Sista dagen i Ljusne.

Jag har haft en underbar helg i Ljusne. Resan ner gick bra och det var helt okej med två byten eftersom man kom sig upp och fick röra på sig lite grann. det kan bli ganska träligt att sitta still så lång tid. Vad gäller i tid så sparade man inte så mycket, kanske 30 minuter.

Under fredagen var jag hemma och städade lite och gjorde i ordning chokladmoussen som vi bjöd på till middagen på kvällen. Middagen blev riktigt lyckad. Totalt blev vi 9 personer och det var några av Daniels kollegor som vi hade på besök. Till förrätt gjorde vi kokt sparris som vi lindade in i lufttorkad skinka och serverade med en klick citronsmör. Den blev riktigt lyckad och de flesta av våra gäster tog 2 portioner. Till varmrätt bjöd vi på fisksoppa med vitlökscremé fraiche och bröd, och efterrätten var alltså chokladmoussen som vi bjöd på i umeå för en tid sen också.

En mycket trevlig kväll med trevligt sällskap. Efter middagen spelade vi lite Rappakalja och kvällen avslutades närmare 1 på natten.

I lördags blev det en lugn dag med att diska undan efter middagen, en tur till stan för att handla en massa medicin till daniel och så köpte vi hem pizza som vi åt framför några avsnitt av "The big bang theory". Efter det gjorde vi inget mer än att ligga och mysa i soffan. Vi såg på tv (Bl.a A cinderella story och Americas funniest home videos) och så såg vi på några avsnitt av den nya serien "No ordinary family". Den verkar riktigt bra. Det kanske blir en serie att följa.

Nu ska jag gå och väcka Daniel och så ska vi fortsätta mysa tills det är dags för mig att åka norrut.
Idag blir det att åka buss hela vägen. Hoppas att det inte är proppfullt på bussen så man kan sträcka lite på benen iallafall. Är hemma först efter klockan 23 ikväll och imorgon är det tidig väckning till skolan. Ska på föreläsning till sjukhuset. Nästa vecka är mitt schema proppfullt. Vi har massor av föreläsningar, lite grupparbete + att jag ska ha mitt andra kostsamtal! Skönt med en uppladdningshelg.

Trevlig söndag!

Lite ny musik av J Lo

Ja så var det då dags igen att tipsa om lite ny musik. Det var länge sen man hörde något av denna tjej. Jag kommer ihåg att jag gillade hennes musik väldigt mycket på sena 90-talet och tidiga 00-talet. Nu har hon gjort en hit med Pitbull. Jag älskar refrängen när dom har vävt in lite Lambada-melodi. =)

Tyvärr kunde jag inte dela videon men om ni klickar på denna länk så kommer ni till youtube-klippet.


Väntan.

Sitter i datasalen på skolan och väntar på att få gå till tågstationen, för att ytterligare vänta en stund innan tåget går. Ska åka söderut till Ljusne idag för att spendera helgen med Daniel. :) Vi har inte setts sen 11e januari så det börjar ju bli några dagar nu. Idag ska jag testa åka tåg så långt det går. Alltså tåg mellan umeå och ö-vik, buss mellan ö-vik och sundsvall och slutligen tåg mellan sundsvall och ljusne. Det blir ett extra byte men det kan ju vara ganska skönt att komma upp och gå lite under resan. Annars sitter man ju i 4 timmar i sträck vilket kan bli riktigt jobbigt.

Har haft en intressant föreläsning idag om kostbehandling vid kirurgiska sjukdomar. Fascineras över hur intressant detta yrke kan vara. Hoppas man känner likadant när man kommer ut i yrkeslivet och att man hittar en arbetsplats som man trivs med.....

Nej, nu ska jag börja gå. Ska sitta och häcka på tågstationen istället. :)

Trevlig helg!

En tre-rätters middag.

Igår hade vi alltså kusin Anna, hennes sambo Sebastian och Sabinas pojkvän Eric på besök. Vi bjöd på en mycket trevlig trerätters middag. Här kommer lite bilder och några recept!

Förrätten glömde vi tyvärr att ta bild på men vi bjöd på en Räkcheviche i cocktailglas och receptet hämtades från tvprogrammet halv åtta hos mig. Receptet hittar du HÄR [bild lånad från receptsidan].





Räkcheviche.


Till varmrätt bjöd vi på Potatisterrin med getost serverad med ugnsstekt rosmarinmarinerad stek av ryggbiff, örtig portvinssås och lingonpuck samt en sallad med ruccola, getost, vindruvor, jordnötter och dadelbalsamico som Anna och Sebastian gjorde.


Potatisterrin med getost serverad med rosmarinsmarinerad ryggbiff, örtig portvinssås, lingongpuck och sallad.


Potatisterrin med getost (6 port)

Ingredienser:

1,2 kg Potatis
2 dl lätt Créme Fraiché
200 g Chevréost
1 st Liten pressad Vitlöksklyfta
1 tsk Salt
½ tsk Svartpeppar
2 Stora Ägg (eller 3 små)
1 dl Finhackad Persilja
1 dl Finhackad Basilika

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt.
Koka upp creme fraiche med getost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen och rör om. Blanda sedan ner äggen och örterna och ta kastrullen från värmen.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång tvåliters ugnsform. Häll i potatisen och platta till skivorna.
Grädda på nedersta falsen i cirka 45 minuter, tills terrinen börjar få färg och potatisen känns mjuk (prova med en sticka). Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan den stjälps upp. Skär och servera den i fyrkanter.

