Första helgen

Nu har jag jobbat första helgen för sommaren! Egentligen skulle jag bara jobba fredag, och sen åka ner till Daniel igen eftersom nästa schemalagda tid var på torsdag. Men när jag pratade med chefen frågade hon om jag kunde hoppa in på söndag när det var morsdag, eftersom det var så många redan då som hade bokat bord. Och några dagar senare frågade hon även om jag kunde jobba hela helgen för en av tjejerna kunde inte. Självklart kunde jag. Lika bra att jobba hela helgen om jag skulle vara kvar och vänta på söndagen. :)

Det började väldigt lugnt. Under fredagen var det så ruggigt väder att vi hade väldigt lite kunder. Men det var ganska skönt också. Eftersom man inte riktigt kommer ihåg allt från förra året. Men jag försökte leta i minnet och lära ut mina kunskaper till den andra tjejen som jobbade.

På lördagen var det också konstigt väder. Väldigt dimmigt hade vi ute vid vattnet. Så det var inte så mycket folk, men ändå mer än under fredagen. Jag fick också då träffa de som jag jobbade med förra året. Iallafall de som ska jobba iår. HÄRLIGT!! =) Vi hade minst lika roligt som förra året. Men på grund av det tråkiga vädret blev vi hemskickade tidigare. Några av oss.. Men vi hade turen så vi fick skjuts hem av en av kockarna, som kom och hälsade på oss. Han bjöd hem oss på en öl och så tittade vi lite på melodifestivalen.

Under söndagen hade vi nästan fullbokat hela dagen i inglasningen. Vi var 5 personer som jobbade och det behövdes verkligen vissa stunder under dagen. Men det var skönt! För vi hade någonting att göra hela tiden. Under fredagen och lördagen blev vi så rastlösa vissa stunder när det inte finns något att göra. Under söndagen hade vi knappt några lugna stunder alls. Men vi löste det bra trots några problem. Exempelvis gick potatispressen sönder och vi hade ingen diskmaskin installerad ännu så allt diskades för hand!! Det blev även lite väntetid på maten men inte mer än 45 minuter så det är acceptabelt tycker jag. Är det mycket folk får man absolut räkna med att vänta på maten en stund!! Men ibland inser inte folk det.

Jag fick även stöta på några sura och bittra människor... Jag vet inte vad som var fel.. Jag började nästan undra om det var mig det var fel på så jag frågade chefen om jag ser bitter ut när jag råkar ut för alla sura människor! ;)

Men jag mötte även några landsmän. Det var två par som hade bokat bord som jag servade under lunchen. Jag hörde att de pratade lite österbottnisk dialekt, så jag var tvungen att fråga varifrån de kom. "Lite utanför Vasa" sa den ene herrn. Det andra paret var födda i Österbotten men hade bott i Sverige i 60 år. Gubbarna var bröder. Jag berättade att jag kom från Vörå men har bott i Sverige i 4 år. Vi konstaterade att världen är liten. Nästa gång jag kom förbi så berättade den ena att de kommer från Närpes, eller närmare bestämt Övermark! Jaha, vad roligt sa jag..

-"Då kanske ni känner familjen Norrgrann?" 
-"Ja visst gör vi de"
-"Vad kul, jag har gått i gymnasiet med yngsta dottern. Ni måste hälsa till dem"
-"Ja där ser man, mittiallt krympte världen ännu mera"  =)

Sen när de skulle gå så kom kvinnan fram till mig och sa "Nu har jag tagit kort på dig så jag har att visa upp".. Haha.. =) Så Saara, du vet vad du har att vänta nu!! ;)

Jag insåg att jag hade saknat mina arbetskamrater och trot att dethär blir en lika rolig sommar som förra året!! =) Nu är jag tillbaka i Ljusne. Daniel hämtade upp mig på jobbet igår. Han kom kl 20 eftersom vi stänger då, men vi kom inte iväg förrän närmare halv 10. Så länge tog det att städa och diska!! Ikväll blir det antagligen en fisketur. Vi har jättefint väder!


Eurovision SongContest

Ja, så var ännu en tävling över. Jag har inte följt med så noga iår. Jag tycker att det börjar bli för utdraget. Man orkar inte följa med alla deltävlingar, semifinaler, andra chanser och finaler.
Hur som haver, satt jag med Daniels mamma och såg semifinal nr 2 i torsdags. Det var så många ballader. Säkert fina låtar och när jag hör dem igen kommer jag säkert säga "Vilken fin låt, vem är det här?" Men de försvann i mängden allihopa. Ett bidrag som stack ut var turkiet. =) Jag gillade deras annorlunda låt, det var lite fart på den jämfört med alla vackra och mindre vackra ballader!


/>

Jag såg även alla bidrag i Finalen under lördagen. Några bidrag som jag tänkte kommentera är:
Moldaviens bidrag, som var lustigt tack vare en luftljuckande trumpetspelare. =)
Belgiens ballad, där jag tyckte att killen som sjöng påminner om John Mayer. Skön sång som man kanske kommer att höra i framtiden.
Och Serbien, haha, vars sångare liknar en äldre Emil i Lönneberga. =)
Vitryssland hade t.o.m fått med sig Robert Wells på scenen. Jag undrar hur han egentligen tänkte... låten var inte bra och sångarna kunde inte sjunga.
Ukrainas låt var också lite speciell. En ensam tjej som sjöng kraftfullt. Jag tror hon försökte efterlikna Pink. Okej låt, men ingen schlager.
Rumäniens låt blev bättre andra gången jag hörde den. Jag är imponerad över tjejens höga toner.
Och sist men inte minst, Frankrike, vars låt kanske blir en sommarplåga iår!?!?

Min favorit var Tyskland, som även gick och vann!! =) Jag gillade hennes charmiga låt, hennes charmiga sätt och att hon var så ny i branshen. Kul att det kommer lite nya förmågor. :)
Hittade hennes album på Spotify. Ta och lyssna in det!! Lena - My Cassette Player

Och de flesta har säkert hört vinnarlåten, även om man inte såg finalen gick den på nyheterna dagen efter!! :)


På väg till jobbet!

Jepp, nu sätter de igång! Jag är redo för att börja sommarjobba. Synd att det är ruggigt väder, men det kanske är bra så man får börja lungt och försöka komma ihåg allting.
Hoppas på en skön sommar med mycket glada och nöjda kunder, bra väder men inte för varmt de dagar jag ska jobba. ;) Jag tror det kommer att bli bra, nu har vi ett nyrenoverat diskrum också!!! =) Önska mig lycka till!

See you later!

C-uppsats: Svårigheter att äta

Jag har ju inte visat vår färdiga uppsats!!!! Här är slutresultatet, "fint" inbundet av Institutionen för kostvetenskap... ;) Förhoppningsvis kan man hitta och läsa hela uppsatsen någongång i framtiden på Internet.


Jag är nöjd över slutresultatet. Jag tror att vi båda är det, och jag vet att vi båda är glada över att det äntligen är slut på stressen och allt vad som kom av pressen att få den färdigställd i tid och dessutom få till ett bra resultat. Men under dessa 10 veckor har vi också kommit varann mycket närmare och det har int bara varit pina.. Vi har haft många roliga stunder, när vi har skrattat mer än vi har jobbat! Tack Anna!

