Ovänner.

Nu börjar jag bli riktigt trött på bilen. Jag tycker inte om den längre och den verkar inte tycka om mig heller.

Idag jobbade jag sent. Jag var i Alfta och kom inte iväg från hälsocentralen förrän kl 16 så klockan var efter halv 5 när jag gick ut till bilen som stod på parkeringen vid bollnäs sjukhus. Jag hade lagt timer på dieselvärmaren på morgonen för att bilen skulle gå att starta på eftermiddagen eftersom det var minus 25 grader när jag anlände till jobbet på morgonen. Jag sätter mig i bilen, som är varm och skön, och så vrider jag om nyckeln. Det händer ingenting. Eller jo, det blinkar bland alla symboler på instrumentpanelen. Jag försöker några gånger innan jag uppgivet ringer till Daniel. Lite skämmigt får jag berätta om hur bilen inte startar. Sen beger jag mig ut på jakt. Jag letade reda på startkablar och sen fick jag tag i en kvinna som kom gåendes över parkeringen. Hennes bil startade och hon körde bort till min bil och vi hjälptes åt att koppla in startkablarna. Jag försökte flera gånger med några minuters mellanrum men det hände ingenting. Vid det här laget var mina händer iskalla och kroppen stel som en pinne (ännu stelare än vad träningsvärken gjort mig). Jag tackade för hjälpen och gick tillbaka till kontoret. Därifrån ringde jag Volvo assistans. Fick vänta ett tag innan jag kom fram till en kvinna som tog mina uppgifter och sa att en bärgare skulle komma inom en timme.

När klockan närmade sig 18 rullade Daniel in på parkeringen efter att ha plockat upp Memphis från dagis. Strax därefter kom bärgaren. Han lugnade mig mef att jag inte var ensam och sa att det kan bli så här när man inte kör så långa sträckor och använder dieselvärmaren. Han blev dock förvånad när jag berättade att jag kört från söderhamn på morgonen. Det borde räcka för att ladda batteriet. Han kopplade in sina kablar och så prövade vi starta bilen. Den startade på en gång!

Hemma var vi närmare kl 19. Nu har jag precis lagt mig i soffan och känner hur tunga ögonen är. Kommer säkert snart att somna i soffan. Typisk fredag kväll. :)

Någon som vill köpa en bil?
Trevlig helg!

Plättar m fruktsallad, drottningsylt och vispad grädde.


Vintergryta med torsk, chorizo och svamp

Denna vintergryta snodde Daniel ihop i förra veckan. Receptet är skapat av Ernst Kirschsteiger och hittas i ELLE mat&vin jan-mars 2014. Den var väldigt god, och precis som många andra grytor smakade den ännu bättre dagen efter. Den hade bra smaker och lite hetta från korven. En mycket god fiskgryta. :)
 
Ingredienser:
200 g svamp (vi hade färska champinjoner)
4 st schalottenlökar (hackade)
2 st vitlöksklyftor (finhackade)
150 g chorizokorv (skivad)
400 g cocktailtomater
5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
1½ dl torrt vitt vin (vi hade vitt matlagningsvin från ica)
600 g fast potatis (skalad och skivad)
400 g torsk
½ citron (saften)
1 tsk torkad rosmarin
Salt
Svart- eller vitpeppar
Olja
 
Gör så här:
Skär svampen i mindre bitar. Hetta upp lite olja i en stor gryta. Fräs schalottenlök, vitlök, svamp och korv på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomater, buljong och vin. Häll i potatisen. Smaksätt med salt, peppar och rosmarin. Låt småkoka under lock tills potatisen mjuknat.
Skär fisken i bitar och lägg i grytan. Låt sjuda under lock i ca 5 minuter eller tills fisken vitnat. Smaka av med salt och peppar samt lite citronsaft.
 
Lunchen dagen efter.

