna var inne i flera timmar, totalt kanske 4 timmar. Sen lät jag dem torka färdigt i rumstemperatur.

Det färdiga resultatet.
När tvätten var fixad påbörjade jag kransbinderiet. Jag hade låtit gransriset stå utomhus vilket gjorde att det hade frusit ihop och resulterade i att jag fick stå och klippa av kvistar från toppen. Jag är inte riktigt klar med den för man ser fortfarande grunden på insidan, men jag fick så ont i händerna av alla stick så jag slutade. Så här ser kransen ut för tillfället. =)

Fortsättning följer..... ;)
En succé-helg!
Vid 3 tiden åkte vi iväg, plockade upp 2 andra och så styrde vi bilen mot Gävle. Vi började med att bädda iordning där vi skulle sova och så öppnade vi en vinflaska som vi delade på. Vi hann intevara där länge innan vi skulle bege oss mot O´Learys för middag. Totalt var vi 9 stycken som käkade, 2 av dem var killar. Så det var mycket tjatter men roligt hade vi. Maten var jättegod och såg härlig ut! Här kommer lite bilder:

Daniel tog Fish & Chips.

Några tog hamburgare.

Några tog biff med någon form av vitlökssås.

Och jag tog majskyckling med grönsaker, blue cheese dip och potatisgratäng.
Vi satt kvar i flera timmar och pratade, skrattade och njöt av god öl och goda drinkar. Efter ett tag så gick vi vidare mot ett ställe som heter "Helt enkelt". Underbart namn tycker jag. :) Inredningen var jättesnygg och människorna var trevliga. Det var massor av folk och lite hög musik så det blev svårt att prata. Men vi hittade ett bord där vi slog oss ner. Vissa var och dansade medan andra satt kvar och pratade. Vid 2-tiden gav vi upp och började gå hemåt med en omväg via en gatugrill. Hemma gjorde vi oss iordning för sängen och satt och pratade igenom kvällen en stund innan vi somnade.
Dagen efter mådde jag oförskämt bra med tanke på mängderna dryck jag hade fått i mig dagen innan. Men det var så mycket mat på tallriken så jag tror att det räddade mig. :) Andra hade inte lika tur så vissa låg kvar och sov medan några av oss tog en stadsrunda. Hem kom jag med nya gardiner, en amaryllis och bindtråd som jag ska använda till dörrkransen.
Resan hem var lite obehaglig för det vräkte ner snö och var kring noll-strecket så det blev slask-sörja på vägen. Men hem kom vi helskinnade och kvällen var riktigt lugn framför tvn för min del.
Igår blev det tidig väckning och så satte vi igång projekt-"städa inför julen". Vi hann med köket! Men vi gjorde det ordentligt. Vid 3-tiden tog jag en paus och åkte till gymmet. Så skönt å träna. Jag har verkligen saknat det! Kan inte riktigt förstå att jag har väntat såhär länge med att skaffa kort.

Jag skrubbade medan Daniel sprang runt med kameran... ;) Nä skämtosido! Han diskade ett berg av lunchlådor, som han brukar glömma och samla på skolan!

Till mina nya gardiner köpte jag en tofs a la Maria Montazami. ;)

Sidogardinen åkte upp och kappan åker antagligen upp idag. Måste stryka den först! Det är röda gardiner med vita korsstygnsbroderade hjärtan på. Även en julstjärna åkte upp i fönstret! :)
Nu håller jag på och torkar apelsinskivor i ugn, som jag ska pynta dörrkransen med! Och julstöket 2010 är igång på riktigt.
Hemtentamen!!
Jag hoppas även att internet inte ger upp. Det har krånglat hela morgonen. Jag sa till Daniel att jag kommer till skolan och skriver om det lägger av. :P Men jag hoppas verkligen att det inte gör det för då går det åt en massa tid till att ta sig dit.
Önska mig lycka till! ;)

