Granris, picknick & vintertid

Imorse vaknade vi väldigt tidigt. Eller egentligen var det ju inte så tidigt (strax innan 10), men eftersom vi bytte till vintertid inatt betydde det att klockan var innan 9. Men vi var båda utvilade så vi klev upp innan klockan 9 en söndag morgon.

Eftersom solen sken tvingade jag ut Daniel på en promenad. Vi gick mot älven och kom fram till en massa människor som stog och fiskade. Roligt att se. Verkade nästan som att det var en söndagssysselsättning här i Ljusne. Folk hade med sig picknickkorgar och fruar pratade med varandra (fick höra senare att det tydligen skulle vara tävling idag). =) Vi gick en sväng och njöt till fullo av solen. Påväg hemåt stötte vi på Theres. De var påväg ut till huset för att jobba. Så vi bjöd in oss själva dit till eftermiddagen. Så eftermiddagen spenderades ute vid deras renoveringsprojekt. Jag fick rundvandring och så samlade jag ihop lite granris medan Daniel fick hjälpa till med att resa någon ställning. Och så hade vi picknick utomhus. Härligt!! =)

Lite bilder från dagen.

picknick-gänget. huset börjar se riktigt fint ut.


vi blev bjudna på smarrig chokladtårta.


granriset ställde jag på trappan tills vidare. Tänkte binda en krans av det senare.

När vi kom hem käkade vi middag och sen satte jag igång med brödbak. Det blev focaccia idag igen (D´s önskemål). Vi bjöd in Theres, Andreas, Lin och Lo på kvällsfika och nybakt Focacciabröd. Lin hade med sig en Tingeling-film som vi tittade på med ett halvt öga och så pratade vi om allt möjligt. Mitt i fikat ringde det på dörren. Jag blev orolig att det var grannarna och att det hade hänt något (det är ju inte så vanligt att det ringer på vår dörr). men shockade blev vi allihopa när en drös av Daniels femteklassare ropade bus eller godis utklädda och sminkade. Tyvärr hade vi inge godis hemma men de fick dela på ett paket russin! =) Glada var de iallafall...


Focaccia. Denna gång gjorde jag dubbelsats. Det blev två plåtar. En plåt gjorde jag med oliver och den andra med fetaost. Recept hittar ni HÄR!


Fikabordet dukat.


Daniel delar ut russin till sina elever... =)

Nu blir det tack och godnatt för mig ikväll. Imorgon ska jag på möte med träningscentret och så blir det resa norrut (om jag hittar en bra avgång och hinner packa, annars åker jag på tisdag morgon). Blir en tuff avslutning på arbetsveckan i Umeå med massa föreläsningar. Men helgen blir desto roligare när vi firar vår årsdag i Sundsvall. Hotellvistelse och parfotografering bl.a står på schemat. =)


Dagens fynd

Plättlagg i gjutjärn och en handmålad svampkorg.

 

Nu har vi kommit tillbaka från Söderhamn. Det började med att uttagsautomaten i Ljusne inte funkade så vi fick åka till stan för att ta ut pengar. Och tur var väl det för vi handlade ju faktiskt någonting på mässan. =) Mässan var mindre än vi hade förväntat oss. Jag hade förväntat mig mera utställning av samlarobjekt men vi hittade inget sånt. Istället var det mest pensionärer som sålde allt mellan himmel och jord. Det fanns massor av glas och porslin, en hel del broderier och lite möbler m.m. Jag hittade ganska mycket iittala-glas i form av ljusstakar och snapsglas. Det kostade 30 kronor per person att gå in och det tyckte jag att det var värt. Det var spännande att gå omkring och titta på alla gamla saker. Synd att man inte har ett helt hus att inreda, då skulle jag säkert ha handlat mera. Men hem kom vi med två fynd; en plättlagg och en korg som jag kommer att använda som svampkorg. :) Totalt blev vi av med 335 kronor (inklusive inträde).

 

Efter mässan åkte vi in till stan för att äta lunch. Vi gick till en restaurang där Daniel har ätit lunch tidigare. Dock tyckte vi priserna och rätterna var mer av middagskvalité så vi tog varsin pizza. Ingen höjdare, vi var båda besvikna. Så pizza blir det aldrig mer på det stället, men kanske går vi tillbaka för att testa finmenyn nån gång. :) Det verkade iallafall populärt för det var nästan fullsatt.

 

När vi åkte hemåt passerade vi en inredningsbutik som vi gick in i. Tyvärr hann vi inte ströva runt för det var bara några minuter före stägningsdax men jag ska absolut gå tillbaka en annan dag.


lördagmorgon

Har klivit upp, druckit kaffe och nu gör vi oss klara för att åka iväg på en mässa. Äntligen händer det något i Söderhamn och då måste vi spana in det. :) De har anordnat Antik- och samlarmässa här i Söderhamn idag! Ska bli spännande. Hoppas man hittar något prisvärt att köpa. Eller att det finns massa häftiga samlingar att titta på.

Trevlig lördag!!

Filmtips: The Hurt Locker

 

En film som har vunnit 6 oscars. En film som var på tapeten år 2009. En film som vi såg igår. Den började bra, kändes lovande och spännande. Men ju längre filmen gick desto mindre hängde jag med. Men det kanske var meningen? Man ska nog inte hänga med i deras tankar, de som lever så nära döden. Och jag tror det är lite budskapet med filmen också, hur svårt de har att anpassa sig till normala liv när de har levt så extremt så länge. Det handlar om ett gäng amerikanska soldater som lever i Irak och jobbar som bombtekniker. Filmen är spännande och hemsk samtidigt som den är lite knepig. Men jag kanske inte förstår mig på krigsfilmer..


kycklingsallad och babymys

I flera dagar har Daniel pratat om att han har varit sugen på kycklingsallad. Igår blev det av. Vi hade köpt en grillad kyckling som vi åt tillsammans med sallad och rhode island-dressing. Det var riktigt gott. Middagen åt vi framför filmen The Hurt locker. Jag tyckte filmen började bra och lovande men ju längre jag såg desto mindre fattade jag. Slutpoängen enligt mig var att de som gör utlandstjänstgöring har svårt att komma tillbaka till vardagen. Vet dock inte om det var de som var meningen. :)

Grillad kyckling, sallad, tomat, gurka, paprika, rödlök, keso och rhode island-dressing.

 

Det var riktigt gott med kycklingsallad. Man äter grillad kyckling alldeles för sällan. Det är så himla smaskigt.

 

Kvällen avslutades tillsammans med Theres, Andreas och Lo i deras vardagsrum. De bjöd på kaffe och glass och så satt vi och pratade i flera timmar. Lo växlade mellan att äta, sova, göra olika kroppsrörelser och gråta. Vilken myskille. Trots att han verkar ha ont i magen ibland så är han ändå så himla nöjd för det mesta. På slutet fick jag hålla i honom och han somnade i min famn. :) Blev nästan lite baby-sjuk. Men bara nästan!


Produktnyhet

Jag läste om en produktnyhet i någon tidning häromdagen och tänkte "det där vill jag testa". Tyvärr har jag inte sett den i någon affär ännu men jag tänkte tipsa om den ändå. :) Så alla ni som hittar den i affären och väljer att prova kan väl skriva en kommentar här och berätta hur den är, okej?? =)

"Arla breddar sitt sortiment av cottage cheese och presenterar supersmarta KESO® Mellanmål, ett gott, mättande mellanmål laddat med nyttigheter. Bägaren är fylld med naturell cottage cheese och i locket ligger frukt, nötter och bär samt en praktisk sked. KESO® Mellanmål finns i två smakvarianter; hasselnötter, blåbär och tranbär eller cashewnötter, ananas, papaya och apelsin." [Kopierat härifrån]

Och för mina finlandssvenska läsare är keso= grynost!! =) Visst låter det gott?
Här kommer en bild från google.