Sommarlov!!

Jippii... Nu har jag officiellt sommarlov. Det betyder alltså att jag fick godkänt på tentan jag skrev i folkhälsopsykologi! 30p av 36p och jag har inga restuppgifter att göra heller. 

Nu håller jag på och packar för fullt! Det är mycket kläder och jag funderar om jag behöver allt. Men jag ska ju vara i Sundsvall hela sommaren så antagligen kommer jag att använda det mesta som ligger i högar på sängen.

Imorgon, fredag, börjar jag min första dag på jobbet! Jag ser framemot att få göra någonting vettigt efter att ha suttit i Ljusne i flera dagar och inte gjort något speciellt alls. Jag ska tydligen få lära upp flera nya tjejer som ska jobba i sommar. Ska bli spännande! Hoppas de är lättlärda.. :)Nu ska jag äta lite lunch. Det blir rester efter gårdagens middag: Ugnsbakad lax, kokt potatis och romsås.


Laxen är kryddad med citronpeppar, salt och timjan... Lite olja ringlades över innan den sattes i ugnen.


Romsåsen består av lättcremèfraiché, röd stenbitsrom, finhackad rödlök, salt och peppar..Igår fick jag också hem en glad fästman. Han hade varit på en sista träff i en mentorkurs han har gått under året. Diplomet fick han av kommunfullmäktige. Det är tydligen något projekt de gör i Söderhamns kommun. Alla nyblivna lärare som får jobb i Söderhamns kommun blir tilldelade en mentor det första året.


Årets sommarplåga!?

Kan detta möjligen bli den låt vi kommer att plågas med i sommar? Vad tror ni?


Pauline

Igår hittade jag Paulines nya album på Spotify. Jag lyssnade på hela albumet och det fanns många bra låtar!! Lyssna på det på Spotify: Pauline -  Never said I was an angel (2010)
Här kommer några av de kanske mer kända låtarna. Lyssna och njut av hennes sköna röst!Mer kvällssysselsättning i Ljusne


Daniel påväg till tvättstugan....
Ikväll har vi bland annat fördrivit tiden med att tvätta lite kläder. I tvättstugan där vi tvättar våra kläder finns det väldigt bra med tvättmaskiner. Vi har hela 4 stycken!!!! Det är otroligt egentligen. Man blir klar med tvätten på en gång. Problemet är torkmöjligheterna. Det finns inga torkskåp. Inte ett enda. Det finns torkrum, med linor/snören hängandes från taket och en fläkt som blåser varm fuktig(!) luft. Och i lägenheten har vi inte heller bra möjligheter. Vi har ett tvättställ.Efter att vi tagit hem tvätten och hängt om den i lägenheten, eftersom den fortfarande var fuktig när vår tid hade löpt ut, gick vi ut på gården. Jag med kameran och Daniel med sitt nya flugsö! Här kommer lite bilder, dels lite stilstudie på hur man kastar ;) och dels lite bilder på naturen! Häggen blommar här och det doftar SÅÅ gott!!!
Daniel med sitt nya flugspö.....

Det var en fin kväll ikväll, med flera natursköna bilder!! :)Utflykterna - En hel dag på sjön

Nu när jag återigen sitter i Ljusne vid Daniels dator kan jag fortsätta skriva om vår Thailandsresa. Åh, vad jag längtar tillbaka och det känns så länge sen vi var där.

Detta inlägg kommer att handla om vår heldag på sjön! Vår fisketur. Eftersom Daniel hade fyllt år inte så långt före vår resa bestämde mamma och freddi att deras present till Daniel skulle bli en hel dag med fiske. Eller egentligen var vi alla med och bestämde det. Eftersom jag fick göra mycket annat som jag ville göra tänkte jag att Daniel skulle få fiska en dag också. Tyvärr hittade vi inge flugfiske där så det blev en heldagsutflykt på havet. Vi blev ganska många som följde också. Totalt var vi 8 personer. Det var jag och Daniel, mamma och Freddi, Arne och Ya (som är bekanta till mamma och Freddi) och så Ya´s systerdotter och hennes pojkvän. Systerdottern är också extrajobbare i receptionen på hotellet. Det var även hon som målade mina naglar så fint, hon är utbildad manikyrist (eller vad det heter..).

Vi begav oss tidigt på morgonen med bil mot hamnen. Vi skulle möta upp båtägaren och besättningen klockan 9. När vi kom till hamnen var vi tvugna att åka buss ut längs en brygga för att komma till båten. Jag vet inte varför, om det var så långt att man inte skulle behöva gå med all utrustning eller om det var en säkerhetsfråga men så var det. När vi kom ut till båten mötte vi en stor båt med en ganska stor hytt och ett soldäck. Jag blev nöjd, tänkte att det här blir en skön dag! =) Med oss hade vi två thailändska pojkar som knappt kunde engelska. Då var vi lyckligt lottade att vi hade Ya och hennes systerdotter Kathew (osäker på stavningen) med oss som kunde vara tolkar.Vi njöt ombord i det fina vädret. Efter kanske en halvtimme gick jag och mamma upp på soldäcket för att ligga och sola. Jag klättrade upp först och när jag kom upp försökte jag stå upp, men det gungade så häftigt att jag tappade balansen och föll mot golvet. Jag blev lätt illamående men låg ändå kvar och njöt av solen i fulla drag. =) Men till slut kunde jag inte ligga kvar för det gungade otroligt mycket där högt uppe på soldäck. Vi klättrade ner igen och jag gick och la mig på bänken in i hytten.


Så här låg jag resten av resan.
Och jag som inte ens brukar bli sjösjuk. Jag fattar inte vad som hände. Det gjorde inte mamma heller. Det var riktigt jobbigt iallafall, och tråkigt också. Jag fick ligga och se på hur roligt alla andra hade, och jag förstörde Daniels fiskeresa.
Nåja, jag var iallafall inte enda som mådde illa. De två thailändska tjejerna som vi hade med oss kastade upp över bord båda två. Men de fortsatte att stoja och ha roligt mellan gångerna. Jag kanske också borde ha gjort det så kanske jag inte skulle ha mått så dåligt hela resan.

Fisket på båten bestod av att vi trollade på väg ut. Vilket betydde att fisket skötte sig själv och killarna satt och drack öl och pratade strunt.. =) Jag tror Daniel var lite missnöjd med det eftersom han inte tyckte att det var fiske. Men det blev bättre! Efter en evighet (enligt mina mått mätt) stannade vi och då fick de fiska bottenfiske med en nylonlina. I.o.m. att jag inte var ute på däck och kunde utöva det själv vet jag inte riktigt hur det gick till. Men jag tror att de hade något tungt på änden av linan som gjorde att linan sjönk till botten och så satt de och höll i linan med händerna, kände när det nappade och drog då upp linan. Det nappade bra, och jag tror att alla fick fisk men de fick också skavsår i händerna av att dra upp nylonlinan.
Lite bilder...