[bild från google]
Vinmarinerad rostbiff

Vinmarinerad rostbiff med tomat, paprika, krispsallad,
avokado, dressing och bröd
Gilla-knappen!
Vill ni vara anonyma kan ni inte använda funktionen utan får istället lämna en anonym kommentar! :)
Jag efterlyser återigen mer respons!! =)
Låttips: Petter - Stockholm i mitt hjärta
Det går ju ett program på tv 4 nu på lördagskvällarna. Programmet heter "Så mycket bättre" och handlar om svenska musiker som umgås och tolkar varandras låtar. Jag har inte följt det men jag såg reprisen av första programmet och föll för låten ovan. Det är Petter som har gjort om Lasse Berghagens låt Stockholm i mitt hjärta. Jag tycker att det är en fantastisk cover. Orsaken till att jag lägger ut klippet först nu är att jag hittade låten på Spotify, och den ligger nu i min spellista. =) Vill du lyssna på låten på Spotify klicka HÄR!
Han har även gjort andra bra covers under programmet men jag valde att publicera denna eftersom det var den första jag hörde. En annan som gör succé under programmet med sina tolkningar är artisten September. Som exempel har jag hennes tolkning av Teddybjörnen Fredriksson som hon uppträdde med i premiärprogrammet.
Lycka.
Mer smak, Buffé och Elle mat&vin.
Igår när vi kom hem på kvällen och kollade posten kom ett lyckorus över mig. Tre mattidningar på en och samma gång!! Nu har jag lektyr ett tag framöver. =)
Plugget gick ganska bra igår. Jag renskrev lite anteckningar, läste på inför tentan och gjorde klart en laborationsrapport som jag skickade in. När klockan närmade sig halv 4 klädde jag på mig, hämtade bilen och åkte för att hämta Daniel. Vi hade bestämt att vi skulle åka till gymmet och träna. =) När jag blev medlem fick jag 3 värdecheckar som jag fick dela ut till vänner. De var värda en veckas gratis träning på gymmet och Daniel fick en av dem. Och igår var det då alltså dags för premiären. Han hade haft en tung dag på jobbet och var ganska butter när han klev in i bilen. Ja, han var ganska butter enda tills han hade gått en stund på löpbandet och Simpsons & That 70´s show hade muntrat upp honom. I 20 minuter kämpade vi på med löpbandet och sen gick vi ut i gymmet. Jag körde mina övningar medan Daniel gick till sidan med de fria vikterna. Han konstaterade att det märktes att han inte har varit på gymmet på länge men han var mycket gladare när vi åkte därifrån. Han tyckte att det var skönt att röra på sig och skönt att basta efteråt. Det var också lycka! Att märka att även han (som varit så anti) blev gladare av lite träning. Så i framtiden ska inga buttra miner stoppa träningen. ;)
[Idag har han dock träningsvärk och han tror även att han har nån bristning/sträckning i armen. Ska be han ringa syrran om det inte är bättre ikväll eller imorgon (så att du är förberedd sabsa). :)]
Sista chansen nu...
Tävling
av T-Discs totalt värde 2 000 kr i samarbete med WWW.JENNYN.SE
Var med och tävla HÄR du också! "
Jag läste denna tjejs blogg och blev inspirerad av att vinna en kaffemaskin när jag såg att hon hade länkat till en tävling. I somras när vi bodde hemma hos Daniels föräldrar blev jag så bortskämd av att bara behöva trycka på en knapp och så fick man kaffe. Okej, så enkelt är det inte men nästan. Så länge allt är påfyllt och maskinen är servad så är det så enkelt. =) Så därför är jag nu med och tävlar HÄR om en kaffemaskin (Tassimo) från Bosch.
Variation och kvalité
Greater variety in fruit and vegetable intake is associated with lower inflammation in Puerto Rican adults.