Som ni ser på bilden lyckades inte vi få till några bitar. Bitarna blir snyggast om man skär terrinen när den har kallnat. Bitarna värms sedan cirka 20 minuter i 175 grader inför serveringen. Därför kan man göra den helt färdig dagen före och sedan bara värma inför serveringen.


Ugnsbakad rosmarinmarinerad ryggbiff

Ingredienser:
Cirka 1 kg Ryggbiff (stek)
½-1 st kruka med Färsk Rosmarin
2-3 st Vitlöksklyftor
1-1½ dl Olja
Salt, Peppar

Gör så här:
Skölj snabbt av rosmarinen och plocka bladen från krukan och lägg i en hög skål. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i skålen. Häll på oljan och mixa allt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Putsa eventuellt rostbiffen ren från hinnor men ta inte bort fettet eftersom mycket av smakerna sitter där. Lägg rostbiffen i en plastpåse och häll över marinaden. Låt stå kallt i cirka en timme. Lägg ugnen på 150 grader och gallret i nedre delen av ugnen.
Ta fram rostbiffen och lägg den i en ugnssäker form. Häll över marinaden från påsen. Stick in en köttermometer. Se till att den sitter ungefär i mitten på steken. Stek i ugnen tills termometern visar på 60-65 grader (70 om man vill ha välstekt). Ta ut steken och låt den vila i aluminiumfolie i cirka 10 minuter innan du skär upp steken.


Örtig portvinssås (6 port)

Ingredienser:
2 dl rött Portvin
3 dl rött Vin
2 dl Vatten
4 msk koncentrerad Kalvfond
2 tsk Maizena majsstärkelse (eller 3 msk maizena redning)
50 g Smör (rumstempererat)
2 msk färska Timjanblad eller 1 tsk torkad timjan
2 msk färska Mejramblad eller 1 tsk torkad Mejram
2 tsk Tomatpuré
½ st liten pressad Vitlöksklyfta

Gör så här:
Koka portvin, vin, vatten och kalvfond i en kastrull tills cirka 4 dl återstår.
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen (använder du redning läs instruktioner på förpackning). Koka upp!
Rör smöret med kryddorna, tomatpurén och vitlöken. Ställ kallt! Enda hit kan såsen förberedas i förväg.
Värm såsen före servering och vispa i det kalla smöret.

Lingonpuck (6 st)

Ingredienser:
2 st Gelatinblad
1 dl Vatten
1 dl Strösocker
2 dl Frysta Lingon
1 msk Gin

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Smält gelatinbladen på svag värme i en liten kastrull tillsammans med vatten och socker. Blanda ner lingon och gin. Skeda upp i små formar eller glas. Ställ att stelna i kylen i ett par timmar.
Stjälp upp dem vid serveringen. Doppa formarna hastigt i hett vatten om de inte lossnar.


Till efterrätt serverades en dubbelchokladmousse och kaffe.

 


Chokladmousse i två lager.


Dubbelchokladmousse (6 port)


Ingredienser:

 

Bottenlagret:

2 dl Vispgrädde

150 g Vitchoklad

1 st Ägg

1 dl Vaniljkesella


Gör så här:

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna lite, men inte så att den stelnar. Vispa grädden i en skål. Vispa upp ägget i en annan skål och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kesellan och allra sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen medan man gör det övre lagret. 


Toppenlagret:

150 g Mörk blockchoklad

8 st after eight mintchokladplattor

1 st Ägg

2 st Äggulor

2 st Äggvitor

2 ½ dl Vispgrädde


Gör så här:

Smält chokladen över vattenbad. Rör ner ägget under kraftig vispning och sedan äggulorna en och en under fortsatt vispning. Vispa äggvitorna till hårt skum i en skål. Vispa grädden i en anna skål. Rör först ner äggvitorna i chokladsmeten och sist grädden. Fördela smeten i portionsglasen och ställ dem kallt.


Garnera med vispad grädde, delade after eight-plattor och en kvist citronmeliss.


Omdömen:

Förrätten var riktigt, riktigt god så den måste ni testa! Den var dock lite stark så är man känslig kan man ju minska ner på marinaden, iallafall de smaker man vet att man är känslig mot.

Jag blev även imponerad över såsen till varmrätten. Den kommer jag att ta med mig och göra flera gånger. Terrinen hade bra smaker men det var tråkigt att den inte höll ihop och så var den inte riktigt genomgräddad. Även puckarna var en överraskning. De var roliga och hade en bra smak. Ett roligt substitut till lingonsylt!!

Efterrätten blev också riktigt lyckad. Det är egentligen 2 grundrecept som vi komponerade till en rätt. Den kommer jag också att göra fler gånger.

Det bästa var att man kunde förbereda en hel del av rätterna i förväg och fick det därför inte så stressigt precis innan gästerna kom eller när gästerna var på plats (mellan rätterna).


En mycket skön helg!