Veckomatsedel v. 4

Då var det dags igen för en veckomatsedel. Detta är årets fattigaste vecka (fick jag höra på nyhetsmorgon imorse) och så även för oss då vi fick en oväntad service på bilen i förra veckan, så därför blir det matsedel av det som finns i frysen, kylen och skafferiet. :)
 
Måndag: Korv stroganoff
Tisdag: Bulgarisk linssoppa
Onsdag: Blodpudding
Torsdag: Plättar
Fredag: Hemmagjord pizza

Kycklingwok med brysselkål

Nästa rätt i artikelserien "Nya, nyttiga supermaten"  (från senaste numret av ELLE mat&vin) som jag valt att testa är en kycklingwok. Tyvärr har jag inte kunnat testa detta recept fullt ut heller pga att jag inte hittade alla ingredienser. Egentligen skulle det vara grönkål i woken men jag hittade inte grönkål, varken på Ica kvantum eller Coop forum här i Söderhamn, så valde att ta salladskål istället. Jag hittade inte Sobanudlar heller och valde att inte köpa varken sesamolja eller risvinäger utan använde rapsolja och vitvinsvinäger istället. Det tog lite tid att skära till alla ingredienser men sen gick det snabbt att woka.
 
Ingredienser:
4 port Äggnudlar
En bit Salladskål (strimlad)
2 stora Kycklingbröstfiléer (strimlade)
ca 25 g färsk ingefära (skalad och skuren i små tändsticksstavar)
1 röd paprika (urkärnad och strimlad)
1 grön paprika (urkärnad och strimlad)
1 stor näve brysselkål (skuren i kvartar)
1 msk olja
2 msk vitvinsvinäger
1 lime (saft och rivet skal)
Olja att steka i
 
Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen, låt rinna av och ställ åt sidan.
Hetta upp en wok eller stekpanna och stek kycklingen i olja tills den får färg och är genomstekt, lyft den ur stekpannan. Hetta upp mer olja och stek ingefära, paprika, brysselkål och salladskål tills de mjuknar en aning. Häll tillbaka kycklingen och tillsätt nudlarna.
Häll över soja, vinäger och rivet skal och saft från limen tillsammans med lite vatten för att binda ihop alla ingredienser. Servera genast!

Marockansk granatäpplesallad med rostade rotsaker

I senaste numret av ELLE mat & vin (jan-mars 2014) hade de en artikelserie om den nya, nyttiga supermaten. Jag är inte så mycket för supermat-konceptet men det jag gillar med alla hälsoinspirerade recept under januari månad är att de är så färgglada. :) Så denna vecka ska jag faktiskt testa flera av recepten ur artikelserien om supermaten. Först ut är denna goda sallad. Har förstås fått modifiera den lite från ursprungsreceptet. Jag hade inte kryddblandningen Ras El Hanout hemma så jag gjorde en egen liten kryddblandning med lite liknande kryddor. Receptet var tänkt som en vegetarisk rätt men för att vara snäll med min man planerade jag in en god köttbit till som jag stekte och kryddade med salt och svartpeppar.
 
Ingredienser (ca 3-4 portioner):
1 stor sötpotatis (skalad, i bitar)
2 rödlökar (skalade, i klyftor)
1 stor palsternacka (skalad, i bitar)
2 stora morötter (skalade, i bitar)
1 msk Ras El Hanout (jag gjorde en egen kryddblandning med malen kanel, malen ingefära, malen kardemumma, malen nejlika, paprikapulver och cayennepeppar)
ca 1 msk olivolja
Salt och peppar
 
100 g babyspenat
100 g fetaost
Kärnor från 1 granatäpple (ca 1 dl, finns att köpa frysta också)
(4 msk sherryvinäger)
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg alla rotsaker i en stor skål och rör ner kryddblandningen och olivolja. Salta och peppra. Lägg upp i ett enda lager på plåten. Rosta i ugnen och rör om då och då i cirka 40 minuter eller tills rotsakerna mjuknat. Låt svalna i 10 minuter. Blanda sedan rotsakerna med spenat, fetaost och granatäpplen (och sherryvinägern). Ringla över lite extra olivolja och salta och peppra.

Veckomatsedel v. 3

Det är länge sen jag lagt ut en veckomatsedel nu igen. Jag har planerat några lite då och då men bloggen har hamnat lite åt sidan under hösten så har inte orkat publicera dem. Nu tänkte jag försöka lägga ut lite mer inlägg under våren, med en veckomatsedel till en början. :) De flesta av recepten är nya och tagna från senaste numret av tidningen Elle mat och vin.
 
Måndag: Hemmagjorda hamburgare
Tisdag: Marockansk granatäpplesallad med rostade rotsaker
Onsdag: Kycklingwok med brysselkål
Torsdag: Vintergryta med torsk, chorizo och svamp
Fredag: Sallad med äpple, röda linser, fetacreme och frasig kyckling
Lördag: Kycklingtortilla
Söndag: Ugnsbakad falukorv

RSS 2.0