[mmm... gott! Bilder från google]
Ljusne i vinterskrud




Tagliatelle med ost- och skinksås
Igår lyxade vi till det lite med tagliatelle och ost-skinksås. Denna variant gjorde jag med lite cremè fraiché i béchamelsåsen och det blev riktigt lyckat. Såsen blev krämigare än vanligt och kändes verkligen lyxig. Jag hade även köpt hem en bit varmrökt skinka som var riktigt god. En god rätt såväl till vardag som helg. (Receptet har fått inspiration från Vår kokbok)
Ingredienser:
Tagliatelle (4 portioner)
2 ½ msk Vetemjöl
5 dl Mjölk
2 dl Cremè Fraiché
300 g Skinka eller Kassler (Vi använde varmrökt skinka)
1-2 dl Riven Ost
1-2 msk smör
Salt, oregano, svart- och/eller vitpeppar
Tomater och/eller sallad till servering
Gör så här:
Koka upp vatten och tillaga tagliatellen enligt anvisningar på paketet.
Skär skinkan i tärningar eller strimlor (enligt önskemål). Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken, lägg i fettet och koka upp under omrörning. Låt koka på svag värme i 3-5 minuter. Kom ihåg att vara försiktig med såsen, mjölkbaserade såser bränner vid väldigt lätt.
Tillsätt cremè fraiché, skinka och ost. Låt såsen bli varm igen men låt den inte koka eftersom osten kan bli seg. Smaka av med salt, peppar och oregano.
Servera med tagliatelle, sallad, tomat och lite riven ost, gärna parmesan om det finns hemma!
SMAKLIG MÅLTID!
Mitt nya jag
Vi är alltså bjudna till Daniels kollega Camilla på fredag. Hon har bokat bord på en restaurang och så är vi cirka 10 pers som ska gå ut och käka. Vi ska sova över i Gävle och så har vi planerat in en shoppingdag på lördag. Har tänkt jag skulle leta efter en ny julstjärna. Lämnade min gamla 49 kronors julstjärna från Rusta i Umeå. =)
Nu blir det tentaplugg. Ska lära mig allt om kost vid graviditet och amning. ;)
Nyhet om produktnyheten

[bild från google]
Låttips: Daniel Adams-Ray - Gubben i lådan
Gubben i lådan.
Den svenske rapparen Daniel Adams-Ray har släppt ett album som heter "Svart, vitt och allt däremellan". Här är en av singlarna från albumet, en låt som jag tycker är ganska skön att lyssna på. :) Kul att både denna kille och Oscar Linnros är aktuella nu, eftersom de två tillsammans utgör gruppen Snook.
[Andra låtar på albumet är till exempel; Dum av dig och Lilla lady.
Man kan lyssna på albumet på Spotify. Gå då in HÄR.]
Musiktips: James Blunt
James Blunt har kommit ut med en ny skiva och han har en lika skön röst som alltid och musiken är lika härlig som tidigare. Albumet heter "Some kind of trouble" och här kommer en singel från albumet. Lyssna och njut! :)
Stay the night.
Underbara söndag!
...Gonatt...
Underbar reuninon i Stockholm.
Men vi var ju inte bara där för att uppdatera oss om varandras liv. Vi gick ju på Stockholmsmässan hela dagen. Vi började dagen med att sätta oss ner och luncha och prata eftersom det antagligen skulle bli svårt att göra det när man går omkring på ett mässområde.
Efter lunchen satte vi fart mot "Allt för hälsan". Där var det ganska behagligt att gå omkring, inte för mycket folk. Det fanns allt från kokböcker, dieter till spa-upplevelser, hudkrämer och olika former av träning. Vi gick omkring och bläddrade i böcker, pratade med mässpersonal och provsmakade olika livsmedelsprodukter.
Efter några timmar bytte vi mässa och gick till "Det goda köket" istället. Där blev vi besvikna till en början för vi hittade bara en massa olika vinprovningar och väldigt lite mat-utställningar. Det var så otroligt mycke folk och många blev väldigt rund under fötterna. Efter ett tag gick vi ut för att sätta oss och vila en stund och för att få lite andrum. Vi satte oss ner och drack varsin öl. Efter ett tag fortsatte vi igen och då hittade vi matdelen. :D Tyvärr hann vi inte gå där så länge för vi blev tvugna att avsluta för hemresa. Men vi hann provsmaka en massa olika korvar, ostar, glass, dumplings, oliver m.m. Jag köpte en signerad kokbok av Monika Ahlberg - Monikas jul till ett ganska bra pris! Jag är jättenöjd över köpet, den ser så himla fin ut och jag kommer säkert att bjuda på en massa läckra bilder och recept när jag testar att laga nåt ur den. Jag köpte även hem en korv till Daniel. Han blev nöjd och den är snart slut. =P
Det var också väldigt kändistätt på mässområdet. Några kända ansikten jag såg var Anna Skipper, Paulo Roberto, Monika Ahlberg, Laila Bagge och Anders Leven m.fl.
Jag är supernöjd med dagen och mässorna och kan absolut tänka mig att åka fler gånger. Det jag kan klaga på är att jag gärna hade sett mer mat på matmässan och gärna mer av andra köksprodukter, t.ex. köksredskap. Det fanns lite knivar och några kastruller och stekpannor men jag tyckte att vinprovningen tog över hela mässan. Vin är en del av det goda köket, men inte allt!!
Effektivitet och grannsämja
Imorgon blir det vikariat hela dagen igen. Då ska jag vikariera i kemi, fysik och matte. Jag pratade med läraren igår och då fick jag reda på att han har planerat lite labb på kemin. Huh! Hoppas Daniel kommer hem med planeringen idag så att jag kan sitta och gå igenom det ikväll, och att det inte är något avancerat så att jag klarar av det trots att jag inte är utbildad kemilärare.
Låttips: Akon - Angel
Ännu en ny radiohit av Akon.
Lax med Quinoasallad