Daniel fick två på en gång... =)

När de hade fiskat klart började thai-pojkarna att tillreda lunch åt oss. De var lite "alltiallo", kapten, fiskare och kockar. De hade tillagat "Fried rice" och kokat och stekt några av fiskarna som vårt sällskap hade fiskat upp under dagen. Tyvärr var jag för illamående för att kunna få i mig någon mat. Men det såg väldigt gott ut alltihopa. De hade även skurit upp ananas och vattenmelon som vi åt under dagen. Allt ingick i priset som vi betalade för turen.

När vi vände och började köra igen började det också nappa på trollingen. Eftersom det var Daniels present hade han fått äran att dra upp den första fisken. Men det var inte bara en fisk på, det var tre små stackars tonfiskar som hade nappat. Jag tror att han hade ändrat åsikt efter att han hade dragit upp dem för då var han mycket lyckligare... ;)

Vi stannade även till för att bada en stund. Då kände jag mig lite bättre och tänkte att jag kanske mår bättre också om jag badar i vattnet en liten stund så jag hoppade i tillsammans med alla andra tjejer. Jag tror ingen av killarna vågade hoppa i. Men vi hann inte vara i vattnet i många minuter innan någon vrålade "Jellyfish". Alla försökte ta sig upp så fort som möjligt men kathew hann ändå bränna sig på någonting. Dock verkade det inte så farligt, hon fick lite brännblåsor som såg ut ungefär som att man hade brännt sig på en brännässla. Dock kan jag tänka mig att det bränner mera. Jag hann också se den från båten och den var stor och rosa. Väldigt obehagligt, men jag tror inte att den var dödlig. Det sägs att de farligaste ser man knappt.

Jag fortsatte att vara lätt illamående men jag klarade mig hela vägen hem utan att kasta upp. Men när vi kom till hotellet hann jag inte till hotellrummet utan fick springa till toaletten på bottenvåningen för att kasta upp. Jag undrar om det var en blandning av sjösjuka, vätske- och matbrist som gjorde det. Jag sov några timmar och på kvällen var jag på benen igen även om jag inte mådde så bra. Vi blev inbjudna till Ya´s restaurang där vi hade en grillkväll och hennes kock tillsammans med grabbarna tillredde fiskarna sällskapet hade fångat under dagen.


Hela sällskapet till bords...


Tonfiskarna blev grillade med vitlök...


Mammas fångst, spana in tänderna... =) Denna fisk fick ett chilitäcke..


Mamma fick också äran att börja på denna fisk...


Någon av fiskarna blev kokt och en soppa, som var mycket stark, tillreddes...

En mycket lyckad dag trots sjösjuka... Jag kunde ju iallafall vara upp på benen ibland och fotografera fångsterna, även om jag direkt fick lägga mig ner igen efteråt...

Kvällssysselsättning i Ljusne
GUITAR HERO


Pasta med köttfärssås

Spagetti och köttfärssås är en rätt som jag är uppvuxen med. Vi åt den så ofta, så när jag som student flyttade till Umeå vägrade jag att göra någon form av köttfärssås, för jag var så trött på det! =) Men det var en rätt som vi alla i familjen åt, det gick fort och det var en bra uppladdning när vi åkte runt på alla idrottsevenemang, så inte konstigt att det blev ofta.

Nu efter 4 år i Umeå börjar jag kunna äta köttfärssås igen och nu när jag var i Finland på semester gjorde mamma köttfärssåsen som jag är uppvuxen med....Och det var SÅ GOTT!! =)

Här kommer
en variant av mammas köttfärssås som vi åt till middag idag!Ingredienser:
Pasta
400 g köttfärs
1 st stor gul lök (eller 2 små)
1 st köttbuljongtärning
cirka 1 msk vetemjöl
1-2 dl vatten
Ketchup, chilisås, salt och peppar
Gör så här:
Hacka löken och fräs i en stekpanna eller kastrull. Tillsätt köttfärs och bryn. Strö över vetemjöl, smula buljongtärning över färsen och häll på vatten. Håll koll på hur tjock sås ni vill ha. Smaka av med ketchup, chilisås, salt och peppar. Låt såsen småkoka i några minuter så att sen inte får en mjölig smak. Servera med någon form av pasta. Hemma hade vi alltid spagetti till, men idag när jag gjorde hade vi ingen spagetti hemma så det blev Fusilli istället. Smaklig måltid!!


Här serverat med tomatklyftor och keso (=grynost i Finland)


Train - Hey soul sister


En charmig sång som har fastnat på mitt sinne idag...


Mammas mockarutor <3

MAMMAS MOCKARUTOR
Ingredienser:
3 st ägg
3 kkp socker
225 g smör eller margarin
2,25 dl mjölk
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kakao
4 ½ kkp vetemjöl
Glasyr:
6 dl florsocker
8 msk smält smör eller margarin
4 tsk vaniljsocker
8 msk starkt kaffe
4 msk kakao
Garnering:
Karamellströssel eller kokos
Gör så här:
Smält smöret på låg temperatur så att det inte börjar koka. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en skål. Vispa ägg och socker pösigt i en annan skål. Vänd ner den torra mjölblandningen, mjölk och smör i ägg-socker-smeten. Rör om till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda i ugnen (225-250 grader) i cirka 15 minuter, tills kakan har fått en gyllenbrun färg och är färdiggräddad i mitten. Låt svalna!

Börja med glasyren! Blanda de torra ingredienserna med kaffet och smält smör. Det underlättar att få en slät kräm om man har varmt kaffe och smör. Rör om tills det inte finns några klumpar. Ta inte allt florsocker på en gång utan känn efter så att krämen varken blir för tunn eller för tjock. Det kan behövas mer eller mindre! Bre glasyren på kakan och strö över strössel eller kokos. Låt stelna! Skär upp i passligt stora rutor och servera! Mums!* Jag använde en lånpanna med storlek cirka 20x30 cm och jag fick ganska tjocka rutor och jag fick alldeles för mycket glasyr och var tvungen att lämna en del för att det inte skulle blir för mycket på kakan. Så antingen kan ni minska receptet eller använda en större långpanna.
* Jag har heller inga kaffekoppar så istället använde jag dl-mått där 1 kkp = cirka 1½ dl.
* Kakan kanske inte ser så smaklig ut p.g.a. misstag, men smaken var det inge fel på!! ; )
* Lycka till!!