Så var det söndag kväll och ännu en helg har passerat. Egentligen har vi inte gjort så mycket och ändå har dagarna gått så fort. I fredags var vi på Bodypump. Jag har fortfarande träningsvärk och måste gå med spikraka ben för det värker när jag böjer på låren. ;) Det värsta är att jag inte ens tränade hela passet. Pga blodgivning på dagen blev jag lite yr mitt i passet och fick sätta mig ner och dricka vatten under 2 låtar. Jag fick iallafall reda på två relevanta saker:

1. Träna inte Bodypump samma dag som blodgivning
2. Jag är sjukt otränad!!! Dags att ta tag i saken....

Kvällen avslutades med soffmys och let´s dance.
Under lördagen gjorde vi inte heller mycket. Men vi hade bokat in ett Yogapass på förmiddagen. Vi ångrade oss båda men släpade oss iväg till iksu ändå. Passet gick bra men benlåtarna var väldigt jobbiga och att sträcka på kroppen i allmänhet var ansträngande men antagligen välbehövligt. Nu funderar vi på att börja gå på Yoga en gång i veckan för att sträcka ut kroppen och samla tankarna.
Resten av dagen spenderades i soffan framför skidstudion. Mot kvällen tog vi oss ner på stan och hyrde en film och köpte sushi. Sabina hade bara testat sushi en gång och det hade hon dåliga minnen från. men jag tvingade henne att testa igen. Jag tror hon fick bättre syn på sushi denna gång men hon är fortfarande inte såld. Men det var inte jag heller efter 2 gånger. Jag tror att det tog 3-4 gånger innan jag började älska sushi!
Kvällen avslutades med fångarna på fortet och filmen allt för min syster.

Idag har vi stått i köket mest hela dagen. Vi har dock varvat köksuppgifter med skidstudion. Vi bjöd in kusin Anna, Sebastian och Eric på 3-rätters middag ikväll.

Nu sitter jag och avslutar söndagkväll med ett glas rött vin framför datorn. Är alldeles för trött för att orka lägga in bilder och skriva recept så det får ni någon dag här framöver, men jag kan garantera att det är några recept som ni MÅSTE testa!! ;)

Gonatt!

...och maten då!

Jag tycker att det är för länge sen jag har lagt upp något nytt recept här på bloggen men känner att jag inte riktigt har haft tid med det tyvärr. Och jag skäms, så därför lägger jag ut en matsedel på hur vår middag har sett ut de senaste dagarna! =)

Onsdag: Lax med quinoasallad
Torsdag: Kyckling i jordnötssås
Fredag: Pasta med kyckling, cashewnötter och parmesanost
Lördag: Nötstek med ugnsrostade rotfrukter, sallad och gräddsås
Söndag:
Plättar med äppelmos
Måndag: Crêpes med trattkantarell- och blandade bönor-stuvning


Lunchen har varit lunchlåda från gårdagens middag!
Nu måste vi göra upp en ny veckomatsedel och knalla iväg och storhandla. Dags att dyka ner i kokböckernas värld för att hämta inspiration!


Livet fortsätter...

Jag lever och har det bra och denna termin har hittills startar ganska lugnt på schemat men inte så lungt i verkligheten! :) Vi håller på med en områdesbevakning som kommer att ta mycket tid framöver och hålla på tills efter tentan. Samtidigt håller jag på och reviderar det sista från idrottsnutritionskursen och har lagt arbetet kring kost vid graviditet och amning lite åt sidan och så har jag hållt i mitt allra första kostsamtal i samarbete med studenthälsan. Mycket spännande, intressant och nervöst men roligt!
Livet rullar på helt enkelt...

Tyvärr går det inte lika enkelt för alla. Jag tycker att det har varit alldeles för många dödsfall i bekantskapskretsen det senaste året och det får en verkligen att tänka efter och uppskatta det man har. Livet är orättvist när unga människor måste dö i förtid!! :(
Det senaste tråkiga beskedet kan ni läsa om här (en av mostrarnas blogg). Ett nyfött spädbarn som kämpar för sitt liv pga att läkarna inte gjorde akut kejsarsnitt i tid! Mina tankar är med familjen och alla anhöriga varje dag. Jag hoppas någonstans att om tillräckligt många skänker en liten stund av sitt liv till att ge familjen en tanke, så kommer lilla Alfred att få behålla livet.


Uppdatering:
Jag citerar moster Jenny´s facebook status: "Alfred fick sina änglavingar igår på kvällen, då han låg i sin mammas och pappas famn. Trots att han endast blev sex dagar gammal, lyckades han åstadkomma så mycket. Han fick tio tusentals människor, runtom i hela världen, att be. Kanske var det syftet med hans korta liv?"

Jag skickar mina tankar och kondoleanser till hela familjen och dess närmaste!


Första dagen på dietistprogrammet!

.... Så himla spännande och roligt! :)

Uppdatering: tentaresultat m.m.!