Fikabesök och hårda puckar

Igår på eftermiddagen ringde Daniel till mig. Han sa att jag skulle skynda och klä på mig för att komma ut och gå tillsammans med honom och några femteklassare. Så det gjorde jag.
De var på utflykt till Gävle igår. Daniel med två andra vuxna och 16 femteklassare tog tåget till Gävle igår för att gå på studiebesök. De besökte ett mejeri och ett fängelsemuseum. När han ringde kom de från stationen och var påväg tillbaka till skolan. Så vi knallade och jag fick bland annat höra att Daniel var bästa läraren på skolan för (citat) han kör med "hårda puckar". På skolan så gick vi och skrev upp mig på vikarielistan och så bjöd vi hem Daniels kollega och vår granne Maggi på fika.
På hemvägen gick vi via apoteket och Konsum för att köpa fika.

Fikat var jättetrevligt. Så kul att få besök. :) Hon har också pluggat (och pluggar fortfarande) i Umeå så det blev mycket Umeå-prat. Dessutom bestämde vi oss för att börja träna ihop om jag skaffar träningskort.


Musiktips: Rihanna

 

Tyvärr hittade jag ingen musikvideo till What´s my name. Alla som hade lagts ut på youtube var blockerade eller så var det fel låt. :) Men här kommer låten iallafall. Den kommer antagligen att bli en av höstens mest spelade låtar tillsammans med hennes andra singel Only girl (in the world).

 


Möte bokat

Yay!!! Har bokat möte med ett träningscenter i Söderhamn. På måndag ska jag dit och få gå på rundvandring och sitta och diskutera med någon ur personalen. De ska helt enkelt övertyga mig om att just jag ska börja täna där! Ska bli spännande och skönt att börja träna igen. Det enda tråkiga är att ingenting går att jämföra med Iksu. På detta ställe går det kanske 10 gruppträningspass i veckan. På iksu gick det minst 10 pass om dagen. Ska iallafall bli väldigt spännande att åka dit och titta hur det ser ut... Kanske jag ska ta med ett CV och fråga om de behöver mina tjänster? ;)

Musiktips: Alicia Keys

Jag har under en längre tid lyssnat på Alicia Keys när jag har suttit och pluggat. Jag tycker att hon är så himla bra. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men hon har ju en otrolig röst och jag tycker om soundet på låtarna. Kanske är det pianot som gör det? Hur som helst, här kommer musikvideor på två av mina favoriter just nu. Lyssna och NJUT!!


Låttips: Cali cali cali

 

Hittade denna charmiga låt på Youtube idag. :)


Kyckling i jordnötssås



Ingredienser:
4 portioner ris
2 msk olja
3-4 st Kycklingfiléer
1 stor Rödlök
1 Paprika
1 burk Peanut Satayasås (exempel från Blue Dragon)
Lite Babyspenat
Salt, peppar

Gör så här:
Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla kyckling, paprika och lök. Värm en stekpanna och bryn de strimlade kycklingfiléerna i olja. Tillsätt grönsakerna och rör runt, spara lite babyspenat till servering. Tillsätt Satayasåsen. Häll lite vatten i burken, lägg på locket och skaka om för att få ut all sås ur burken. Låt såsen småputtra i några minuter. Krydda med salt och peppar. Servera ris med sås och toppa med lite färsk babyspenat.




Kyckling och grönsaker i stekpannan..





[Bild från Google
]

En söndag i Söderhamn

Igår fick jag nog. Jag sa till Daniel att nu måste vi åka iväg någonstans. Göra vad som helst bara det inte innefattar att vara i lägenheten i Ljusne. Så vi klädde på oss och åkte in till Söderhamn för att ta lite stadshäng. Tyvärr hade inga affärer öppet. Alla gallerior hade också stängt. Så vi strövade omkring på stadens gator och tittade i skyltfönstren. Vi gick in på en mataffär i stan och handlade lite småsaker. Vi tog en promenad längs ån, som rinner genom staden, och kollade på alla som satt och fiskade. Vi tror att det var någon fisketävling på gång för det satt 30 pers kanske längs kanten och metade. Till slut satte vi oss vid Wayne´s coffee och drack varsin caffé latte och pratade om allt möjligt. Det var nästan fullsatt. Så det är tydligen café-häng alla sysslar med här på söndagar. Det var mysigt, påminde lite om skogisfika på söndagar i Umeå. Så nu kan jag känna mig tillfreds en stund igen....

Kvällen slutade framför tvn och Indiana Jones.

En sen sommarkänsla



Jordgubbar och vitt vin = )

När vi var och handlade häromdagen hade de jordgubbar till specialpris. Jag kunde inte motstå att köpa en liter jordgubbar för 20 kronor. Och det var riktigt gott. Okej inte lika gott som svenska jordgubbar på midsommar. Men de var inte lika blaskiga och vattniga som jag hade föreställt mig och som utländska jordgubbar brukar vara. Tyvärr hade systembolaget stängt när vi var och handlade och vi hade ingen flaska på lager hemma så det fick bli alkoholfritt vitt vin som vi hittade på Ica. :) Det smakade helt okej faktiskt. Ett bra alternativ att ta till om man ska vara chaufför någon gång.

Till middag blev det risotto med trattkantareller. Och eftersom Daniel inte kunde tänka sig att äta bara risotto så stekte han på några skivor kött.




Gårdagskvällen avslutades med jordgubbar, vitt vin och filmen "Nyckeln till frihet".

Daniel hade även jaktlycka under älgjakten igår. Jaktlaget han gick med sköt 3 stycken kalvar. Han fick vara med om en. Hans elev, som han gick med (tillsammans med pappan), sköt en kalv. Hem kom han lycklig med tungan. Tydligen är det en delikatess. Så nu ligger det en älgtunga i vår frys... =/
Får se om jag vågar smaka när han tar sig för att tillaga den. :)


Filmtips: Nyckeln till frihet

Igår såg vi denna film. Jag har sett den förut och den var lika bra även denna gång. En otroligt bra film som måste ses om ni har missat den! För att läsa om filmen och se recensioner på imdb, tryck på bilden!


Älgjakten

Igår åkte vi iväg till ett par som vi har lärt känna. Det är de som har Dixie. Eller det är deras son som har Dixie. Daniel har gått igenom alla sina kläder och sorterat ut sånt som han inte vill ha längre och sånt som inte passar längre. De kläderna hade vi med oss till dem eftersom de har flera söner. Som tack fick vi en älgstek!! Mums vad gott det ska bli. :)
Vi fick en kopp kaffe och lite fikabröd och så satt vi å pratade i 2 timmar. Daniel fick se jaktfilmer medan jag satt och pratade om alltmöjligt i köket. Bland annat blev jag erbjuden en föreläsning. Får se om jag kan tacka ja. Hoppas ju fortafarande på att flytta upp till Umeå efter jul.