Ingredienser:
4 st Laxfilébitar (á 100 g)
2 dl Quinoa
4 dl Vatten
1 st Grönsaksbuljongtärning
1 burk Böngroddar (eller t.ex svarta bönor)
~50 g Babyspenat
1 st Rödlök
1-2 st Citroner
100 g Fetaost
1 dl Cashewnötter
1 st Tomat (eller några körsbärstomater)
Salt, svart- och vitpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten och buljongtärning. Skölj quinoan i durkslag och koka den i buljongen i cirka 15 minuter (eller enligt anvisningar på förpackningen). Låt svalna lite. Skär löken och tomaten samt skölj av böngroddarna.
Lägg spenat, quinoa, böngroddar, lök och tomat i en salladsskål eller på ett salladsfat. Pressa citronsaft över. Smula fetaosten och strö den och nötterna över salladen. Stek laxen och krydda med salt, svart- och vitpeppar. Pressa lite citron över och servera med quinoasalladen.

Smaklig måltid!
En sämre dag.
Jag förstår att han är trött när han kommer hem från jobbet. :) Är det för att jag är vikarie? Är det för att jag är tjej? Eller är det för att jag är för snäll och naiv?? Eller skulle det ha kunnat hända vem som helst?
Snöoväder


Fröken Bäck
Så idag mina kära vänner har jag vikarierat i SO på högstadieskolan. Jag hade 3 lektioner + rastvakt. 2 stycken nior och en åttondeklass. Första lektionen började klockan 8.20. Jag fick samtalet klockan 7.40. Då var jag oduschad och satt i morgonrock. Klockan 8.10 var jag på skolan. Och jag promenerade dit!!! Daniel var imponerad och jag var imponerad över mig själv också. På 15-20 minuter hade jag duschat, tvättat håret, fönat håret, klätt på mig och sminkat mig. Det måste vara ett rekord. =)
Niorna hade historia och ska ha prov på andra världskriget så med dem hade jag inläsning inför provet. Den andra klassen hade jag fått order om att de skulle se film men det visade sig att de hade sett filmen redan så då hade jag provläsning med dem också. Som väntat hade de svårt att koncentrera sig och det blev lite livat mot slutet men de flesta var riktigt duktiga.
Sista lektionen hade jag geografi och de höll på med ett grupparbete om länderna i Norden. Det blev lite panik då också eftersom några grupper var klara eller nästan klara med sitt arbete och jag hade inte fått några andra uppgifter att dela ut. Vad gör man då??
Men jag är ganska nöjd och jag förstår verkligen varför Daniel gillar att jobba på skolan. Alla är så trevliga, lärare som elever, och även om eleverna är uttråkade och har koncentrationssvårigheter (eller vad det är frågan om...) så upplevde jag ingen som dryg. Och det är en stor skillnad från tidigare erfarenheter av svenska högstadieelever. Kanske beror det på att vi är ute "på landet" och det är en liten skola eller så är det för att jag känner en viss HK-lärare och den bekantskapen ger mig gratis respekt!?? Vem vet.. ;)
Vi får se hur det blir resten av veckan med vikariat men på fredag har jag iallafall lovat bort mig. Då blir det NO och jag ska briljera i mina kunskaper i matte, fysik och kemi!