Jag hade kollat fel på tentakoderna. Eller inte kollat fel heller utan kommit ihåg fel! I framtiden måste jag bli bättre på att skriva upp koden så att sånahär misstag inte sker. Som tur var hade jag klarat mig iallafall. Skulle ha varit lite surt att gå från VG (som jag trodde var rätt kod) till U. Jag fick G på tentan. Jag hade 75% rätt och var därmed ganska nära VG gränsen. För att få VG är man tvungen att ha 80% rätt. Så det var lite synd, speciellt eftersom tentan var den enda examinationen som var betygsgrundande. Men jag är ganska nöjd ändå. Speciellt med tanke på hur lite jag hade förberett mig. Okej, jag pluggade rätt mycket veckan innan, men det hjälper inte. Skulle ha behövt vara bättre på att plugga längs kursens gång. Jag skrattade lite åt vissa av mina svar. Det syns att jag jag inte var riktigt klar i huvudet när jag skrev tentan. Förkylningen satte säkert sina spår, speciellt i logiskt tänkande. =)

Redovisningen av projektarbetet gick helt okej och nu är jag klar med denna termin! Vi ska få tillbaka projektarbetet och eventuellt göra några små ändringar ännu innan vi ska träffa vår idrottare och lämna över arbetet till honom. Förhoppningsvis kommer han att ha nytta av det!

Jag har också skickat in arbetet i kursen kost vid graviditet och amning. Känns skönt att ha en skolfri helg! Jag tänkte ta en promenad i kylan (vi har över -20 grader) och gå en sväng till sjukhuset för att kolla upp var salarna ligger som vi ska ha föreläsningar i denna termin. Dessutom ska jag på examenskaffe och så måste jag ta tag i städningen. Har haft så mycket med skola och allt dessa dagar så har inte ens hunnit (läs: orkat) packa upp väskan. Lite duktiga var vi igår iallafall när vi tvättade några maskiner.

Är ensam hemma idag också. Systeryster har träningsläger i helgen tillsammans med OUC (universitetet tror jag) och Umeå OK. Hon åkte iväg imorse, första passet var skidåkning. Brr....

Första tiden i Umeå

Nu har jag börjat stadga mig lite grann här. Har snabbt kommit in i rullningen igen och var på universitetet klockan 9 imorse.
Igår gjorde vi inte speciellt mycket. Vi åt middag på universitetet för varken jag eller Sabina hade handlat nån mat och innan det skulle vara gjort och tillrett skulle vi säkert ha varit halvdöda. Så istället tog jag mitt pick och pack från bussen och mötte upp henne i Lindellhallen. Vi tog sen bussen hem, skrev en handelslista och så knallade vi iväg till ica maxi.
Kvällen slutade lugn framför tvn.
Idag har jag varit på skolan en stund och sen lunchat med Linnéa på stan. Vi möttes upp vid café Göteborg. Blev premiär för mig och jag undrar varför jag aldrig varit där förut. SÅ mysigt och så gott!
Sen tog vi en promenad genom stan, gick in via nån affär och så gick vi till tandläkaren. Det gick bra men jag fick en ny tid när det inte kommer att gå lika bra. Har ett hål + tandsten. =/ Usch!!

Jaja, bara att bita i det sura äpplet och försöka sköta tänderna ännu bättre.

Imorgon ska vi först ha möte med programansvarig och sen ha redovisning hela dagen! På kvällen måste jag dessutom försöka hinna skriva lite på mitt arbete. Det ska vara inne på fredag. Blir långa dagar nu. Ska försöka skriva lite nu också!

Dagens middag blev lax med quinoa-sallad. Recept finns HÄR!

Packat och klart!

Nu drar jag... Ska hämta bilen och åka in till stan först. Måste åka via gymmet och hämta ett travel-pass så att jag ska kunna träna på Iksu utan att behöva skaffa ett nytt träningskort. Smart va! :) Det enda som är tråkigt är att jag inte kan internetboka när jag har travel-pass, vad jag vet om iallafall. Är det någon annan som vet något annat så hör gärna av er!

Daniel har dragit till jobbet men jag ska åka och hämta honom efter stadstrippen så ska han skjutsa mig till tåget. Har så otroligt mycket väskor så vet inte hur jag ska ta mig framåt.
Syster, jag ringer dig under resan så tänkte jag be dig komma och möta mig vid NUS och ta bussen hem med mig för jag behöver bärhjälp. =) Okej?

Tjingeling allihopa, see you in Umea!

<3


[foto: natalie nordlund]

Jag kommer att sakna dig!

Nystart!

Så var det måndag morgon. Första dagen på vårterminen för Daniel och väckning var det halv 7. Han hade sovit dåligt inatt och trodde på att nervositet var orsaken. Inte för att jag vet riktigt vad han är nervös för, han längtade ju efter en nystart...
Själv sitter jag fortfarande i morgonrock, dricker kaffe och uppdaterar mig om vad som hänt i världen. Tydligen är det slut på snöslungor här i Gävleborg. Det har kommit så mycket snö.

Ska snart påbörja skrivandet igen. Jag har suttit varje dag sen vi kom hem från Göteborg men det har inte varit så effektivt. Känns som att det står ganska stilla. Arbetet ska vara inlämnat på fredag men skulle gärna se att det blir klart idag eftersom hela morgondagen går åt till resande och sen kommer jag att ha fullt upp med annat när jag kommer till Umeå.

Det blir att packa och plocka idag också. Åker ganska tidigt imorgon så då kommer jag inte att hinna med så mycket. Och så får vi fikagäster ikväll. Tog fram lite lussebullar ur frysen. Tänkte att det är lika bra att bjuda bort dem, snart vill man inte se lussebullar längre när tankarna börjar gå mot vår. :)

Mamma åkte till Thailand igår.. Är riktigt avundsjuk. Jag skulle också vilja dra iväg till varmare länder. Äta god mat, sola och bada, få lite färg på kroppen och lite avslappning i själen. Men jag ser också fram emot att flytta till Umeå och äntligen gå klart dietistprogrammet, trots att det betyder mera distansförhållande. Men det kan det vara värt! :)

Nu ska jag klä på mig, hämta mer kaffe och sätta igång med skolarbete. Sista rycket nu!!