Jag vet inte riktigt hur det gick till men idag är Daniel med på älgjakten. Haha. Han klev upp klockan 5 och åkte 5.45. Jag vet inte hur länge han blir borta! Själv har jag inga planer idag.. Det har bildats ett diskberg på diskbänken, så det ska jag ta tag i. Ute skiner solen så ska nog bege mig ut på en riktigt lång promenad idag.

Supermineralen som kan lösa dina sömnproblem


Jag berättade ju inte alltför länge sen om att jag hade svårt att sova. Det tog lång tid innan jag somnade och när jag sov så vaknade jag flera gånger under natten. Och det var i flera dagar så.
Idag hittade jag en artikel på Aftonbladet. En artikel om en supermineral som kan lösa alla sömnproblem. Okej jag vet att man ska ta aftonbladet med en nypa salt men många av bristsymtomen stämde in på mig. Jag gick omkring och hade konstant (men lätt) huvudvärk, hade ingen aptit, öm i kroppen o.s.v... Jag kanske har (eller hade) Magnesiumbrist.

Nu är det dock bättre. Jag sover gott om natten, har ingen huvudvärk och kroppen känns inte lika öm. Istället har jag ont i ögat. Tror jag har fått en vagel eller nåt. Jaja.. man kan aldrig vara helt frisk verkar det som.

Men läs artikeln med en nypa salt. Den är intressant!! =) Artikeln kommer ni till genom att klicka på bilden, som är lånad från aftonbladet.se.

Beatles-tema

Ikväll är det dags för Idol igen!! Känns faktiskt konstigt att följa det igen. Det är många år sen jag inte har missat ett enda avsnitt. Men eftersom jag har bosatt mig i Ljusne nu och inte har så stor bekantskapskrets här så blir tvn en kär vän. :) Dessutom är ju alla deltagare fantastiskt duktiga iår. Och 2 stycken deltagare är från Finland. Självklart hejar jag på dem!! =)

Så som rubriken säger, så är det Beatles-tema ikväll!! Ska bli spännande. Beatles har ju så många bra låtar. Men en av mina favoriter, "Let it be", kommer ingen att sjunga. :(
Men det blir säkert en bra show ändå...

Så här såg det ut förra veckan när Geir och Elin uppträdde:

 

 

Vilka hejar ni på??

 

Några andra som är riktigt duktiga också är Olle och Linnéa. Äh, det är svårt att välja. Som jag sa, alla är riktigt duktiga iår!


Sista turen till sjön?

Igår åkte vi ut till fiskesjöarna så fort Daniel kom hem från jobbet. Jag hade gjort iordning smörgåsar och kaffetermos som vi hade med oss. Vädret var fantastiskt, inte ett moln på himlen och bara lite lättare vindpustar. Iallafall hemma... När vi kom ut till sjöarna kändes det inte så härligt längre. Eftersom klockan var efter 4 och sjön är omringad av höga träd försvann solen nästan på en gång. Vindpustarna kändes inte så behagliga heller efter ett tag ute i minus 3 grader. Men vi gav det ett försök. Jag knallade iväg i skogen och Daniel tog båten och rodde ut.
Jag hittade en hel del svamp men det var besvärligt att plocka och gick inte att rensa eftersom de var stenfrusna. Tråkigt tråkigt.. Så plockade litegrann och bestämde mig för att jag åker tillbaka om det blir plusgrader igen, annars får det vara!!


Svamparna under snötäcket..


Det hade bildats iskristaller på stora delar av sjön.



Så efter kanske 1½ timme gav vi upp. Jag hade plockat färdigt och Daniel hade fiskat färdigt. Han blev less när han inte såg några vak överhuvudtaget. Istället åkte vi hem, kröp ner i soffan och slog igång en film. Det blev Disney´s Mulan. =D Det var väldigt länge sen jag såg den och Daniel hade aldrig sett den!! Det blev en tidigt kväll också. Klockan 10 låg vi i sängen igår.

Check it out


Written in the stars


Gårdagskvällen och onsdagmorgon

Gårdagens middag bestod av köttsoppa (recept kommer senare). Daniel kockade medan jag skötte tvätten. Vi hade otroligt mycke tvätt denna gång. Vet inte hur det kommer sig. Antagligen för att jag inte har bokat tvättid på länge. Passade ju på och tvättade lite i Umeå när jag var där, men Daniel har inte tvättat på länge. Och så blir det mycke så fort man ska tvätta sängkläder och handdukar. Dessutom är ju inte torkmöjligheterna dom bästa. Eftersom vi hade kvällstid igår så lät jag faktiskt kläderna hänga kvar i torkrummet över natten. Dock fick jag ju hämta dem tidigt i morse innan första tvättiden som börjar klockan 7.

 

Inatt har första snön fallit i Ljusne också. Märkte det när jag gick ut och hämtade kläderna. Det var inte mycket men det är ju nåt speciellt med den första snön. Så här såg det ut från balkongen imorse. Man ser att det redan har börjat smälta...



Idag har jag återigen pluggat lite. Dessutom har jag tagit en promenad och så gick jag via banken. Har lagt in de första pengarna på vårt sparkonto. 519 kronor hade vi samlat ihop genom att tömma fickor och plånbok på mynt ibland. Tänk att dessa småpengar kan bli så stora summor. =)

Tävling och bloggtips!


Vill ta tillfället i akt och tipsa om en tävling, som jag egentligen hittade av en slump. Och även om ni inte vill delta i tävlingen så tycker jag att ni ska spana in denna blogg. Iallafall alla ni som drömmer om ett lantligt stilrent hem, vackra inredningssaker eller en stor härlig trädgård. Vilka vackra bilder!! Tävlingen kommer ni till genom att klicka på bilden ovan och vill ni komma till bloggens startsida så klickar ni HÄR.

I Ljusne intet nytt

Idag har jag haft ganska bra pluggmotivation. Har fått rätt mycket text producerat till projektarbetet som vi håller på med. Dock tror jag att vi är ganska seriösa. Just nu är vi uppe i ett sidantal som skulle godkännas för en 15hp´s C-uppsats (projektarbetet ger bara 3 hp!!). Nåja, det är ju kul iallafall! :)
Bara inte tentaplugget blir lidande sen. Borde börja plugga inför nästa obligatoriska träff också. Inte länge kvar nu. Det betyder också att det inte är länge kvar tills Daniel får höstlov, tills vi firar 4 år tillsammans och det ska vi göra med lyxhelg i Sundsvall! =) Berättar mer sen..

Igår var jag ensam hemma nästan hela dagen. Gjorde middag till D och hans en kollega som kom förbi igår. Hon bor i Gävle och eftersom de skulle ha föräldramöte på kvällen så vi bjöd in henne på middag som tidsfördriv. :) Det var mycket trevligt. Men de hann inte vara hemma så länge innan de skulle tillbaka till skolan för att förbereda. Klockan halv 9 kom D hem. Själv fördrev jag tiden med att titta på Biggest Loser Sverige och läsa en inredningstidning som jag köpte när jag var och handlade. Ett jubileumsnummer av Plaza Interiör - 300 sidor inredning!!


Kings of Leon


Yay!!!! Kings of Leon har kommit ut med ett nytt album. Finns på Spotify där man kan lyssna på det gratis! För er som har Spotify tryck HÄR för att komma till deras album. För er som inte har Spotify så har jag lagt upp deras första singel HÄR.

Att kunna unna sig!

Lite vardagslyx i vårt nyinredda vardagsrum!