En helg full av sällskap

Nu har det gått ett tag sen jag uppdaterade igen. Så nu är det dags för det!! ;)

Fredagen gick i resandets tecken. Jag packade ihop det sista, diskade och torkade undan disk, plockade ihop blommorna på vardagsrumsbordet och gjorde lägenheten klar för sommaren. Sen tog jag mina väskor och tog mig till Ålidhem, där jag hämtade ut buss och tågbiljett, för att senare ta mig vidare till NUS där jag skulle hoppa på bussen mot Sundsvall. Vilken tur jag hade för bussen kom nästan på en gång. Det var svalt och skönt inne på bussen, nästan för kallt så jag fick värma mig i solen som sken in genom fönstren. Annars brukar man mest få svära över att det "måste vara soligt just när jag ska sitta på bussen i 4 timmar". På bussen var det lite folk för de hade tydligen två bussar som körde efter varandra. Jag hamnade på bussen som åkte direkt till Ö-vik och sen direkt vidare till Härnösand och Sundsvall. Så vi anlände till Sundsvall tidigare än väntat.
På bussen fördrev jag tiden med ett Sudoku som jag hittade i tidningen, som fanns i fickan framför sätet. Det var lite lurigt så satt med det nästan hela resan. Bra tidsfördriv!! Rekommenderas varmast, och jag tackar mamma för att hon har introducerat mig i Sudokuns värld. =)
Väl i Sundsvall åt jag en korv och satt och läste min bok medan jag väntade i en timme ungefär på tåget! Medan jag väntade ringde min chef och vi pratade en stund. Det var kul å höra hennes röst igen och jag ser verkligen fram emot jobbet i sommar! Jag ska tydligen få lära upp de nya tjejerna. =)
På tåget visade jag biljetten och konduktören sa: "Jaha, Ljusne... Då antar jag att du inte ska vidare nånstans." Undrar vad han menade med det!? ;)
På hållplatsen vid Ljusne kom Daniel och mötte upp mig och vi åkte hem och åt middag på balkongen. :) Härligt i kvällssolen. Det enda som saknas är ett bord där. Nu satt vi och hade två pallar som bord! =) Kvällen avslutades med mys i soffan och en bond-film!! Vi fick även ett sms av Daniels föräldrar att de skulle komma förbi och hälsa på under lördagen.

Lördagen gick därför i planerandets och handlandets tecken. Vi skulle bjuda på middag! :) Men vi började med en sovmorgon. Därefter frukost i lugn och ro och jag satt och läste lite Buffé tidningar som Daniel får hem till sig. Jag blev sugen på att grilla fisk och vi bestämde oss för att grilla lax-spett! Till det blev det en romsås, fransk potatissallad och en melonsallad. Till efterrätt serverades vaniljglass och vattenmelon. Det blev en mycket lyckad kväll. Maten var god, det var trevligt sällskap och vi lyfte ut vårt köksbord och avnjöt middagen på balkongen. Blivande svärfar tog nån bild, så får se om jag får dem kanske de läggs upp här vid ett senare tillfälle. =)

Under söndagen regnade det. Vi hade bestämt med Daniels kollega att vi skulle komma ut till deras husbygge för att jag ska få se hur mysigt de har det där. Vi sa att vi skulle ta med oss fika och komma ut någongång under dagen. De skulle vara där hela dagen och göra någonting. Därför bakade jag mammas mockarutor under morgonen. Tyvärr hade Daniel så bråttom att de inte hann stelna innan vi hoppade i bilen för att åka ut. Chokladkrämen åkte kana under bilresan och strösslet blandades ut med krämen. Kakan såg inte så trevlig ut när vi kom fram. Men när vi kom fram var det ingen där heller. Vi antog att det var för att det regnade och försökte ringa upp dem. Inget svar fick vi och vi vände hemåt igen. Men under vägen ringde hon upp och berättade att de var hos hennes svärföräldrar. Vi blev inbjudna dit! Jag skämdes för att till en "farmor" med en misslyckad kaka... :) Men kakan gjorde succé trots utseendet och vi satt och fikade i flera timmar. Mycket trevlig eftermiddag.
Under kvällen blev det film eftersom det fortsatte att regna hela dagen. Det blev en film som vi/jag köpte för länge sen men som Daniel har vägrat se för han trodde att den skulle vara jättedålig. =) "Dumpad" eller "Forgetting Sarah Marshall", som den heter på engelska. Den var rätt rolig och Daniel erkände att den var bättre än han hade förväntat sig. :)

Idag är Daniel på jobb igen och jag sitter ensam i lägenheten i Ljusne. Funderade på att gå ut och springa lite men istället satte jag mig och skrev blogginlägg.. =) Kanske senare!Lycklig

Idag har varit en mycket bra dag. Jag har bara umgåtts med vänner hela dagen, solen har skinit och det har varit varmt och skönt.

Jag har varit på blodgivning, ätit lunch på universitetet i solskenet, fått min uppsats inbunden, varit och handlat lite småsaker, cyklade snabbt hem för att sedan gå iväg på en två timmar lång promenad i solskenet, snabbt hem för att duscha, byta kläder och sen iväg på middag och mys med två underbara vänner!!

Nu är jag hemkommen och lycklig över alla härliga vänner jag har här i Umeå!! Tack för en fantastisk dag allihopa som har varit inblandad!! =)

Trots lyckoruset är det även lite vemodigt eftersom de nu bara har en termin kvar och det innebär uppsatsskrivande och praktik. Så man vet inte hur mycket man kommer att se av dem nästa termin, och jag vet ju inte själv heller var jag befinner mig då. Men med förhoppningar om att man kommer att ha kontakt med de som betyder något går jag nu till sängs!

Blodgivning och mysfika

Godmorgon allihopa!
Idag är det fullt upp nästan hela dagen.. Jag börjar dagen med en tallrik yoghurt nu medan jag bloggar. Igår var jag och Madde på uteserveringar hela kvällen så det blev en sovmorgon idag. Det var förövrigt underbart härligt!! Vi var via både AllStar och TC och pratade och skrattade mycket!! =) På TC såg vi även en bandmedlem från Deportees, som vi såg live på Valborg!! =D

Idag bär det av mot skolan och först blodgivning. Måste passa på innan sommaren så det blir gjort. Sen blir det fika på blodgivningen och sen lunch på universitetet. Det ser ut att bli varmt och fint idag också så kanske vi kan avnjuta lunchen utomhus! =)
Varje gång jag ger blod får jag en liten sak. Nu håller jag på och samlar kaffemuggar av märket Rörstrand. Såhär ser de ut, fast utan öra!! Färgen himmelsblå. Det är en mycket fin servis..

I eftermiddag blir det eventuellt träning på Iksu en sista gång innan sommaren, och ikväll blir det mysfika med picknick om vädret tillåter...

En helt fantastisk dag på gång alltså!! =)


The Rasmus feat Anette Olzon

Här kommer en låt som jag hörde för första gången nu när jag var hemma i Finland och hälsade på... Den gjordes 2008, men bättre sent än aldrig! =) Det är The Rasmus som har gjort ett samarbete med Anette Olzon, som är den nya sångerskan i Nightwish.
Kwan

Ett annat band jag lyssnade mycket på i mina ungdomsår är det finska bandet Kwan! De har många bra låtar! Här kommer en av dem... Några andra är; "Shine", "Rain", "Tainted Love", "Little note" och "Diamonds".Tyvärr har jag inte hört några nya låtar.. Hoppas de snart kommer med ett nytt album.

Poets of the fallEtt av mina favoritband som jag har lyssnat på massor i mina ungdomsår men som jag har glömt bort ett tag. Idag hittade jag dem igen... :) Inte den bästa låten kanske,, men en mycket fin låt!!

Saknar dig Daniel... <3

Sista dagen

Idag är det sista dagen i Finland. Ikväll kl 20.00 åker RG-line mot Umeå igen.. På ett sätt är det skönt att kom hem igen, för Umeå e hemma för mig just nu! Tyvärr blir de inte så länge, för till helgen åker jag ner till Ljusne i några dagar innan det bär av till Sundsvall för att sommarjobba. Men det är tråkigt att åka också, eftersom jag inte har hunnit träffa alla som jag vill träffa och inte hunnit umgås så mycket med de jag har träffat. Hoppas jag hinner träffa alla till sommaren. =)

Idag är det mulet men fortsatt varmt. De har lovat varmt ännu i flera dagar framåt här! Vilken tur jag har haft med vädret. Det brukar inte vara min starka sida. :) T.ex. regnade det nästan varje dag i Thailand när vi var där. Det regnade redan första kvällen, och då hade det inte regnat där sen i November!!!!