[bild från google]

Nytt schema!

Vi fick denna snygga poster av Daniels mamma på posten i fredags. Daniel mms:ade en bild på den till rektorn och frågade om det är hans nya schema för nästa termin!
KLOCKREN! ;)


Vädergudarna.

Jag undrar jag, om inte växthuseffekten spelar oss ett spratt ändå. Folk klagar på var växthuseffekterna är när vi har haft så kallt hela vintern och det skulle ju bli varmare, men jag tror att hela vädret har vridits upp och ner och hit och dit, och att man aldrig vet vad som kommer att komma. Tänk bara på alla naturkatastrofer som har hänt i världen, snöovädret som har varit hela julhelgen (och både före och efter) och den extrema kylan som har varat så länge...... Nånting måste ju ha hänt....

Igår hade vi minus 13 grader och på kvällen vräkte det snö. Idag skiner solen, temperaturen ligger på plus 2,5 grader och det regnar ner vatten från istapparna som hänger från taket.

Så här såg det ut igår:


Snart är dom borta!

Shit happens!!

Tentaresultatet på tentan vi hade i idrottsnutritionskursen har kommit. Äntligen! :) Men trots att jag har pluggat vid Umeå universitet i 4½ år har jag ännu inte lärt mig att skriva upp tentakoden på ett ställe som man kommer ihåg.
Så nu är jag inte säker på resultatet ändå. Jag tror jag fick VG men jag får vänta tills jag kommer till Umeå och kan hämta ut tentan innan jag kan veta säkert att jag har klarat mig. Shit happens!

Planering.

Kvällens planer var att bjuda på middag. Fick återbud för en stund sen så nu ska vi göra upp nya planer för kvällen. Hmm... Jag skulle vilja gå på bio men det är ju inte så lätt när det går en föreställning om dagen, men inte alla dagar. Undrar vad som går ikväll?!...

Skrivkramp!

Jag har drabbats av skrivkramp. Jag har suttit framför datorn sen halv 10 imorse (förutom några toalettpauser, resultat av allt kaffedrickande, och en lunchpaus) och har endast producerat ett stycke text. Åh, varför tog jag inte fram arbetet och skrev lite på det under jullovet??? Nu känner jag mig stressad över situationen och vad jag har lovat. Hmm.. jag kanske måste sätta upp lite delmål för att klara av processen.

Delmål 1;
Försöka få till en halvtaskig men färdig text så att jag får godkänt på kursen och sen kan jag börja jobba på nästa projekt därifrån.


Här kommer en låt som jag lyssnar på just nu!


"Mumsig" Räkgryta


Denna räkgryta passar bra till både vardag och fest. Till vardag när man vill lyxa till det litegrann med vin i maten och kanske till maten. ;) Till fest passar den eftersom den är otroligt god, otroligt enkel att göra, den sköter sig nästan själv och man kan göra åt många personer om man har en stor fest. Min mamma har gjort den på någon nyårsfest och vi har gjort den till en nyårsfest. Vill man inte äta med ris kan man äta grytan som den är eller servera med någon annan kolhydratrik källa. Rekommenderas varmt! =) Vi lyxade till det igår, och idag till lunch!

Ingredienser (4 port):
2 st Gula lökar
6-8 st Vitlöksklyftor
1 dl Olja
1½ dl Vitt vin
1½ dl Chilisås
400 g Skalade Räkor
1 st Fiskbuljongtärning
2 msk Ketchup
1-2 msk Citronsaft
(Tabasco eller chilipulver)
(Salt och peppar)

Tillagning:
Tina räkorna om de är frusna.
Hacka lök och vitlök och fräs dem i oljan i en medelstor kastrull. Tillsätt alla andra ingredienser förutom räkorna.
Låt koka under lock på medelvärme i cirka 15 minuter.
Tillsätt räkorna. Värm tills de blir varmt igen. Obs! Grytan får inte koka eftersom räkorna kan bli sega.
Smaka av med salt, peppar och tabasco eller chilipulver.

Servera med kokt ris, sallad och vitlöksbröd!
Smaklig festmåltid!! ;)


Vi testade att koka ris i vår riskokare för första gången sen vi fick den (i somras i förlovningspresent). Riset blev nästan perfekt, det enda som störde lite var att måtten var enligt en kopp som skulle komma med förpackningen men vi har inte hittat nån sån kopp. Men vi gick på känn och det gick bra det också! :)


Riskokaren, in action.

Årets första..

...Tulpanbukett.


Vi tog oss en promenad till Ljusne centrum för att handla lite mjölk. Vi gick förbi Ljusne blommor & ting och jag fick övertalat Daniel att vi kunde svänga in bara för att titta. Hon hade en hel del riktigt fina saker och när jag såg att hon hade tulpaner till försäljning kunde jag inte hålla mig. Årets första tulpanbukett är inhandlad och den står så vackert i min blåa Alvar Aalto-vas!

Snart en meter....