Tapaskväll framför Indiana Jones

 

Igår blev det lite plockmat för oss ganska sent på kvällen. Vi bestämde oss för att käka "Tapas" framför Indiana Jones, som gick på tv igår. På vårt bord fanns Quesadillas, grillade kycklingfiléer med smak av barbeque, svamp- & lökfräs, oliver, färskost&kex, chips och ostringar. Kycklingfiléerna är av märket "Guld fågeln" och värms bara i ugnen i 10-15 minuter (läs på förpackningen).

 

Recept Quesadillas


Ingredienser:

4 st Tortillabröd

Tapenade (gärna med chilismak)

Några färska champinjoner

Ost

 

Gör så här:

Bred Tapenade på tortillabröden. Hacka champinjonerna i mindre bitar. Bred champinjonerna över tapenaden på två av bröden. Riv ost och lägg på svampen. Lägg de andra två bröden ovanpå som ett lock. Stek i en het panna i 1-2 minuter på varje sida (så att bröden får färg och osten smälter). Skär dem i bitar och servera direkt!!

 

 


 

Det går att variera Quesadillas på massor av sätt, och googlar man så får man upp massor av tips och recept. Vi gjorde denna variant eftersom vi hade svamp över sen vi gjorde pizzorna. Mozzarella passar också väldigt bra i denna rätt. Enkelt och gott, värt att testa! =)

Vi var nog väldigt hungriga när vi gjorde maten för det lämnade en hel del. Men jag tror att det går att äta även dagen efter även om det är godast när det är nylagat!


Tänd ett ljus...


...och låt det brinna!

Börjar få lite sug efter julen nu! Jag tror att det är ljuslyktan vi fick av Daniels föräldrar som gör det! =) Så idag ska jag smygstarta litegrann med att lyssna på julmusik på Spotify medans jag pluggar. Måste passa på medan D är borta. Han tycker inte om julmusik ens när det är julafton. =P
Tänkte också gå igenom mina julprydnader i Umeå när jag åker dit i början av November. Måste ju ta hem mina tjockistomtar,,, till D´s stora förtret. =D

Helgens projekt.

Igår fick vi besök av Daniels föräldrar. Våra försök att charma dem lyckades och de hade med sig två stycken Billy bokhyllor från Ikea och lite annat smått och gott. Dagen gick i arbetets tecken och Daniel och Tommy fick i uppdrag att skruva ihop hyllorna. När det var gjort så gick de iväg ut till garaget och bytte till vinterdäck på golfen medan jag och Marit stannade inne och började på med maten. Det blev frossa i hemmagjord pizza. Tyvärr har jag inga bilder från gårdagen men pizzorna blev lyckade och det blev 4 plåtar pizza av 50 gram jäst. Till efterrätt hade jag gjort äppelkaka (recept här) men den blev jättemisslyckad. :(
Jag vet inte vad som hände men jag tror att jag hade den inne för kort tid i ugnen för den var alldeles degig i mitten. Konstigt när man har gjort den många gånger och den har lyckats alla gånger och så misslyckas det mittiallt.
Jag tror iallafall att de var nöjda med middagen och vi var väldigt nöjda med dagen!! Förutom bokhyllor så hade vi beställt lite doftvärmeljus och några förvaringsburkar (som vi ska ha svamp i), också från ikea. Dessutom hade de köpt åt oss en jättestor ljuslykta som nu står på bron (ska ta bild på den ikväll när den är tänd och mörkret har fallit på), en fotoram och en duk. Det tackar vi så hemskt mycket för.
Senare på kvällen så blev det dator för Daniel och tv-tittande för mig. Jag kollade litegrann på Dansfeber och så bläddrade jag mellan de olika filmerna som gick på tv igår. "Pretty Woman", "The wedding singer" och "Laws of attraction". Den första filmen är ju en klassiker, den sista filmen är lite smålustig (har sett dem förut) men the wedding singer har jag inte sett förut. Dock orkade jag inte se den nu heller. Den började så sent.

Idag vaknade jag väldigt tidigt för att vara söndag. Klev upp strax efter 8. Tog på mig morgonrock och satte mig i soffan framför tvn och kollade på Bumbibjörnarna.... ;) Vilka minnen!! Kände mig nästan som 10 igen.
Resten av dagen har vi hållt på och flyttat bokhyllor och gjort om i vardagsrummet.
Här kommer lite före och efter bilder.

FÖRE


EFTER


Vad tycker ni?

Jag tycker att det känns mycket ljusare nu. Beror antagligen på byte av gardiner och duk! =)
Tyvärr tog jag ingen bild innan bokhyllorna kom på plats men nu har vi mycket mera förvaringsutrymme. =) Dessutom har de gamla bokhyllorna flyttats in till kontoret/sovrummet och kommer att prydas med skolböcker och mappar med räkningar etc. Förhoppningsvis kommer det att bli mindre saker på skrivbordet framöver.

Ikväll blir det tapas till middag och antagligen någon film.

Blodpudding


Kvällens middag bestod av blodpudding, lingonsylt, stekt bacon, sallat, tomatklyftor, grovriven morot och köpt coleslaw.


Det var första gången i mitt liv som jag åt en hel blodpuddingsmiddag. Tidigare har jag bara smakat lite. Egentligen har jag väl tyckt att det har varit helt okej tidigare när jag har smakat också, men det har aldrig blivit av att vi har lagat till det. Men hursomhaver, blodpudding är fullproppat med järn, vilket är bra för oss kvinnor som tappar mycket en gång i månaden. ;)

Vill ni ha mer tips på vad man kan äta som tillbehör till blodpudding,
gå in HÄR på min föredetta klasskompis blogg. Hon har massor av inspiration!! =)

Sigge & Malte



När jag var i Umeå så var jag ju ut på långpromenad med kusin Anna, Sigge och Malte. Jag tog några bilder och vädret var fantastiskt. Hon släppte dem så att de fick springa fritt lite nu som då och vilken lycka!! =)
Sigge är en Gordon Setter och Malte är en drentsche patrijshond eller på svenska, en holländsk stående fågelhund! :) Båda är jättehärliga men så olika man kan vara till personlighet. Och de bråkar som äkta syskon.

Filmtips: Up in the air

[bild från google]

 

En George Clooney film som jag tycker var riktigt rolig att se på. Såg den på bussen mellan Umeå och Sundsvall och kom på mig själv med att sitta och småle för mig själv rätt många gånger.
Det handlar om en man som jobbar för ett företag som avskedar folk. Han reser massor och har som mål att komma upp i ett visst antal km i luften. Han är mycket ensam och lever för att vara borta. Plötsligt blir han "hemtagen" från luften eftersom företaget ska börja avskeda folk via en dataskärm istället. Man får följa hans kamp för att stoppa detta, hans systers bröllop och hans relation med en lika frekvent resande kvinna.


[Klicka på bilden för att komma till Imdb och läsa om filmen där.
]

Honey, I´m home!

Nu är jag tillbaka hemma, IGEN! :) Mycket resande hela tiden tycker jag. Även om jag alltid är nöjd över mina vistelser så är det lite tråkigt att mina resor nästan aldrig går till varmare länder... ;) Längtar tillbaka till Grekland och Thailand.