Idag ska jag åka in till Vasa och äta lunch och sen ska jag åka och lämna bilen hos Mommo och Moffa. Därifrån hoppas jag att Fammo och Faffa kommer och hämtar upp mig för att åka hem till dem och bli bjuden på middag. De har också lovat att köra mig till hamnen. Jag fasar för att bära ombord alla mina väskor.

Nu blir det mera kaffe för att vakna till liv!!

Ryssvärmen har kommit, förhoppningsvis för att stanna!

Nu har jag varit i Finland i några dagar och vilket skönt väder vi har fått!! Hela helgen har det varit över 20 grader i skärgården och 27 grader i Vörå. Men det har inte bara varit fint.. Med värmen kom många åskväder också så det har blivit en hel del regn- och åskskurar. På fredagkväll när jag anlände till villan var det tre åskväder som drog förbi. Det åskade så nära att det riktigt skakade i golvet. Det var skönt att komma ut men det blev en primitiv helg. Vi hade ingen elektricitet under hela helgen. Det gick bra förutom att min telefon blev utan batteri så jag kunde inte få tag i nån. Vi har ätit god mat, njutit av solen och värmen, badat bastu och löst sudoku!

Igår bjöd jag till grillfest hemma i Vörå för Emma och Marina + lilla Adnan. Vi åt gott och pratade och skrattade hela kvällen. Det var länge sen vi umgicks vi tre tillsammans och jag har saknat det! Och inte blev det någo annorlunda heller även om vi hade en lite charmör som stal vår uppmärksamhet ibland. Emma och jag turades om och skötte så mamma Marina fick äta ibland också! :) På senan kom Mats och Jennifer på en kopp kaffe också. De hade varit på bröllop under helgen. Nu är det sommar när man kan sitta på balkongen i linne till klockan 9 på kvällen!!


Gammal sommarbild, men lika härligt var det igår att njuta på denna balkong i kvällssolen!!

Idag är det också varmt, 23 grader i skuggan enligt termometern. Jag ska gå ut och njuta en stund med en kopp kaffe och sen ska jag åka iväg till Vasa för att träffa lite mera vänner.
Och imorgon åker jag till Umeå igen. Borta bra men hemma bäst.. Trots att det är härligt att vara "hem" på besök och träffa så många man bara hinner så är de ingen semester. Och inte heller denna gång hann jag träffa alla tyvärr! Men i slutet av sommaren har jag 3 veckor semester så då ska jag förhoppningsvis hinna vara här i 2 veckor! Då ska jag även ha en förlovningskaffebjudning så de närmast sörjande får komma och fira! :)

Finland i sikte..

Har nyss varit på en uppfriskande promenad med Linnéa. Vilket härligt solsken det är i Umeå idag. Man känner verkligen att våren finns i luften. Efter promenaden tog vi en kaffe med lite kladdkaka och satt och pratade.. Mycket trevligt har det varit att träffa alla vänner igen. Synd att dom bara har ½ år kvar efter sommaren, sen försvinner dom all världens väg. Hoppas man kommer att ha kontakt och kan träffas ibland ändå.

Håller på och packar också. Eller funderar på om jag verkligen behöver allt jag har nerpackat i väskorna. Har ju inte tänkt på att jag inte har bilen tillbaka. Då måste jag ju bära ombord allt bagage, och sen hålla reda på det på båten. Snart ska jag åka iväg. Får resesällskap också. Kusin ringde igår och frågade om hennes kompis får åka med mig för hon ska också hem över helgen. Självklart, jag vet ju hur jobbigt det är med taxi o.s.v...

Längtar efter att träffa alla kära vänner i Österbotten också!! =) Vi ses alldeles för sällan. Kollade igenom lite gamla bilder jag har på datorn... Underbara på sitt sätt! =D

  

 

  

 
Saknar er alla!!


Citronpaj med jordgubbar & Kiwi


På läsares begäran kommer här receptet på min favoritsommarpaj!! :)Pajbotten:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk socker
1 msk vatten
Fyllning:
3 st ägg
2 st citroner
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
Garnering:
1 kartong jordgubbar
3-4 st kiwifrukter
ev. lite florsocker
Gör så här:
Hacka ihop pajdegen av mjöl, smör, socker och vatten. Det går lätt och snabbt i en matberedare. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen.
Ställ formen kallt i någon timme.
Grädda pajskalet ca 15 minuter i 225 grader.
Tag ut ur ugnen och minska värmen till 175 grader.
Riv skalet på citronerna. Dela och pressa saften ur dem. Vispa snabbt ihop fyllningens alla ingredienser, det ska bli lätt skummigt. Häll blandningen i pajskalet och grädda vidare ytterligare ca 30 minuter.
Låt kallna och dekorera med jordgubbar och skalad kiwi i skivor. Sikta eventuellt på lite florsocker.


Otursväder (+ lite musik :)

Igår bestämde jag att jag skulle bjuda på fika ute på gården i solsken! Jag ska även plantera om mina blommor idag hade jag tänkt. Men vad händer om inte att man vaknar upp till till ett mörkt, disigt regnfyllt väder. Tråkigt! Ska iallafall bjuda på fika, men det får väl bli inomhus! :) Ska också plantera om blommorna, men kanske bara de som är i störst behov av det! Jag ska baka en kladdkaka som jag ska servera med skivade jordgubbar. Finska jordgubbar som legat i frysen hela vintern... Men hoppas dom är lika goda ändå...

Nu har jag också bokat resan till Finland. Hem Kära Hem! Jag åker på onsdag kväll kl 20.00 från Umeå och är framme kl 01.30 lokal tid.. (Hem åker jag tisdag 18 maj kl 20.00 och är i Umeå 23.30 lokal tid.)
Där ska jag byta till sommardäck på bilen, umgås med min släkt som klagar på att jag aldrig är hemma nuförtiden och träffa mina vänner som jag ser alldeles för sällan! I helgen har dom lovat att Ryssvärmen ska komma. Då planerar jag och mamma att vi ska åka ut till villan (svenskar; läs sommarstuga) för att sola och äta gott.

Men tills dess får ni njuta av en härlig musik och drömma er bort till varmare ställen med denna låt!


Härliga nyheter!!!! =)

Den här dagen blev plötsligt mycket bättre... :)
Jag loggade nyss in mig på studenmailen för att kolla om jag har fått några nya spännande mail! Jag hade ett oläst från vår examinator på c-uppsatsen. Först tänkte jag: "Nej, nu kommer det tillbaka ännu en gång! När ska vi bli klara!?"
Men det står såhär:

"Hej,
Ni är godkända på uppsatsen. Stort Grattis!!!

Sista bilagan börjar dock på jämn sida. Lägg till en sidbrytning och skicka därefter uppsatsen i PDF-format till mig.
Jag kommer att skicka uppsatsen till vår studieadministratör. Hon kommer därefter att rapportera in ert betyg. Jag kommer att ge er VG."

