Sista dagen i Hudik.

Nu är mina 4 veckor i Hudiksvall slut. Jag har haft det jättebra. Har verkligen stortrivts på praktikplatsen och jag kunde inte ha fått bättre slutbetyg. :) Veckorna har bara flugit förbi och jag vet inte vart tiden tog vägen. Vad har jag gjort egentligen? Tja, jag har bland annat hunnit se 6 dietisters arbeten. På sjukhuset har jag följt med på kirurgdietistens (både mottagning och avdelning), medicindietistens (både mottagning och avdelning) och barndietistens (både mottagning och avdelning) arbete, jag har haft ett eget patientsamtal och sett en Gastric Bypass-operation, jag har varit på länsdietistträff och på diabetesläger. Dessutom har jag hängt med 2 stycken primärvårdsdietister på hälsocentralen där jag fick ha 3 egna samtal och så har jag följt med kommundietisten och blivit inspirerad och sett vad en kommundietist kan göra. Det var väldigt sorgligt att lämna platsen idag men jag kommer antagligen att åka och hälsa på inom några veckor. :) På måndag börjar 4 spännande veckor hos primärvårsdietisten i Söderhamn. Pratade med henne idag och jag var så hjärtligt välkommen så känner mig väldigt peppad inför måndag morgon.

Nu säger jag tack och godnatt för ikväll (att kliva upp 05.45 varje morgon tär på krafterna, men jag hann se idol och ser framemot hela säsongen i höst. De verkar otroligt talangfulla många av dem)!

Spänd av förväntan.

Imorgon ska jag få stå med i operationssalen under en Gastric Bypassoperation (=magsäcksoperation för sjukligt feta personer) och titta på när kirurgerna genomför ingreppet. Ska bli jättespännande. =D Hoppas att jag inte mittiallt upptäcker att jag har skräck för skalpeller och blod eller nåt bara....De kan bli pinsamt! =/

Annars pågår praktiken som förut. Har inte haft några egna patienter men sitter med under de besök som dietisterna har. Har tyvärr varit många avbokningar och uteblivna. Dietisterna som är överhopade med arbete blir lättade men för mig som vill hinna vara med på så många besök som möjligt är det lite frustrerande.
Satt med på hjärtskolan idag, en grupp för personer som drabbats av hjärtsjukdom där de får information av läkare, sjukgymnast, dietist och kurator. Har även suttit med under ett samtal med tolk över telefon idag. Det är väldigt speciellt och kan tyvärr leda till många misstolkningar men det är ju väldigt mycke bättre än att inte ha nån som kan översätta överhuvudtaget.

Nu ska jag ta och lägga mig. Hoppas jag kan sova överhuvudtaget så inte all energi inför morgondagen håller mig vaken.

En fin höstdag i september.



Vi har varit ute ett par timmar i skogen idag och plockat svamp. Daniel hann även med att fiska en stund. Vädret har varit underbart! Och det finns så otroligt mycke trattkantareller i skogen iår. Vet inte hur man ska hinna plocka allt. ;) Efteråt åkte vi till E-center för att storhandla. När vi svängde in på parkeringen såg vi att de hade loppis där. Tyvärr höll alla på att plocka ihop så hann inte gå runt nåt. :(
Hem kom vi med 3 proppfulla kassar med mat. Hoppas vi inte behöver åka och handla nåt mer i veckan nu.
Ikväll blir det Räkgryta på menyn. Mums!
Vi har faktiskt varit duktiga å skrivit hela veckans matsedel. Den ser ut såhär:

Söndag: Räkgryta
Måndag: Kycklingsallad
Tisdag: Blodpudding
Onsdag: Tacopaj
Torsdag: Palsternacks- och potatismos med regnbåge och romsås
Fredag: "Hämtpizza"
Lördag: Öppet för förslag/Rester...
Söndag: Älgstek med potatisgratäng

Det är så skönt att ha bestämt och färdighandlat inför veckans middagar. När man kommer hem är man trött och har ingen energi till att fundera på den eviga frågan "vad ska vi äta ikväll?". Istället är det bara att plocka fram receptet och laga maten utan att tänka speciellt mycke. :)

Nej, dags att sätta igång med räkgrytan!

Min självutnämnde hemmafru.

Måste skriva några fina ord om min älskade sambo som har skött om matlagningen nu när jag är ute på praktik. Själv kallar han sig för hemmfru vilket jag inte riktigt kan hålla med om men han har varit jätteduktig och lagat supergod mat som nästan varit klar när jag kommer hem. I torsdags hade han köpt hem fläskkött och gjorde schnitzel med ugnsrostade rotfrukter och svampsås och igår hade han bjudit hem grannarna för en kväll med hemmagjord sushi. Kvällen blev superlyckad och maten god, ja till och med över förväntan. Kvällen avslutades med två omgångar Buzz hollywood quiz. Tyvärr kunde ingen av oss andra slå den självutnämnde hemmafrun som var överlägsen båda ronderna. ;)

Här kommer lite bilder från både torsdag och fredag.