[bild från google]
Sista chansen!
Mmmmm.... Vinter vit

Förra veckan när jag var och handlade på Ica Maxi hittade jag ett erbjudande. Marabou chokladkakor, 2 stycken för 30 kronor. Jag slog till och testade denna nya vitchoklad. Man blir ju sugen bara av förpackningens utseende, eller vad tycker ni??
Chokladen var väldigt god men väldigt söt som vitchoklad är. Vet inte om det är bra eller dåligt. Kanske är bra för mig iallafall eftersom det räcker med några bitar istället för att jag normalt kan äta några rader. ;) För alla er som tycker om vitchoklad så rekommenderar jag denna starkt. Vitchoklad med en lätt touch av vanilj.
Helgen i Sundsvall
På fredagen hade jag skola och sen hem å stresspacka för att vi skulle komma iväg någongång. Vi packade en massa kokböcker och lite kläder. Vi kom iväg ungefär halv 5. Resan gick bra trots att det började snöa när vi började köra (det snöade hela morgonen också så daniel fick skjutsa mig till skolan för jag vågade inte cykla som jag hade planerat). Det blev matpaus i Ö-vik. Testade en ny hamburgare på max. Italian Trio - Mozzarella/Pepperoni. Mycket god. Jag tycker ju inte om hamburgerior och deras hamburgare annars men denna kan jag faktiskt tänka mig att äta fler gånger. Tummen upp!! Vi tankade också och så åkte vi vidare.
När vi kom till Sundsvall så checkade vi in på hotellet och så gick vi spontant till bion för att kolla på film. Vi var ganska sena så de enda filmerna som gick var Saw, Paranormal activity2 och Due Date. Vi valde Due Date men när vi kom fram till kassan så visade det sig att det bara fanns singelplatser kvar. Så går det när man försöker vara spontan. :) Så vi gick till hotellrummet istället å kollade på sista Bourne-filmen, som gick på tv. Det blev en ganska tidig kväll och lite sovmorgon på lördagen. Inte så mycket dock eftersom frukosten stängde 10.30. Man vill ju hinna sitta å njuta också!! Efter frukosten blev det shopping på stan!! Vi knallade runt i affärerna och strövade omkring. Vi var inte ute efter något speciellt och handlade bara schampo till specialpris när vi var på stan. Vi åt lunch på Barista och hade det jättemysigt. Vädret var perfekt!! :)


Daniel åt en ceasar-sallad och jag åt en grillad macka med sallad.


Tidningsstället. Går att ha både ståendes och liggandes. :)




Vi på hotellrummet innan middagen.

Singha. En stor (63 cl) och en liten (33 cl). =)

Min mat.
Dagen spenderades sedan i sällskap med Daniels familj. Vi var och hälsade på Micke som har flyttat hem igen efter x antal veckor och så blev det mat hos M&T. Hemma var vi först klockan 8 på kvällen eftersom vi åkte en vända via hudiksvall och köpte några begagnade högtalare.


Förrätt: Kallrökt lax, räkor, crabsticks med tillhörande såser och rullar med fetaost, soltorkad tomat och parmaskinka.


I väntan på huvudrätten.

huvudrätten: ugnsbakade rotfrukter med oregano&citron fylld fläskytterfilé.