VI HAR FÅTT VG PÅ C-UPPSATSEN!!!!!!!! =)


ps. för vänner och familj hemma i Finland. VG= Väl Godkänt = högsta betyg!! :)

Helgen som gick..

...har varit mysig men ångestladdad! I fredags åkte jag med tåg till Gävle för att möta upp mina nyfunna vänner från Gävle-kursen. Vi skulle ha pyjamasparty och tentaplugga in i det sista. Vi sov hos en av tjejerna som bor i Gävle för det går ingen lokaltraffik till Gävle så tidigt en lördag morgon.
Först möttes vi upp på tågstationen för att knalla in till stan och äta middag. Det blev stenugnsbakad pizza! Mycket god. :) Sen gick vi iväg mot hennes lägenhet där vi skulle plugga hela kvällen. Vi hade laddat upp bra med vin, salta pinnar och godis! Det var trevligt men vad vi kämpade. Vi satt med samma teorier coh modeller hela kvällen. Det ville bara inte klarna för oss. Och vi hade alla problem med samma modell/teori. Vi kunde inte reda ut skillnaden mellan två teorier. Den ena är grunden och den andra har utvecklats ur den. Men vi såg ingen skillnad. :D
Jaja, till slut gav vi upp och gjorde oss klara för natten. Vi sov dåligt alla tre. Jag tror att det var för att rummet var så fyllt av ångest att man inte kunde slappna av. Väckning klockan halv 7 och så käkade vi frukost i lugn och ro. Sen gjorde vi oss klara och så knallade vi ner mot högskolan, alla tre med tunga väskor.
Vi skrev tentan på två timmar ungefär. Det var de mest oroliga två timmar jag har suttit i en tentasal, och då var det inte inom mig det var oroligt utan tentavakterna kunde inte sitta still och vara tyst. Det var sån oordning och oorganiserat alltihopa. De gick fram och tillbaka, pratade med varandra, pratade med asiaterna som skrev tenta, sprang och ringde lärare o.s.v Sen när det nästan hade lugnat ner sig började de anklaga en asiatisk tjej för fusk så då blev det liv kring det. När det hade lugnat ner sig (till slut fick hon gå tillbaka och fortsätta skriva) satte sig en av vakterna bakom mig och började sörpla kaffe!! Och inte nog med det så kom en till av damerna dit och så började de viska mellan varandra. Jag höll på att bli galen!

Hur som helst, tentan gick okej! Så jag är jättenöjd med det jag skrev för innan hade jag en känsla att jag inte kommer att kunna svara på en enda fråga. Hemsk känsla! Det var länge sen jag kände så inför en tenta. Men jag skrev på alla frågor och nu är det upp till lärarna att rätta och ge mig godkänt. =)
De har lite annat system där. Istället för U, G och VG som i Umeå har de flera betygssteg och t.o.m. 2 underkända steg. Ett när man är väldigt nära godkänt. Då räcker det tydligen med nån inlämningsuppgift så kommer man upp till första godkända nivån. Sen den andra är omtenta!
Jag tycker det är bra med många betygssteg. Jag tycker att det är fel att en som har 60% rätt får samma betyg som en som har 79% rätt på tentan! Det är ju aldrig nån som kollar poängen från tentan, men de lär ju kunna olika mycket för det är så stor skillnad!!

När alla hade skrivit klart gick vi iväg in till stan för att äta lunch och vänta på tåget. Denna gång blev det asiatiskt. Jag åt stekta nudlar med kyckling och de andra åt vårrullar med ris. Vi var alla mätta och belåtna efteråt. När vi hade ätit klart gick vi en sväng på stan men det var ingen njutning med allt bagage så vi satte oss på ett café och väntade resten av tiden. Vi pratade, skrattade och tittade på folk som gick utanför. =)
När klockan började närma sig gick vi mot tågstationen och inväntade tåget. Vi tog ett tåg mot Ljusdal där jag och en av tjejerna klev av i Kilafors och den sista åkte hem till Bollnäs. Vi som klev av i Kilafors blev upphämtade av hennes pojkvän och så fortsatte vi med bil mot Sundsvall. =)

I Sundsvall väntade Daniel som hade gått på fiskemässa hela dagen! Han var på väldigt bra humör, självklart för att han hade inhandlat en massa fiskesaker och till ett mycket bra pris enligt honom. Han pratade om att han hade sparat nästan 50% jämfört med om han skulle ha köpt på Internet. Det låter ju bra. :)
Middagen hos svärföräldrarna började med att vi skålade i Champagne! :) Eftersom de inte var med när vi gjorde det i Thailand så anordnade de en ny champagneskålning för att fira förlovningen. :) Vi åt en mycket god trerätters middag med avokado och skagentoast till förrätt, potatiskroketter, svampsås och ryggbiff till middag och glass + kaffe till efterrätt.
På kvällen blev det film. Vi såg Star Trek. Daniel och hans en kompis satt som två små barn och blev överlyckliga så fort "Spock" gjorde sin "hälsning" "Live Long and Prosper" samtidigt som han höjde handen och särade på fingrarna så att lill- och ringfingret böjs åt ett håll medan de andra tre böjs åt ett annat håll. Det är tydligen välkänt... ;) Jag kan göra "hälsningen" med vänsterhanden men inte med höger. Konstigt!

På söndag var vi en sväng via Birsta City. Det blev mest fönstershopping men köpte 2 linnen iallafall. När vi gick runt kom vi till ett live-uppträdande. Det visade sig att Reza från idol var där och uppträdde. Det var så tråkigt för det var så få människor som var där och kollade. Men jag kan säga att hon har lika fantastisk röst i verkligheten som hon har på tv. ;)På Birsta City träffade vi även Daniels en kompis. Det är så roligt hur liten världen är, för denna tjej är kusin med min kusins fru! =) Vi pratade en stund och sen gick vi vidare med lovorden att vi skulle ta en fika i sommar.
Efter shoppandet åkte vi hem, packade ihop och åkte ut till Alnö. Där fick Daniel fiska en halvtimme och sen åkte vi till sommarstugan där vi blev bjudna på grillspett och sallad. Till efterrätt fick vi kaffe och glass med varma blåbär. Mums!
När vi hade plockat undan ringde mina gamla klasskompisar som har varit i Uppsala på "Kostbollen" i helgen och berättade att de var i Gnarp. Så då packade vi ihop och åkte in till stan igen där jag fick säga hejdå till Daniel och så åkte jag norrut med gänget från Ume! :) Tyvärr hann vi inte så långt för de åt middag på Ikea i Birsta. Resan gick bra och det var skönt att komma hem igen efter ännu en vecka borta!
Tyvärr blir det väl inte att vara här så länge för ska åka hem till Finland i veckan. =) Ska föra över Hondan som fortfarande har vinterdäck på och sommardäcken befinner sig i Finland och så ska jag hälsa på alla nära och kära som jag inte har sett på väldigt länge!!

Nu ska jag sätta fart och börja göra någonting vettigt...som att boka båtresa till Finland t.ex.! =)

Tentaångest!