Schnitzel med ugnsrostad potatis, morot och palsternacka samt sås med trattkantareller, rödgul trumpetsvamp och champinjoner.


Daniel serverar misosoppa som vi hade som förrätt under fredagens middagsbjudning.


Grannarna satt förväntansfullt och väntade på maten. :)


Misosoppa.


Daniel hade ansvar över rullarna.




Rullar med rom.


Lunchlådan idag. Inte så tokigt. :)

Fina ord.

Hade idag min sista dag inom primärvården i Hudiksvall tillsammans med dietisterna Maria och Anna. Om jag sammanfattar min tid där litegrann kan jag konstatera att jag kom upp i 3 egna besök på 3 dagar. Inte så tokigt. I ett av samtalen ville patienten att om jag någon gång skrev en doktorsavhandling och använde materialet från praktiken så skulle jag dedikera arbetet till patienten. ;) 
Alla tre samtalen gick förövrigt bra och jag fick många fina ord av både Maria och Anna efteråt. Fick även en del tänkvärda feedback-kommentarer, vilka jag är tacksamma över för man vill ju alltid utvecklas å bli bättre och vad är inte bättre då än att få feedback av en utbildad, erfaren dietist.
Jag har hunnit vara med på diabetesteammöte, viktgrupp, matstartprat bland relativt nyblivna mammor (5-6månaders bebisar) och suttit med vid några intressanta samtal. 3 lärorika dagar. Och slutkommentaren gjorde mig väldigt glad - "Du kommer att bli en bra dietist Linda". =)

Dag 12

Har idag klarat av dag 12 av praktiken. Usch tiden går så himla fort. Har bara 8 dagar kvar av mina 4 veckor i Hudiksvall. Men inte tänka på de nu... :)
Hade idag mitt tredje samtal. Gick riktigt bra och samtalet flöt på mycket bättre idag än igår. Känns skönt att ha gjort några nybesök nu. Fått lite mer kött på bena och lite självförtroende att man verkligen klarar av det. :)
Förutom nybesöket som jag höll i idag har vi även varit på en mamma-barn grupp och informerat om matstart efter amning. Väldigt stökigt men ändå rofyllt på nåt konstigt sätt. Dagen avslutades med journalföring och träff med diabetesteamet. Kom hem tidigare idag än igår (halv 5 istället för halv 7) och det lyckade samtalet firades med hemmagjord pizza. Nu blir det att slöa framför tvn och datorn. Sitter och spanar på lite resor som eventuellt ska bli ett mål att sträva efter.

Praktiken fortsätter..

..och höstrusket har anlänt. Usch vilket ruggigt väder vi har haft här idag. Är riktigt glad över att jag har fått befinna mig inomhus. Imorse när jag kom till hälsocentralen (där jag ska vara i 3 dagar nu med primärvårdsdietisterna i Hudiksvall) fick jag direkt 3 lämpliga kandidater som jag kunde ta om jag ville för att hålla i samtalen. Första var klockan 09.45 vilket betydde ganska lite tid för förberedelse. Men också lite tid för att hinna bli nervös. Jag tycker att samtalet gick bra och fick även beröm för samtalstekniken. Men informationen och informationsöverföringen kunde väl ha gått bättre. Det blev för mycket och för ostrukturerat, antagligen pga dålig förberedelse. Men praktiken är till för att öva och jag blev iallafall glad när handledaren märkte att jag använde mig av MI. =D

Imorgon ska jag ha nästa samtal och antagligen ska jag ha ett på onsdag också. Nu börjar det rulla på.

Är väldigt trött nu så ikväll blir det inte många knop gjorda. Sov fruktansvärt dåligt inatt och vaknade flera gånger. Vid halv 4 tiden vaknade jag och hade en sprängande huvudvärk så jag visste nästan inte vart jag skulle ta vägen. Klev upp och tog 2 huvudvärkstabletter och drack lite vatten. Men hade svårt att somna om och det kändes som en evighet innan tabletterna började verka. Daniels snarkningar i örat gjorde inte saken bättre direkt. :) Men när klockan ringde 05.45 var huvudvärken borta tack och lov. Har dock varit trött idag så ikväll ska det bli skönt att krypa ner under täcket.

Nej nu tror jag att jag ska äta lite rester av blåbärspajen som lämnade från igår. Ser den inte smarrig ut?

Dagen i bilder.

Tänkte börja med att visa vilka fina orkidéer jag fick av svärmor förra helgen. Mina två gamla byttes ut och flyttades till badrummet i väntan på nya blommor. Istället har fönstret i köket fått ett lyft av dessa.