Har fått en hel del plugg gjort, så det är ju positivt och så har jag fått träffa alla mina undebara vänner!! Som jag saknar er. Men snart är ni klara och då kommer ni att flytta land och rike runt. Hoppas att nån får jobb nära mig. =)

Sen jag senast skrev blogginlägg så har jag hunnit luncha med Linnéa, tagit långpromenad med Mikkis och haft mysfika med Madde. Igår tog jag mitt pick och pack och knallade till skolan för att skriva ut biljetten. När jag gick från skolan mot sjukhuset, där bussen skulle gå från, började det snöa. Till en början bara lite grann men innan jag var framme ökade det och innan bussen kom var det snökaos. Bussen blev lite sen, antagligen pga av snön.

Försökte ta lite halvdåliga bilder genom bussfönstret.

 

Bussresan gick ganska bra. Jag lyssnade på musik tills mp3-spelarens batteri tog slut, såg film och sen försökte jag lyssna på bussens radio. Filmen eller filmerna jag såg var slutet på "Motherhood" och "Up in the air". Eftersom jag bara såg slutet på den första filmen så kan jag inte säga så mycket om den men den andra tyckte jag var bra. Men å andra sidan är det nästan alltid en fröjd att titta på film med George Clooney. :)

Eftersom batteriet till min mp3-spelare tog slut så skulle jag försöka lyssna på bussens radio. Jag började lyssna på RixFM men det var så dålig sändning så det enda som funkade var P4. Jag lyssnade på en intervju angående våldtäkterna i Örebro men sen la jag ner projektet.

När vi åkte förbi höga kusten bron så fick vi tillsägelse om att inte gå upp och gå eftersom det blåste så mycket och det var svårt att hålla balansen pga det och när vi var mellan bron och härnösand stog vi stilla på E4an pga en trafikolycka. När vi kom till Sundsvall fick vi springa till tåget.

Så när jag kom till Söderhamn var jag vrålhungrig eftersom jag inte hade ätit någonting sen morgonen (annat än godis och ett äpple). Men då hade vi inte tid för vi hade ett möte på banken. Nu har vi öppnat ett konto där vi ska spara pengar varje månad.

Efter bankmötet åkte vi och käkade pizza och sen åkte vi hem. När vi kom hem så började jag prata med mamma på skype och Daniel bäddade ner sig i sängen och hade frossa. Efter samtalet så gjorde jag te till oss, bäddade ner oss i sängen och så började vi se film; "The last airbender". Jag tyckte att den var helt okej faktiskt för att vara en actionfilm. Lite annorlunda! Men det var konstigt slut, så jag undrar om det ska komma fler filmer?? Daniel somnade efter 30 minuter och sov genom hela filmen.

Klockan 21.30 hade jag borstat tänderna och så släckte jag lampan. Idag känner jag mig riktigt utvilad! =)


Långprommis

Idag har jag suttit på skolan hela förmiddagen. Tog med mig datorn och så satt jag där och jobbade med bakgrunden till projektarbetet. Vid 1-tiden mötte Sabina upp mig och så tog vi lunch. Efter lunchen så cyklade jag hemåt medan sis tog datorn och lämnade kvar på skolan. Jag bytte kläder och så cyklade jag iväg till Nydala för att möta upp kusin med hundar. Vi skulle ta en långpromenad runt nydalasjön var det tänkt. Men när vi började gå så kom vi på att vi skulle gå till Carlshemsskogarna för att leta trattkantareller. Anna undrade hur man hittar dem och hur de ser ut så jag skulle visa. Men vi letade och letade och letade och hittade inte en enda. Däremot hittade vi 3 STORA gula kantareller. Konstigt. :) Iallafall, vi var ute så länge så Anna fick ringa efter skjuts hem, för hon skulle iväg till vårdcentralen på kvällen. Vi passade också på att skicka iväg vår uppsats till uppdragsgivaren (skäms lite över att vi inte har gjort det förrän nu). Sen cyklade jag hem.

Nu håller jag på och tvättar och så tänkte jag titta över bakgrunden igen innan jag skickar iväg den till nästa person. =) Klockan 21 ska vi se film. American Pie, nån av de senare, som kommer på tv.

TJINGELING!

En solig dag

Befinner mig fortfarande i Umeå. Idag känner jag mig lite piggare efter en lite längre natts sömn och en mycket snäll lillasyster som väckte mig med en kaffekopp i handen!! Hon hade bryggt kaffe enkom för min skull (hon dricker inte själv). Ute skiner solen och temperaturen låg kring noll grader. Läste på en blogg och på facebook att hemma (i Finland) har den första snön kommit!  Det såg riktigt fint ut men jag vill egentligen inte ha snö innan den är här för att stanna. Bland det värsta jag vet är slask!!

Igår var jag hela dagen på skolan och jobbade med projektarbetet. Vi har kommit en riktigt bra bit på vägen. Det känns skönt om man skulle kunna ha det gjort så fort som möjligt så är det bara tentaläsning, tentaskrivning, hemtentaskrivning och ett annat projektarbete att tänka på. Hur kan 75 % studier bli såhär mycket?? Jag hade ju tänkt att jag skulle börja jobba.

Fick reda på en glad nyhet igår också!!! JAG KLARADE DUGGAN!! =) Så skönt. Var lite orolig. Men det hade gått ganska bra för alla. Endast 2 stycken underkända.

Nu ska jag göra mig iordning och cykla iväg till skolan. Ska sitta och jobba lite med bakgrunden till projektarbetet. Nu har jag haft en paus från de vetenskapliga artiklarna så nu kan jag sätta igång igen... ;)

HA EN FIN DAG ALLIHOPA!!

Avslutar med en bild på Fammos fina orkidé. Jag är så avundsjuk och fattar inte hur hon kan få dem såhär. Hon har typ 6-7 stycken i samma fönster och alla brukar blomma på detta sätt.


Inte min dag.

Nu har jag landat i Umeå efter en riktigt jobbig helg.
Lördagen var verkligen inte min dag. Dagen började med att jag klev upp tidigt för att packa och göra mig iordning (sista minuten som vanligt). Men vi var klara och åkte iväg i god tid eftersom vi skulle åka via Konsum för att hämta ut min tågbiljett. När vi kom till Konsum så fanns där ingen biljett att skriva ut. Jag kände en lättare panikkänsla och kom på att jag hade fått en biljett skickad till min e-mail och började fundera om det var på grund av den som det inte fanns någon biljett att skriva ut på Konsum.
Panikkänslan steg när jag kom på att vi inte har någon skrivare utan den finns i Umeå.
Det slutade med att Daniel fick i ilfart åka hem efter skolnycklarna medan jag sprang till uttagsautomaten för att ta ut pengar (så att jag skulle kunna köpa en ny biljett på tåget om det inte skulle funka).
Jag sprang till skolan och mötte upp Daniel. Han fick avlarma skolan och så printade vi ut biljetten.
Till tåghållplatsen kom vi med 5 minuter tillgodo. Pust!!

Tågresan gick bra men när jag försökte kontakta Bodil så visade det sig att hon hade fått ändrade planer och hann inte träffa mig. Det var tråkigt... :(
Jag ringde även en kompis från när jag läste till HK-lärare som bor i Stockholm men han skulle plocka svamp med sin bror. Så jag kom till Stockholm, låste in mina 2 väskor och gick runt på stan. Jag kunde inte shoppa någonting för mina väskor var redan fulla och jag skulle ju bära runt på allt via Viking-Line, österbotten, RG-line, Umeå och bussen ner till Ljusne.