Nu börjar tentaångesten smyga på... Jag har ju varit hemma och pluggat i en veckas tid men det känns som att ingenting har gått in. I tisdags började jag känna förkylningssymtom och i onsdags var jag riktigt hängig. Nu sitter jag här och dricker varmvatten med lime för att lindra halsen och har värsta paniken!
Jag brukar vara lite nervös inför tentor men det var länge sen jag har känt denhär känslan, en känsla att jag verkligen inte kan det vi har tenta på. Jag brukar känna att jag inte kan allt, men jag brukar ändå känna att jag kommer att klara mig... men så känner jag inte denhär gången! Jag undrar om det är för att jag inte har fått någon föreläsning!? För jag har märkt att jag lär mig bäst när jag har hört informationen från någon annan. Det är därför jag inte brukar missa föreläsningar, för när jag gör det får jag kämpa riktigt riktgit hårt för att ta igen kunskapen!! Och nu sitter jag med en bok på över 500 sidor engelsk text som jag ska lära mig genom att bara läsa!! Men hur mycket jag än läser nu så går det bara ut igen.. Jag tror att förkylningen har omslutit hjärnan så att den inte kan arbeta.... Jaja, ska ändå försöka skriva den! För om jag inte skriver den har jag ju ingen chans att klara den.

I tisdags åkte jag och Daniel iväg för att titta på fiskevatten och så skulle Daniel kasta några kast med flugspöt. Jag undrar om det var det som var droppen som fick bägaren att rinna över för min förkylning!? Jag tyckte ändå att jag var fullt påklädd med många lager, men står man stilla blir det ju kyligt. Vi åkte ut till sjöarna som bara medlemmar i flugfiskeklubben får fiska i och när vi hade packat ur bilen och började gå i skogen kom vi till en skylt!!


Daniel blev knäckt!! Men som tur är finns det två sjöar, och vid den andra sjön fanns ingen skylt! Så han fick fiska en timme... Jag hade med kameran så jag gick runt och fotograferade allt möjligt. Hittade bland annat några riktigt stora grodor. Fick höra att dom leker nu... :)


Daniel spanar in grodorna och "den förbjudna sjön"...


Här står han och kastar vid den andra sjön...


Byte av fluga och plats... Jag tycker plankan ser lite ostabil ut. :)


Daniel har försökt lära mig tekniken bakom flugfisket... När man drar tillbaka måste man titta på linan!! =)


Sen ska man kasta ut så långt som möjligt! =)


Mycket nöjd fästman efter 1 timmes kastande.. Tyvärr utan fisk men lika glad ändå! =)


Utflykterna - James Bond Island

... Vi bilade till en hamn (Phang Nga Bay, rätta mig om jag har fel =) varifrån det brukar gå båtar till James Bond Island. När vi kom till hamnen kom det män springandes fram till bilen för att vi skulle välja just deras båt. Men innan vi började förhandla om båtpriser käkade vi lunch.
Vi hyrde en Long Tail båt med chaufför som tog oss genom den fantastiska natur som finns där till James Bond Island. James Bond Island blev en känd turistattraktion efter att den medverkade i James Bond-filmen "The Man with the Golden Gun".
Det går inte att beskriva hur häftig natur det är så ni får titta på bilderna och fantisera er bort! Det är ett måste om ni någongång åker till Thailand, att ta er ut med båt och titta på den häftiga naturen...Vi åker med glatt humör från hamnen..


Det fanns massor med Long tail båtar som tog samma rutt som vi... Här i bakgrunden kan man också se Mangrove-träsken...


Här bor ett folkslag som kallas sea gypsy... Deras hus flyter på vattnet! Tyvärr var denna by väldigt turistig med restauranger o.s.v. men det var ändå häftigt att se. Det sägs att de klarade sig bra under tsunamin för de kände på sig att något skulle häna och stack iväg innan vågorna började.


En grotta vi åkte igenom... Vi stötte på ett gäng som åkte kanoter.. Jag tror att de var på en anordnad resa för vi läste om någon sådan resa när vi undersökte resmöjligheterna. Några gäster vid hotellet hade varit på en kvällstur och paddlat i mörkret. De var jättenöjda!
James Bond Island...Självklart tjockt med turister och turiststånd!


Vi klev iland också, men vi ville inte betala för att gå och trängas med alla andra turister som ni såg på tidigare bilder...


Alla barnen... :)


trötta efter en lång dag vände vi hemåt...Utflykterna - Sleeping Buddha

Nu sitter jag här, sjuk och med tentaplugg som måste göras men koncentrationen och motivationen finns inte. Passar istället på att skriva ett blogginlägg om Thailandsresan. Det började bra men sen jag åkte till Umeå har det lämnat eftersom alla bilder vi har tagit finns på Daniels dator i Ljusne.

Ett utflyktsmål som vi egentligen visste att vi ville åka till redan innan vi åkte till Thailand var James Bond Island eftersom både jag och Daniel gillar James Bond-filmerna. =) Vi kollade på lite anordnade utflykter men de var ganska dyra så när vi hade bil till förfogande åkte hela gänget iväg. På vägen till hamnen hittade vi till Sleeping Buddha som vi hade läst om. Så vi tog en liten omväg via grottorna. När vi parkerade och gick in på området fanns där fullt med apor och massor med stånd som sålde bananer som man kunde mata aporna med. Vi köpte inga bananer men vi hade med oss lite söta riskakor som vi tog fram och aporna blev som galna!! Men det är klart, äter man banan hela dagen är det ju spännande när det kommer någonting annat! =)
De började t.o.m. klättra på mamma!!Innan vi gick in i grottan där Sleeping Buddha låg tog vi på oss mera kläder för att respektera Buddha. Som jag har skrivit tidigare är man tvungen att täcka axlar och knän. Men det verkade inte vara lika noga här som vid The big Buddha för vi var typ de enda som hade extra kläder på.
Jag framför Sleeping Buddha!När vi gick länge in i grottan för att utforska så hittade vi massor med fladdermöss hängandes i taket!!

När vi kom ut igen möttes vi återigen av aporna och de följde med oss enda till bilen. Jag var rädd för dem men till slut tog jag mod till mig och matade en jag också! :)

Jag tror aporna gärna hade följt med oss hem för de älskade verkligen dessa riskakor! =) Efter detta sidospår fortsatte bilresan mot hamnen och James Bond Island.....
 

1 maj på Carlshem

På första maj tog vi lite sovmorgon efter valborgsfestandet. Det var skönt! När vi började vakna till började våra telefoner gå heta för kvällens planerande. Det beslutades till en middag med grillning i goda vänners sällskap. För grillning ska det väl vara när man firar våren! :)
Vi åkte iväg till Ica maxi för att handla allt som saknades och sen bar det iväg hemåt för att börja förbereda!