Ja snart har vi en meters snödjup här i Ljusne, om vi inte redan har det! Igår kom det 3,2 dm snö i närheten och jag undrar om det inte kom så mycket här också. Snöröjningen hann inte med och vi hade det lite kämpigt när vi skulle ta oss fram och tillbaka till tvättstugan.

 

Det är ju roligt med snö men jag tycker faktiskt att det börjar räcka nu. det har inneburit mycker problem här. Problem i tågtraffiken, lastbilar som åker av vägen, problem med återvinning och snöskotrarna kan inte ens ta sig ut i spåren. Det värsta är väl att de till helgen lovar plusgrader. Jag hatar slask!!! Snälla, låt det inte börja slaska, inte ännu!!


Muffins med vanilj- & hallonsmak

Idag fick vi fint fikabesök från Uppsala och eftersom jag tycker om att ha något att bjuda på till kaffet så ställde jag mig och spontanbakade fikabröd. Det tråkiga med receptböcker är att man sällan har alla ingredienser hemma när man får för sig att spontanbaka så dessa muffins fick bli lite "man tager vad man haver-muffins". ;)

 

Ingredienser:

2 st Ägg

2 dl Strösocker

50 g Smör

1 dl Mjölk

1½ tsk Bakpulver

2 tsk Vaniljsocker

1½-2 dl Hallon (frusna, tinade)

 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Häll mjölk-smöret, vaniljsocker och hallonen i ägg-sockerblandningen. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål och häll sedan ner det i smeten.

Lägg muffinsformar på en plåt eller ställ dem i hålen på en muffinsplåt. Fyll formarna till 3/4 delar och grädda mitt i ugnen i 10-20 minuter (beroende på hur stora muffinsformar ni använder). Jag gjorde 12 muffinsar (smeten hade räckt till 13-14 muffinsar) och gräddade i 15 minuter.

Servera gärna med lite vispad grädde och dekorera med hallon.


Låttips: Akon - Angel

Samtidigt som jag tänkte tipsa om en skön låt av Akon så lägger jag upp en video när han sjöng den på Victoria´s Secret Fashion Show. Vi såg showen på tv när jag var i Göteborg. Så mycket fina saker. En kombination av två fina saker blev det i detta inlägg. ;)


..Nyårs-resumé..

Ja då har vi kommit till nyårsresumén eller egentligen sammanfattningen av vår göteborgsresa. :) Vi packade ihop våra väskor och så knallade vi till Ljusne station där vi skulle hoppa på X-tåget mot Gävle. Det var massor av folk på tåget så vi fick sitta och trängas på olika platser med massa folk och väskor. Alla verkade vara påväg för att fira nyår på andra ställen, många till fjällen eftersom det var flera som hade skidor och dylikt med sig också.
När vi kom till Gävle började det ryktas om att vårt tåg till Stockholm var inställt men ingen hade sagt något i högtalarna. När vi gick på plattformen påväg mot rätt perrong hörde vi i högtalarna att tåget mot Stockholm var inställt. Det blev rusning in till biljettluckan och när alla hade tagit sig in hörde vi ett nytt meddelande i högtalarna. Tåget mot Stockholm skulle gå iallafall. Det blev rusning mot rätt perrong eftersom vi bara skulle ha 8 minuter mellan att vi anlänt innan nästa tåg skulle gå. Vi hann komma till perrongen och stå där och frysa i 2 minuter när nästa meddelande kom. Tåget mot Stockholm är inställt! Jag sa till Daniel att jag står och vaktar väskorna så får han springa till biljettluckan så att han hinner först. :) Men det var tydligen  fler som tänkte så och när han aldrig började komma tillbaka tog jag alla väskor och släpade mig in till tågstationen jag också. Till slut kom han till mig och sa att de hade sagt att vi skulle ta nästa x2000 tåg som går mot Stockholm, en timme senare. Jag funderade en stund och kom fram till att jag iallafall vill försöka få sittplatser, jag vill inte stå/sitta på golvet i 6 timmar som det tar att ta sig till Göteborg, för tåget från Stockholm till Göteborg var också inställt så det skulle bli samma sak där, att vi bara skulle kliva på ett tåg med våra gamla biljetter. Så jag gick tillbaka in bland allt folk. Jag fick stå och vänta i kanske 20 minuter men sen kom jag fram och var glad och trevlig och frågade vad han skulle rekommendera att vi gjorde, om vi bara ska ta första bästa plats, sätta oss i bistron eller finns det möjlighet att boka nya biljetter med sittplatser? Då fixade han nya biljetter i första klass med ett tåg som gick en halvtimme efter det nya tåget. Ett STORT TACK till den snälle biljettförsäljaren på SJ i Gävle som hjälpte mig den dagen.
Vi satte oss ner i fiket och käkade en lätt lunch medan vi väntade på tåget. På tåget satt jag och jobbade lite vid datorn och när vi kom till Stockholm behövde vi bara vänta i 10 minuter på nästa tåg. I Göteborg var vi 2 timmar efter ordinarie tid. Jocke mötte oss på centralstationen och så tog vi buss hem till dom. Där väntade en mycket god middag innehållande potatisgratäng, fyllda kycklingfiléer och rödvinssås. Vi satt uppe halva natten och pratade.
Dagen efter blev det lite sovmorgon, lång frukost och sen gjorde vi oss iordning för att ta oss ner på stan. Vi började med att gå allihopa tillsammans men det funkade inte så länge så vi delade upp oss i killar och tjejer. Jag köpte två tröjor, den ena från en butik som heter Saint Tropez och den andra ifrån Mango. Vi mötte upp killarna och käkade lunch på en riktigt mysig italiensk restaurang som ligger på Avenyn. De hade olika pasta och pizza-rätter till lunchen och jag åt en stenugnsbakad pizza med mozzarella, pesto, parmaskinka och pinjenötter. Mycket god. :) Den var så god så man ville inte sluta äta fast man var mätt. Efter lunchen fortsatte shoppingen. När vi gick från restaurangen stötte vi på denna härliga kör som stod och sjöng julsånger i en park.