Som tur var så hade Mathias ingen tur med svampen så han kom tillbaka till stan till 4-tiden och jag hann ta en fika med honom. Jag beslutade mig för att fördriva lite av tiden före med att promenera till Slussen där vi skulle träffas så jag gick via Drottninggatan, Gamla Stan och till Slussen. Det var fantastiskt fint väder och jag tog några vackra bilder med min gamla lilla kamera. =)




Efter en mycket trevlig fikastund tog jag tunnelbanan tillbaka till T-centralen och därifrån gick jag till Intercity. Från Intercity hämtade jag mina väskor som jag hade låst in och sedan tog jag en transfer-buss till hamnen. Där mötte jag upp 25-manna gänget, fick hyttnyckel och trängdes med en massa orienterare i vänthallen där alla försökte komma först ombord på båten. ;) Vi käkade buffé hela gänget på båten och stämningen var på topp. Det pratades, skrattades och sjöngs (både snapsvisor och barnsånger). På båten hade jag sett framemot att träffa Annelie och Saara eftersom jag hade fått höra att vi skulle åka samma båt men trots försök att nå dem på telefon så misslyckades även det. :( Trevligt hade jag ändå tillsammans med systeryster och hennes vänner och kvällen slutade ganska tidigt (klockan 1 på natten). Dock sov jag väldigt dåligt för vi hade otroligt varmt i hytten.
Morgonen började klockan 6 och då var det bara att bege sig från hytten.
En tung bussresa med mycket program fortsatte dagen med och till Vasa kom vi ungefär vid 1-tiden. Vi käkade lunch vid Rosso och sen åkte vi till Malax för att överraska Fammo som firar 80 år snart. Hon ska resa bort på sin födelsedag så vi bestämde oss för att ha en liten överraskningsfest innan de åkte. Det var egentligen därför jag åkte på denna tunga resa överhuvudtaget!

Hon blev väldigt överraskad och mycket glad när hon såg mig och Sabina som hade kommit ända från Sverige. Det var kul att se. Faster hade köpt allt fika och fixat med presenten. Fammo fick en digitalkamera!! =) Så nu hoppas vi på massor av fina bilder från Grekland!

 
Fyra generationer. Fammo, Faster, Kusin och kusinbarnen.


Jag och flickorna försökte ta bild på oss själva. =)

Söndagen avslutades med avfärd mot båten via ett apotek för att köpa sjösjukepiller. Det blåste fruktansvärt mycket och RG-line är inte den mest stabila båten i vågorna. Sabina sov hela resan medan jag fördrev tiden med att titta på två filmer: Forrest Gump och Everybody´s fine. Båda mycket bra filmer.
Vi blev en timme försenade på grund av den hårda blåsten och i lägenheten var vi ungefär vid 1-tiden.

Måste jag säga att jag är ganska trött och sliten idag?? Ikväll blir en tidig kväll med lite sovmorgon imorgon.

 


På resande fot

Nu håller jag på och packar för fullt! Hur kommer det sig att trots att man inte gör någonting om dagarna så är man ändå ut i sista minuten?? Fick iallafall lite gjort igårkväll i idolpauserna. ;)

Nu håller jag på och pimplar kaffe och gör mig iordning för en liten resa igen! :) Idag bär det ner söderut till Stockholm. Där ska jag träffa Bodil. Vad kul det ska bli. Har saknat henne jättemycket!

Sen bär det vidare österut med 25-manna gänget. På söndag blir det en liten överraskning och på söndagkväll är jag i Umeå. Där ska jag vara i några dagar och fortsätta med projektarbetet. En riktig intensiv resa men jag hoppas att det blir värt det! :)

Nej, nu ska jag fortsätta med mitt! Det blir inget bloggande på ett tag eftersom jag inte har tillgång till internet men får skriva desto mer när jag är tillbaka...

TREVLIG HELG!!

Avslutar med lite musik. (Denna låt fick även vara med på Idol igår. Då framförd av Daniel.)


We love Shamn



Jag har hittat en ny blogg som jag har börjat följa på bloglovin.com. Den är skriven av en tjej som bor i Söderhamn och handlar om Söderhamn. =) Perfekt för mig som inte kan någonting om stället men vill lära mig allt för att börja trivas här. Vill ni spana in bloggen så klickar ni på bilden ovan.. :)

Videoklipp: Kattunge

Källa: Aftonbladet.se

 

Åh vad gullig! Jag saknar att ha katt... Jag längtar efter att ha en katt igen och jag förbannar min allergi! Varför kommer allergin nu?? När man har haft katt nästan hela sitt liv??

Så söta är de, somnar överallt. Man kan verkligen hitta dem på de mest konstiga ställen. =)

Se klippet och få ett litet leende på läpparna.


Focaccia

Igår bakade jag Focaccia för första gången i mitt liv! =) Det blev riktigt lyckat. Är så nöjd över vår Kitchen Aid. Degen blir så fluffig eftersom maskinen orkar knåda längre än mina händer!! :) Brödet var en önskning av Daniel. Han tycker att Focaccia är jättegott och har varit besviken de senaste gångerna vi har varit på Ica när det inte har funnits Focaccia i brödhyllorna. Så nu bakade vi själv istället!

[recept inspirerat från Vår Kokbok]

Ingredienser:

25 gram Jäst

3½ dl Vatten

2 msk Olivolja

1 tsk Salt

cirka 4 dl Vetemjöl

cirka 4 dl Durumvetemjöl eller dinkelmjöl

Olivolja till pensling

Oliver, Fetaost eller Körsbärstomater

Några kvistar Rosmarin (eller torkad rosmarin)

1-2 tsk Gourmetsalt (havssalt)

 

Gör så här:

Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidig. Jäs den övertäckt i 30-40 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Platta ut den med mjölade händer på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. (slå på ugnen, 225 grader)

Pensla eller droppa över olivoljan. Tryck ner oliverna/fetaostbitarna/körsbärstomaterna. Strö över lite gourmetsalt och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Låt brödet svalna lite på galler innan det skärs i fyrkanter.

 

Servera till soppa eller sallad, som snacks eller delat och fyllt med t.ex. parmaskinka, mozzarella och tomat. ELLER som vi gjorde igår, som brödet till kycklingburgaren vars recept du hittar HÄR.

 

Kycklingburgare med dijonsenapsdressing

 


The Surprise

En ny bok - en ny biografi

"Bingo Rimér - En flickfotografs bekännelser"

 

Jag tror han blev jättenöjd över min överraskning!! :) Han älskar att läsa biografier och detta är en ny bok om och av Bingo Rimér. Jag köpte även en bok åt mig själv. En bok som är aktuell just nu men som film.


"Elizabeth Gilberts - Lyckan, kärleken och meningen med livet."


...En Lista...

Idag gör jag en lista. En lista på filmer som jag vill se! En lista på filmer som jag hoppas kunna se inom en snar framtid... Om ni tycker att det saknas filmer som jag borde se eller om ni har någon åsikt om de filmer som jag har listat, så tipsa och kommentera!! =)


Ja det var ju några iallafall!! Herregud, på listan så skulle man kunna tro att jag aldrig ser film, men det gör vi! :) Och många filmer ser jag flera gånger för jag tycker dom är bra... Jag har länkat de flesta filmer och länkarna går till imdb.com
Förhoppningsvis blir det en filmspäckad vinter för min/vår del... Och bäst av allt vore väl om jag kom igenom listan under vintern... Vi får väl se hur det går! Vi måste väl väva in lite actionfilmer också så Daniel blir nöjd.... =P



Pasta med köttfärs- och kantarellsås



Ingredienser:
Pasta (t.ex. pastaskruvar)
400 gram Nötfärs (eller blandfärs)
100 gram Trattkantareller
½ Zucchini
½ Aubergine
½ Paprika
1 Gul lök
1 burk Krossade Tomater
Kalvfond
Rödvin (matlagnings eller vanligt)
Soja
Salt
Peppar
Oregano


Gör så här:
Hacka alla grönsaker i bitar efter egen smak. Fräs grönsakerna och svampen i en stekpanna. Ta bort grönsakerna och bryn köttfärsen. Blanda i grönsakerna och smaksätt blandningen med fond, vin och soja. Krydda med valfria kryddor och tillsätt de krossade tomaterna. Låt småputtra i några minuter. Smaka av och tillsätt mer av kryddor eller smaksättning om det behövs!
Servera med kokt pasta!!