MENY:

Fördrink som bestod av:

Vodka Cranberry, blandjuice och fruktsoda

Huvudrätt
Grillad entrecoté marinerad med chipotle-kryddblandning och grillolja med honungssmak
Fransk potatissallad
Bön-mangosallad
Vitlöks-yoghurtdressing
Vattenmelon-fetaostsallad
Hummus
Focaccia

Efterrätt
Citronpaj dekorerad med jordgubbar och kiwi


Detta blev den fullständiga menyn efter att Vattenmelon-fetaostsalladen och Hummus anlände med en av gästerna. :) Så vi hade mycket mat! Och gott var det...
Det var Daniel som skulle bjuda på fördrinken men det hade han glömt bort att han skulle göra så det blev en efter-matendrink. En mycket god drink. :)
God mat, gott vin och mycket trevligt sällskap ledde till en fantastisk kväll som gick så fort att man inte hann med. Tyvärr hade jag lämnat kameran hos Madde efter valborgsfirandet så jag fick ingen  bild från denna kväll men eftersom vi hade så mycket mat fanns det rester som vi åt upp och på dessa rester har jag en bild! =)Hittade även en gammal bild från en midsommar när jag hade gjort citronpajen.

Det är så roligt att träffa vänner igen som man inte sett på länge.. Tack för en fantastisk kväll och helg allihopa!


Söndagen gick i packningen och städningens tecken. Det var mycket som skulle packas med och mycket som skulle diskas efter denna brakmiddag. Men vi hann även med en snabbfika hos Madde för att hämta upp lite efterlämnade saker och säga hejdå....
Med bilen full satte vi iväg söderut klockan 3 på eftermiddagen. Middagsstopp i Sundsvall där det bjöds på Biteline, kaffe och marängkaka och sen vidare till Ljusne.


Valborgsmaten!! - Grillade marinerade grönsaker och mango-bönsallad...

Grillade, marinerade grönsaker
På grillen på valborg hade jag marinerade grönsaker. Grönsakerna jag marienarde var:

Zucchini
Paprika
Champinjoner

Som jag hackade i mindre bitar och stoppade i en plastpåse. Därefter hällde jag på marinaden som var:

½ dl Olivolja
½ dl Citronsaft
1-2 Vitlöksklyftor (pressad)
1 Röd chili (finhackad)
Salt
Peppar

Jag använde mig av halv sats eftersom jag bara gjorde grönsaker till mig själv.
Till dessa serverade jag en mango-bönsallad vars recept jag har fått av Daniels mamma. Dock är detta bara från minnet och så har vi modifierat lite efter alla de gånger vi har gjort denna goda sallad!!

Mango-bönsallad
1 Mango
1 Burk blandade bönor
3 Tomater
1 Röd Chili (finhackad)
½ Kruka färsk Koriander
Saften från ½ Lime
(1 vitlöksklyfta)
(Fisksås)
Salt
Peppar
Olivolja

Spola bönorna under rinnande vatten och låt rinna av i ett durkslag. Skala mangon och skär i så stora bitar som du vill ha. Skölj tomaterna och hacka i så stora bitar du vill ha. Skölj chilin och skrapa bort fröna från mitten om du inte vill ha med dem i salladen, finhacka! Blanda allt i en skål.
Finhacka koriandern och rör ner i salladen. Häll över limesaften. Smaka av med salt, peppar, vitlök och fisksås. Ringla över olivolja och servera!

(Vitlök och fisksås tillhör inte orginalreceptet därav inom parentes och kursivstil)


Som tur var fick jag lite Tzatsiki av en snäll vän som hade lite överflöd! Det var jättegott! Så ett tips är att göra någon form av kall sås till, exempelvis Tzatsiki!
Både de grillade grönsakerna och bönsalladen är väldigt goda som tillbehör också så det passar perfekt till om man grillar en god köttbit.

Jag försökte ta en bild på maten men den blev inte så lyckad! =) Lägger upp den iallafall!
Smaklig måltid!Valborg

Hej allihopa!
Kul att det är några som har varit inne och tittat på min blogg trots att jag inte har uppdaterat på länge! Jag har några trogna läsare..Kul!! :)

Valborg kom och gick och jag/vi hade jättetrevligt trots det tråkiga vädret. Inget förstörde våra grillkvällar. =)

På fredag förmiddag cyklade jag till skolan för att få någonting gjort överhuvudtaget i pluggväg. Jag satt och läste på medicinska biblioteket. Där var det ganska lugnt och skönt men jag gick hem ganska tidigt för att börja med maten. Men innan jag gick funderade jag på om jag skulle ge blod när jag var så nära. Jag bestämde mig för att inte göra det eftersom det skulle bli fest i helgen och då kanske jag inte skulle må så bra om jag hade lämnat blod. Jag kom heller inte ihåg när jag hade lämnat senast. Dock visade det sig att jag kunde ha gått för när jag kom hem och kollade mailen hade jag fått en kallelse till nästa vecka. ;) Får försöka göra det innan jag åker till Finland för att lämna igen bilen.

Jag åkte iallafall hem och marinerade mina grönsaker och hackade till mango-bönsalladen. (Lägger ut recepten i ett annat inlägg). Och när jag hade gjort det gjorde jag mig iordning och sedan cyklade vi till festen som började redan klockan 16.00. Vi blev ganska många som grillade och hade det trevligt och mysigt. Vi lyssnade på musik, pratade och skrattade. Tyvärr fick vi avnjuta maten inomhus eftersom det var så ruggigt väder ute.
När vi var ute och grillade var det några utbytesstudenter som började prata skit om oss när vi kom ut för att grilla. På engelska sa de ganska högt
"Jaha, det är inomhusgrillare...vad är det för vits att grilla då? Man kan ju lika bra köra maten i ugnen om man inte ska äta utomhus"..
Jag vet inte om de var ute efter grillen eller om de bara tyckte om att snacka skit så att vi hörde. =) Senare på kvällen såg jag att de stog och eldade på gamla möbler.... Och dagen efter så var grillen proppfull med halveldat trä (möbler). Varför??

När klockan blev halv 9 så smet jag och Madde från förfesten för att lyssna på Deportees live på campus! Så braa!!! Det var värt ett par ner-lerade skor tack vare några tonårsflickor som stog och hoppade i leran bredvid oss. Tack för det..
Vi fick lyssna på en ny låt som det var världspremiär för. Tyvärr blev det ingen favorit men alla låtar var bra! :)
Daniel kom upp till Umeå också passligt för att ge oss skjuts. Medan vi var på spelning åkte han hem för att göra sig fin och så möttes vi upp på förfesten. :) Där fortsatte vi prata och ha de trevligt innan det var dags för utgång.
När det är så många som ska ut brukar det bli lite eftersläntrare. Jag vet inte varför vi kom ifrån alla för vi var inte sist från festen men när vi kom till krogkön så var alla försvunna. Vi fick ett samtal om att komma till VIP-kön men när en av oss gick så var ingen där.
Hur som haver så klev vi in i kön med gott humör och tänkte att det brukar gå snabbt! :) Men det gjorde det inte... Dels släppte de in väldigt lite folk och dels går inte kön framåt när folk bakom hoppar över staketet och går före i kön. Efter 40 minuter tappade jag tålamodet och då hade jag stått ut med att några tjejer bakom oss tafsade på Daniel och sen försökte tränga sig före oss. Det blev nästan lite bråk och då gav jag upp och vi gick hem med en omväg via Baloo för lite nattmat... :)

Men det var ganska skönt för jag mådde riktigt bra dagen efter vilket jag antagligen inte hade gjort om vi hade gått in på krogen och fortsatt i nån timme till.

Tack för en trevlig förfest! :)

RSS 2.0