Medan killarna åkte ut till nån fiskebutik så gick jag och Zahra i olika butiker som jag inte hittar i min närhet här i norr. Blandannat gick vi ganksa länge inne på Zara.
På kvällen blev det en lättare middag i form av räksmörgåsar med sallad, tomat, ägg och limeaioli. Vi var alla riktigt mätta efter den stora lunchen.
På nyårsafton gick jag och Zahra inte utanför dörren utan vi var hemma och dukade och pyntade lägenheten medan killarna tog en promenad för att handla sånt som vi hade glömt (vodka till fördrinken och resorb till dagen efter). ;)
Totalt blev vi 9 pers på nyårsfetsen. Vi hade ett bortfall på 50% men det var nog ganska bra, det hade blivit väldigt trångt med 18 pers i lägenheten. Middagen var mycket god, gästerna var trevliga och vi spelade quizz, dansade och såg på raketer. Festen avrundades vid 4-tiden på morgonen.

Lite bilder:



Dukningen.


Kocken.


Ballongerna.


Väntan. För en gångs skull var vi ute i god tid och fick sitta och vänta in gästerna. =)


Gästerna.


Maten. Förrätt: Skaldjurssoppa


Maten. Varmrätt: Panerad fläskfilé med chilisås och ris.
(Jag hann börja äta innan jag kom på att jag skulle fota maten)


Maten. Efterrätt: Kladdkaka med grädde


Festen. Värdparet och värdinnans syster


Festen. Annika, Stefan, Björn och Abnus


Festen. Jocke balanserar en ballong på näsan. =)


Festen. Tolvslaget. Här slutade jag ta bilder. =)

En mycket lyckad fest. Vi höll på att missa tolvslaget eftersom alla var så koncentrerade på det mycket välgjorda quizzet. Väl ute på balkongen var det sån storm så vi skålade och sprang sen in igen!! :) På nyårsafton i Göteborg ösregnade det. Dagen efter var det minusgrader igen vilket betydde blankis på vägarna.

Nyårsdagen spenderades i soffan framför klassikern Ivanhoe. Vi gjorde inte många knop under hela dagen. Den största kraftansträgningen vi gjorde var när vi gick ner till affären för att handla ingredienser till vår bakismat: Hemmagjord pizza!

Dagen efteråt åkte jag och Zahra in till gamla stan Haga för att ströva längs de mysiga små gatorna och så hittade jag min nya favoritaffär tror jag. Jag skulle gärna ha burit nästan alla klädesplagg i hela butiken. Butiken heter Twist & Tango. Kvällen avslutades med lite hemmamys och Sushi framför "Under Toscanas sol".

Morgonen på avfärdsdagen tog vi det lugnt och packade. Vi tog bussen in till san och åt lunch på centralstationen. Tåget gick enligt utsatt tid och allt gick som det skulle, trodde vi. Vi kom oss till Partille när vi stannade och stog stilla i 20 minuter. Vi fick ingen information och när några poliser gick förbi vagnen började vi fundera vad som hänt. Det var tydligen några män på tåget som inte skulle åka med. De blev hämtade av polisen. Man kan undra varför och vad de hade gjort. En tid innan hade de varit inne i vår vagn och haft en massa oljud för sig. Vi började rulla igen och när värdinnan pratade om en försening på cirka 20 minuter tänkte vi tråkigt men ingen fara eftersom vi hade 38 minuter tillgodo i Stockholm mellan tågen. Men innan tågresan var slut var vi 50 minuter sena pga av olika rälsarbeten och köer in till olika stationer. Vi fick meddelandet att vårt tåg norrut skulle vänta på oss men innan vi var av tåget så hade tåget åkt. SUCK!
Vi gick tillbaka och frågade vad vi skulle göra. Hon ringde några samtal och sen skickade hon oss alla till kundtjänst/biljettförsäljningen. Vi tog ett könummer och det visade sig att 50 pers var före oss i kön. Så stod vi där med alla väskor fullt påklädda och väntade. Som tur var öppnade de alla kassor och det gick ganska smidigt, jag tror vi väntade i 30 minuter kanske. Hon fixade nya biljetter med ett nytt tåg som gick till Söderhamn och då fick vi springa eftersom det skulle gå om 7 minuter från plattformen längst bort. Vi hann precis och när vi satt på tåget ringde Daniel till sin kollega och frågade om hon kunde hämta oss i Söderhamn. Vi ville inte vänta på ett tåg i en timme i Söderhamn efter allt vi hade varit med om. Och det kunde hon så allt löste sig till slut och vi fick nästan skjuts enda till dörren. =)

Nu börjar vardagen igen och jag sitter och skriver på mitt arbete igen! Dessutom har vi fått ett arbete i idrottsnutrionkursen som vi ska opponera på. Det finns att göra! Man får skylla sig själv som tog jullov i flera veckor men det var det värt!!