SMAKLIG MÅLTID!

Picknick i skogen


Daniel ville göra lite reklam för Vision.... =P

Idag när Daniel kom hem hittade han sina nyinköpta flugor i brevlådan, så det blev att åka ut en sväng till sjöarna. Vi kokade lite kaffe som vi tog med oss och så skyndade vi oss iväg vid 5-tiden. När vi kom dit var Daniels kollega och fiskekompis Folke där redan. Jag lämnade dem vid vattnet och så gick jag till skogs för att leta svampar. Denna gång hade jag med mig kniv och borste och rensade svampen direkt i skogen. Så skönt å ha det gjort, slippa börja med det hemma när man har varit ute och plockat. Jag hittade en hel del idag igen men denna gång tyckte jag att de var lite ljusare och torrare än vanligt. Kanske för att de har legat mer i solen än andra, jag vet inte!? Så jag vågade inte plocka så mycket. Dessutom hann jag inte plocka så länge. Efter mindre än en timme så hörde jag en bil som åkte iväg. Jag gick till sjöarna och hittade D ensam. Det var inge bra fiske och det blåste tydligen för mycket för att använda de nya flugorna.
Tänka sig, D ville abryta sitt fiske efter en timme!!!!! Men vi satte oss ner och hade lite picknick så att vi inte hade tagit med allt i onödan.... =) Mysigt värre...

Nu ska jag ta och koka mig lite tevatten och krypa under en filt i soffan. Man blir lite frusen av att vara ute i detta höstväder, trots att man har klätt på sig ordentligt.

Mitt fotoalbum



Nu har jag fått hem bilderna som jag framkallade. Jag har gått igenom dem och så har jag satt in dem i mitt fotoalbum. =) Jag är lite besviken för det blev som A kommenterade tidigare, att de kapar av bilderna. Så vissa bilder är lite avkapade. För det mesta stör det inte men det var nån bild som jag reagerade på det.

Så nu är det bara att börja gå igenom alla bilder på vår dator och framkalla det bästa från våra snart fyra år tillsammans. Men måste göra det nån kväll när vi båda har tid och lust med det. Vill ju inte välja ut själv vilka bilder vi ska framkalla.

...The autumn leaves of red and gold...



Lite bilder från vår promenad igår! Det är riktigt fint ute i naturen nu när solen skiner på de gula och röda löven. Jag måste erkänna att i de stunderna så gillar jag faktiskt hösten. Men de gånger när det regnar och slaskar och blir lerigt och grått, då är jag inte överförtjust i hösten. Under övergångsperioden till vintern när det snöar och smälter bort och blir till slask är bland det värsta jag vet.... Men ännu är vi inte där och då försöker jag passa på och njuta så länge det varar.... =)

Idag är det tyvärr grått och mulet.. Men å andra sidan så har det varit det nästan varje dag denna vecka för att senare bli fint till kvällen. Hoppas på det idag också! Vi pratar om att eventuellt åka ut till fiskesjöarna ikväll igen, men bara om Daniel har fått sina nya fiskeflugor med posten idag. Jag väntar också paket med posten... En present till mig själv och en överraskningspresent till Daniel, som tack för att han står ut med mig när jag är på dåligt humör...  ;)

lite Winnerbäck m.m

En mycket fin låt...

 

Idag har det egentligen inte hänt så mycket. Har pluggat under förmiddagen. Under eftermiddagen kom Daniel hem lite tidigare än väntat. Tydligen hade hans elever kommit in till honom och frågat om de fick börja tidigare....!! haha.. Jaja, vad säger man om dagens ungdomar? De är inte lätta att förstå sig på. ;)

 

Hur som helst så tog vi det lugnt fram till middagen. Jag slötittade på tv och D spelade dataspel. Dagens middag bestod av sill och potatis med tillbehör. Efter middagen begav vi oss av på en promenad. Vi hade med oss kameran så imorgon ska jag försöka lägga upp lite mer härliga höstfotografier om de blev bra. :)

 

Nu har vi precis klivit upp ur badet,, så jag har klätt på mig myskläder och känner mig redo för kvällen. Har haft problem med att sova i flera nätter. Vet inte varför. Jag har vaknat 10-15 gånger varje natt. Det är ju inte normalt!! Kanske är för att jag gör för lite om dagarna. Kanske måste skaffa ett gym-kort ändå och ta ut mig riktigt ordentligt.

 

Nu ska vi ta och bänka oss framför House och fortsätta vår myskväll. Vi har också börjat planera vad vi ska hitta på under höstlovet. Det råkar ju infalla under vår årsdag. Då firar vi 4 år tillsammans. =) Så något spännande ska vi allt hitta på... Några förslag??



Dagens nyhet - 2010-10-05

Vitaminer inte lika nyttiga som du tror


Bild och rubrik från DN.se


En kompis hade länkat till denna nyhet på facebook, så jag gick in och läste artikeln på dn.se. En ny svensk studie har fått resultatet att kvinnor som då och då intar höga mängder C-vitamin (1 g = en brustablett) hade 25 % ökad risk att drabbas av gråstarr jämfört med de kvinnor som aldrig intog extra C-vitamin.


Tänkvärt är också att varje år köper vi kosttillskott för 800 miljoner kronor, men gör pillren egentligen någon nytta??


Läs artikeln HÄR om ni är intresserade!

 


Kanelbullar på kanelbullens dag

Ingredienser cirka 30 bullar:
Deg
25 gram Jäst
75 gram Smör (eller Margarin)
2½ dl Mjölk
½ dl Socker
½ tsk Salt
cirka 7 dl Vetemjöl
Fyllning
50 gram Smör (eller Margarin)
Socker
Kanel
Topping
1 ägg
Pärlsocker, strössel eller mandelflarn

Gör så här i bilder och text. =)

Plocka fram alla ingredienser, utom jästen, så att det blir rumstempererat. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken så att den blir fingervarm (~37 grader). Häll ner hälften av mjölken i bunken och rör om så att jästen löser sig. Häll ner resten av mjölken, salt och socker. Dela upp smöret i små klickar och häll ner dem i bunken. Rör ner lite mer än hälften av mjölet och rör om tills degen är slät och fin, antingen för hand eller med hjälp av en bakmaskin. Tillsätt mjöl, lite åt gången, tills degen är slät och släpper någorlunda från kanterna. Det är bättre med för lite än för mycket mjöl här. Man kan alltid knåda i mera mjöl efter första jäsningen. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.