Hotellfrukost.
Och sist men inte minst, den fina fototapeten på väggen i hotellrummet! ;)

Home Sweet Home
När jag kommer hem ska jag ladda in alla bilder i datorn och försöka skriva om helgen.
En lång dag.
Annars har det inte hänt så mycket. Fick reda på att jag klarade duggan med 1 poäng. Haha.. Men usch vad många slarvfel jag hade gjort. Fy skäms!! Hoppas tentan går bättre.
Imorgon blir det en nästan lika lång dag. Och så kommer Daniel upp. =)
Lite uppdateringar...
När jag väntade vid Ljusne jvstn började en kvinna prata med mig. Hon berättade om att hon varit med om en bilolycka och att hon därför var lite virrig och hade tappat lokalsinnet. Hon hade missat en buss och inte tänkt hitta till station. När vi klev på tåget så visade det sig (?) att hon inte hade varken kontanter, kort eller mobil. Hon hade blivit av med det hävdade hon. Jag har ingen aning om vad som stämmer eller inte men vi runt omkring var snälla och donerade en slant var så att hon skulle kunna ta sig till hudiksvall där hon hade sina barn. Jag blev lite fundersam om det eventuellt var droger eller dylikt inblandat. Jag är så himla obekant med allt sånt så jag vet inte vad man ska titta efter... Jaja, jag kunde undvara en 20:a tyckte jag. :) Dagens goda gärning.
I sundsvall väntade jag i knappt 1½ timme. Jag bestämde mig för att käka middag på BiteLine. Ja det var antingen det eller en korv på pressbyrån. De hade pizza och salladbuffé för 75 kronor så jag slog till på det. Och ja åt massor, det var ju så gott. Men nästa gång ska jag inte äta så mycket. Inte kul att sitta ihoptryckt på en buss i 4 timmar efter att ha ätit BiteLine-pizza-buffé.
På bussresan visades Göta Kanal 3. Den var så dålig så jag valde att läsa ut min bok istället. Äntligen har jag läst ut tredje och sista boken i Stieg Larssons millenium-triologi. Det tog lång tid. Har haft uppehåll ett tag också.
Bussen var framme lite tidigare än väntat. Den åkte via sjukhuset först eftersom Umeå var slutstation. Så bussen var framme cirka 40 minuter innan en buss till Carlshem skulle komma, så jag valde att lyxa till det med en taxi. Så himla skönt att bli avsläppt nästan vid dörren.
Idag har jag bakat kanelbullar till min kära syster. Lovade att göra det om hon klarade sin första tenta. Och det gjorde hon, med två hela poäng. =) Till lunch fick jag äta rester från gårdagen. Sabina hade gjort en jättegod slät spenatsoppa med chili. Det var starkt men gott. När hon cyklade till skolan så gick jag iväg på en lång promenad. Jag gick och hämtade ut ett brev på posten, gick och pantade flaskor och så gick jag på en lite shoppingrunda. Jag hade en riktigt bra shoppingdag. Kanske för att det var skönt att gå i riktigt fina butiker?? :)
Jag shoppade ett par skor på Din sko, en halsduk och fingervantar (båda i lila) från H&M, ny mascara och nagellack från Kicks.
Nu är jag trött och vilar inför morgondagens prövningar. Såg att vi skulle ha skola ända till klockan 17.45. Det är bara att bita ihop, men jag tror jag kommer att gilla det också. Äntligen händer det någonting i min annars ganska händelselösa vardag. På torsdag kommer Daniel upp och på fredag åker vi ner till Sundsvall för att fira kärleken. =)
Iksu - Here I come!!
Låttips: September - Resuscitate Me
Lite ny musik från svenska September.
Jag gör mig klar för att åka iväg in till stan. Ska som sagt på möte och så ska jag uträtta lite andra ärenden. Beroende på hur länge allting tar så kanske jag hinner in via inredningsbutiken som vi spanade in i helgen. I eftermiddag åker jag vidare norrut. Har ju lovat att baka kanelbullar till systeryster som klarade tentan. Jaja, man får väl hålla vad man lovar! :)