Tack Jocke och Zahra som har varit gästvänliga och tagit hans om oss utomordentligt bra. ;) Och tack för en trevlig nyårsfest. Nästa gång är det vår tur.

..Jul-resumé..

Jag har ju länge lovat nu att jag ska uppdatera här på bloggen hur vår julledighet har varit, men vi har haft så fullt upp hela tiden så jag har inte haft tid att sätta mig ner och gå igenom bilder och skriva om vår julhelg. Men här kommer äntligen julresumén. Jag kommer att skriva lite sammanfattning om vad vi har gjort, lägga upp de få bilder jag har tagit och sen kommer jag att lägga upp lite bilder på våra julklappar också!! :)

Jag har varit på resa sen lucia. Det hela började med en arbetsvecka i Umeå där jag tentapluggade på universitetet. På freddagen åkte jag till Finland och på lördagen var det 50 års fest. Jag har inga bilder fårn 50-års festen eftersom jag var placerad i köket och missade stora delar av festen. Men denna bild har jag snott från systerysters blogg. Två hårt arbetande systrar. ;) Eller denna är tagen i en av våra pauser när vi tog oss ut i festsalen för att hälsa på lite folk!



Det tog några dagar att återhämta oss från festen och det tog ett tag också innan vi hade  städat undan i festlokalen och i hemmet. På måndagen, pappas riktiga födelsedag, blev vi alla kidnappade till internatet i Vörå. Jag hann ta med kameran och fick några dåliga bilder.


kidnappningen och överraskningen


Pappas present (50 st pepparkakor) och jultårtorna de hade bakat till fikat.

Resten av veckan innan julafton fördrevs i ganska lungt tempo med att umgås med nära och kära. Jag var och fikade med några kompisar, blev bjuden på middag av några andra, var barnvakt och satt hemma. Daniel kom på onsdagen och då ökade tempot. Man får väl skylla sig själv när man är hemma för sällan, alla vill träffa en. :)


Jag och Daniel klädde granen hos mamma.


utsikt från mammas balkong på julaftonsmorgonen. -28 grader hade vi som lägst.


Jullunch hos pappa. Sabina och Eric


jullunch hos pappa. Pappa och Daniel


Lätt lunch med kokt potatis, senapssill, morotslåda, kålrotslåda, griljerad skinka m senap, svartvinbärsgelé och tranbärsgelé.


Pappas julgran med julklappar


Efter en mäktig julmiddag hos mamma. Mormor och morfar


Daniel upplevde snarlik paltkoma


Mamma och Freddi


Efterrätten


Jultomten Daniel

Våra julklappar

Ett doftljus i form av en bordslampa


Flera delar till min pentikservis, degskrapa till kitchenaiden och ett kokboksställ i trä.


3 Globalknivar (1 köpte vi själva i mellandagarna)


2 pärlarmband (ett äkta)


Daniel fick skidor, skidstavar, skidskor och handskar


kryddkruka

Träningsskor, träningskläder, salladslunga, kaffebryggare, vattenkokare, ljuslykta, kandelaber, kläder, pengar  m.m. TACK allihopa!! :)

Juldagen firades hemma hos farmor och farfar där släkten samlades som vanligt. Annorlunda detta år var att faster befinner sig i Spanien så hon närvarade inte.
Juldagen hos farmor och farfar
Hem åkte vi på måndagkväll och natten spenderades i Umeå.

hemresa med RG-line

Dagen efter körde vi söderut med en omväg via Daniels mormor och morfar. Vi önskade god fortsättning, drack en kopp kaffe och tackade för julklappen innan vi åkte vidare. Nästa stopp var i Sundsvall där vi käkade middag innan vi åkte hem till Ljusne. I Ljusne spenderades natten innan vi åkte söderut med tåg för att fira nyår i Göteborg, men det är en helt annan historia!! :)




Home Sweet Home!!

Nu är vi hemma efter en väldigt lång resa. Jag har varit på resande fot sen lucia. Jag har endast sovit i Ljusne en natt sen dess. Så det är mycket skönt att ligga och slöa i soffan nu framför en Bond-rulle.
Bilder och en massa inlägg kommer imorgon. Likaså blir det att packa upp väskorna först imorgon. Just nu ska jag bara njuta av att vara hemma och slippa sitta på dessa jä*la SJ-tåg som bara har strulat för oss hela vägen fram och tillbaka till Göteborg. MEN, mer om det imorgon!! Allt löste ju sig till slut.....

Tjingeling!

Lästips!

Här kommer lite lästips på nyårsdagen! Den riktar sig kanske främst mot verksamma inom kostområdet men jag tror att det när en bra tankeställare för alla personer. Så alla som är intresserade tycker jag ska gå in och läsa denna artikel. =) Klicka på "rubriken" så kommer ni till artikeln.



Kostråd i vården –

en väg kantad av motgångar och möjligheter



GOTT NYTT ÅR 2011!!!

RSS 2.0