Häll ut degen på en mjölad bänk och knåda in mjöl så att degen inte kladdar. Dela degen i 2 och lägg den ena degen åt sidan. Kavla ut den andra degen till en rektangel. Har man inte en brödkavel kan man använda t.ex en vinflaska. =) Jag brukar vända på degen några gånger för att undvika att den fastnar för mycket i bänken. Men mot slutet brukar jag låta bli, för då är det lätt att degen går sönder. När man har kavlat färdigt så brer man ut smöret på degplattan. Ju mjukare smöret är destor lättare går det att bre. Det går även att ha smält smör om man vill. Strö sedan över kanel och socker i ett jämnt lager över hela degplattan.


Rulla sedan ihop degplattan till en rulle. Beroende på hur stora bullar man vill ha så rullar man från olika håll. Vill man ha "normal"-stora bullar så börjar man rulla från långsidan, men vill man ha jättestora kanelbullar (ungefär som kanelsnäckorna som säljs på affären) så rullar man från kortsidan. Dela sedan degen i lika stora delar.


Sätt bullarna i bullformar eller på en plåt klädd med bakplåtspapper, med snittytan uppåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Slå igång ugnen på 250 grader.


Knäck ett ägg i en skål och rör om. Häll eventuellt i några droppar vatten eller mjölk. Pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsocker, strösslet eller mandlarna och grädda i mitten av ugnen tills bullarna har fått fin färg, cirka 5-10 minuter. Har man stora bullar ska man grädda dem lite längre ner i ugnen för att de inte ska bli brända då de kräver längre tid i ugnen. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.


Bullarna avnjuts som bäst nygräddade till ett glas kall mjölk.



Tack till Pappa, Sirkka, Sabina, Faster, Mika, Fammo, Faffa, Thomas & Jeanette m. fam som alla bidrog till denna fantastiska Kitchen Aid, som vi fick till förlovningspresent.

Vet ni vad??

Det är kanelbullens dag idag!!!! Ska plugga en stund först men sen blir det nog bullbak för min del!!! Kan ju inte låta bli att baka kanelbullar på kanelbullens dag. Måste dessutom öva mig på att få till fina degar med bakmaskinen. Är så van att baka förhand att jag har problem när jag tar hjälp av maskinen. Blir för mycket mjöl. Man har inte riktigt samma känsla....

Ska dessutom försöka ta någon läcker bild på vår snygga Kitchen Aid!! ;) Och på bullarna förstås... Så att ni också blir sugna på att baka kanelbullar på kanelbullens dag...

Bild från Google


Gammelfarmors äppelkaka



Ingredienser:
1-2 st Äpplen
5 dl Vetemjöl
3 dl Socker
2 kkp Mjölk (cirka 3 dl)
5 tsk Bakpulver
Några klickar smör
kanel och socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och klyfta äpplena. Smöra en rund form, t.ex en med löstagbar kant.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om till en jämn smet/deg.
Häll ner smeten i formen och tryck ned äppelklyftorna, med den tjocka delen uppåt. Strö över lite kanel och socker och klicka på några klickar smör.
- Detta steg får gärna gå ganska snabbt eftersom smeten kommer att börja stiga snabbt pga den stora mängden bakpulver...

Grädda i cirka 30 minuter. Testa med en sticka om kakan är klar! Låt svalna under en bakduk!

Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.

Norrländsk renskavsgryta



Ingredienser:
3 paket Renskav (à 240g)
2 st Schalottenlökar
2 st Vitlöksklyftor
200 g Trattkantareller
2 st Enbär
1 dl Kalvfond
1 dl Rödvin
4 dl Mellangrädde
1 knippe Salladslök (125g)
1 dl finstrimlad Persilja
Smör, salt, peppar

Gör så här:

1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela kantarellerna om de är stora.
2. Stek renskaven i smör 2-3 minuter. Krydda ned peppar.
3. Tillsätt schalottenlök, vitlök, kantareller och enbär. Låt steka ytterligare 2-3 minuter.
4. Häll på fond och rödvin, låt koka ihop i cirka 1 minut. Tillsätt grädden och låt småkoka i cirka 15 minuter. Strimla salladslöken. Tillsätt den och persiljan i grytan. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera med persiljepotatismos, lingonsylt eller gelé och sallad!

Lördagsmys!

Igår hade vi som sagt en tvätt- och städdag. Det gick väl sådär, men lite fick vi gjort iallafall. =) Till kvällen skulle vi göra renskavsgryta till middag. Men vi behövde inte äta ensam utan fick besök av Tessan, Ante, Lin och lilla Lo. Det var mycket trevligt... Vi hade handlat lite presenter till den nyfödde både från oss och från lärarna på skolan där de jobbar. Det blev populärt!

Lin blev överförtjust i bygglådan som de fick. Tess är ju träslöjdlärare så Daniel tyckte att det var roligt att köpa en bygg-låda med massa olika verktyg.. :) Vi köpte en Mumin-filt och en mumin-haklapp som var som en hel tröja. =) Även  om det kanske är ett tag kvar så kan det vara bra att samla på sig redan nu! :) Och mumin var ju ett självklart val. ;)

 

Menyn för kvällen var renskavsgryta med potatismos, sallad, lingonsylt och bröd. Det blev jättelyckat! Till efterrätt hade vi bakat en Äppelkaka som vi serverade med Oatlys havrevaniljvisp (pga laktosintolerans). Men jag tyckte att den var riktigt god och kan tänka mig att äta den utan intolerans!! :)

Dukningen, vi dukade med våra pastatallrikar som vi har som serveringstallrikar vid lite finare tillfällen. ;) Eller hade, nu har vi ju vår Pentik-servis som är till för fina tillfällen.

Jag glömde ta bild på maten medan vi åt så här kommer en bild på renskavsgrytan och potatismoset när det ligger i en lunchlåda... ;) Ser lite tråkigt ut men så är det när jag är glömsk. Kan iallafall intyga att det var JÄTTEGOTT!!

Och till sist en bild på Äppelkakan.

 

Kvällen avslutades med lite Nintendo Wii spel där vi bland  annat hade tävling i Bowling och golf!! En riktigt härlig lördagskväll i Ljusne!!

Recepten kommer upp senare. Nu ska vi bege oss iväg till fiskesjöarna för mer fiske och svampplockning. Med oss har vi en termos med kaffe och resterna från äppelkakan! :)

 

Ha en skön söndag!!!


Tvätt- och städdag

Idag ska vi ha en tvätt- och städdag. Det tar lite emot och göra sånt när solen skiner men förhoppningsvis hinner vi ut och njuta av den också. Om inte annat så får vi gå riktigt långsamt mellan lägenheten och tvättstugan. :)
Ikväll så hade vi tänkt göra riktig lyxmiddag. Eller iallafall för mig är det lyxmiddag, för jag äter nästan aldrig renskav. Vi ska göra renskavsgryta med trattkantarellerna som jag plockade häromdagen!! Hoppas det blir riktigt smarrigt!


...When autumn leaves start to fall...

Sköna naturbilder,


Lite svamp,

..och dagens fångst!


Plättar



6 dl Mjölk
1 dl Grahamsmjöl
1½-2 dl Vetemjöl
½ tsk Salt
3 st Ägg

Matfett till stekpannan

Igår ställde jag mig och stekte plättar så att det skulle vara klart tills Daniel kom hem från jobbet! Eftersom vi åt en så kraftig lunch så passade det bra med ett lättare kvällsmål. Jag brukar blanda i Grahamsmjöl för att få lite "grövre" smet. Jag brukar också ofta steka lite mer plättar än vad vi ska äta, för att få plättar över som man kan göra crêpes av senare.

RSS 2.0