Idag har vi varit ut i skogen och plockat svamp. Hittade både trattkantareller och rödgul trumpetsvamp som nu ligger i köket och torkar till mer lätthanterlig storlek. :)



Efter skogspromenaden tog vi det lugnt en stund och varvade ner med middag. Hann också plocka lite och så bakade jag en blåbärspaj av blåbären jag plockade för nån vecka sedan. Kvällen avslutades sedan med ett besök av grannarna. Då bjöds det på kaffe, saft och nybakt blåbärspaj. Smarrigt och omtyckt blev det.


Ska nu varva ner lite innan läggdags och tagga inför en ny praktikvecka. Min tredje. Usch vad tiden går fort.

Jag älskar getost.


Fick "cravings" efter getost häromdagen och köpte hem litegrann senast jag var å handlade. När jag kom hem hade jag ingen aning om vad jag skulle göra av den. :) Men igår tog vi tag i saken och fixade lite varma mackor med getost. Brödet är grov baguette. På har vi en röra av tomater, lök, persilja, salt och peppar. Blandningen lades på mackorna, getosten skivades och las på. Till slut hackade jag lite valnötter som jag strödde på och sist men inte minst så ringlade vi över lite flytande honung. In i ugnen i 15-20 minuter på 200 grader eller tills osten fått lite färg. MUMS!
Nackdelen var att brödet var lite svårätet så man kan gärna använda sig av ett bröd som är lättare att skära med kniv och gaffel, om man inte vill kladda ner händerna.

First time

Nu har det skett... Idag hade jag min allra första patient. Förde hela samtalet själv men med handledare närvarande förstås! Gick bra och känns så skönt efteråt. Men fasen vad svårt det är att skriva journalanteckningar! Skriver jag för mycket eller för lite? Är det jag skriver relevant? Har jag glömt något viktigt? Vilket sökord passar informationen under?

Imorgon ska jag hänga på barnhabiliteringen hela dagen.

Chokladpraliner och kycklingwok

Har ju glömt att berätta om och berömma mina fina vänner, det äkta paret, Mats och Jennifer Ahlbäck. När jag kom ner till Ljusne från Umeå hade jag ett paket som väntade på mig. Paketet innehöll en drös med supersmarriga chokladpraliner och en nallebjörn. Jag hade fått ett chokladogram som försenad födelsedagspresent. Både nallebjörnen och pralinerna uppskattades väldigt mycke och det mesta av chokladen försvann på en gång. Hade dock lagt undan lådan med några enstaka praliner kvar. Hittade den idag efter middagen och har precis ätit upp dom sista till en kopp rykande hett kaffe. Smarrig efterrätt efter en smarrig kycklingwok som Daniel bjöd på idag. Jag har det bra jag! =)


Praktik och personalfest.

Har nu avverkat en veckas praktik. Har nästan inte varit på sjukhuset alls utan  det har varit en massa annat program som dietisterna gör men som inte är så vanligt. Har suttit på massa träffar och möten och ätit massa god mat och gott fika men träffat endast 5 patienter på hela veckan.

I helgen hade vi personalfest också. Är för trött för att skriva något nu men ska lägga upp lite bilder senare. Festen hade 70-80-tals tema och vi var flera stycken som verkligen hade kört "all in" med utklädnaden. :) Har precis kommit hem till Ljusne igen och är väldigt trött i ögonen efter bilturen. Jag fick köra eftersom Daniel var lite för sliten efter gårdagen. ;)

Imorgon är det väckning kl 05.45 så ikväll blir en tidig kväll.

Här kommer en bild från gårdagen. Jag och Daniel innan vi åkte på förfesten. Visst var vi snygga? ;)


De två första dagarna.

Har nu påbörjat min praktik. Dagen innan var jag skitnervös och på natten sov jag väldigt dåligt. En kombination av nervositet och en rädsla för att försova mig eftersom väckarklockan var ställd på 05.50. Men allt har gått jättebra (förutom en miss med pendlingskortet, hoppas de löser sig..) och jag är sjukt peppad inför dessa 4 veckor. Imorgon ska jag på en regionsträff för alla dietister i länet och på torsdag ska jag på diabetesläger för barn/ungdomar. Jag verkar verkligen ha haft tur med min praktikplats. Hoppas det fortsätter såhär. =)

Äntligen...

...lite nytt från Deportees. =)


Middagsbjudning

Igår hade Daniel fixat en överraskning åt mig. Han hade bjudit hem 3 kollegor på middag. Jag fick bara reda på att jag skulle städa och vara snygg tills klockan 4. ;)
Han lagade till och bjöd på Panang som huvudrätt och Grand Marnier marinerade bär med vaniljglass som efterrätt. Det blev jättegott och en jättelyckad middag trots att huvudrätten kanske var lite för stark för min smak. Dock var den ätbar denna gång till skillnad från förra gången jag blev bjuden på den. Middagen fortsatte med prat och skratt hela kvällen lång, ja enda tills grannen bankade i väggen. Och vi som inte ens var högljudda, iallafall inte vad vi tyckte själva.

RSS 2.0