Snart börjas det...IGEN!

Även om jag inte är ett dugg intresserad av ishockey så brukar jag ta mig tid till att titta på några av finlands matcher när det kommer till VM. Framförallt om de möter Sverige. Förra året kommer jag ihåg när jag och syrran satt i soffan på flintvägen och bara skrattade under finalen samt kollade alla svenskars reaktioner på facebook efter varje mål som gjordes. :) Jag hoppas på favorit i repris! ;) Tror dock att det kan straffa sig att lägga ut en sånhär reklam......

 


Söndagkväll.

Har haft en mycket trevlig kväll med besök av grannarna. Det bjöds på köttfärsenchiladas med grönsallad, nachochips och chunky salsa-sås. Till efterrätt serverades en fruktsallad med ekologisk vaniljgräddglass.

För övrigt har det inte hänt så mycket idag. Jag har pluggat litegrann, vi har plockat litegrann och dragit ett varv med dammsugaren, vi har bytt sängkläder och tvättat några maskiner. Nu sitter jag vid datorn och har Per Moberg i tvn på i bakgrunden. Ska snart krypa ner i soffan och börja förbereda mig för natten. Imorgon är det väckning kring 5 igen och en lång arbetsdag kommer det att bli. På tisdag ska jag till Hudiksvall på dietistträff med primärvårdsdietisterna och efteråt åker jag till Sundsvall för att lämna bilen på service på onsdagen. Och på fredag åker vi mot västkusten för att fira in våren/Valborg!

Vanilla Cupcakes


Igår testade jag att baka cupcakes för första gången i hela mitt liv. Jag tog fram kokboken jag köpte i London och började leta recept. Jag funderade mellan om jag skulle våga mig på den otroligt goda black bottom cupcake som vi testade när vi var där, eller om jag skulle börja med något enklare (tror jag). Jag valde Vanilla cupcake som kändes som en bra nybörjar-cupcake. :) Jag dammade av Kitchen Aiden och satte igång. Det var faktiskt inte så svårt och jag är supernöjd över resultatet! Det enda knepiga var att läsa receptet på engelska och fundera över vilka ingredienser som egentligen skulle vara med.

I receptet stod att man skulle få 12 cupcakes men min smet räckte bara till 9 st. Jag kanske hade lite för höga pappersformar. I receptet används också vaniljextrakt men på konsum i ljusne fanns ingen vaniljextrakt att få tag på så jag använde vaniljsocker istället.

Ingredienser (9-12 cupcakes):
120 g vetemjöl
140 g strösocker
1½ tsk bakpulver
en nypa salt
40 g osaltat smör (rumstempererat)
120 ml mjölk
1 ägg
2 tsk vaniljsocker

250 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
80 g osaltat smör (rumstempererat)
25 ml mjölk
några droppar karamellfärg
strössel eller annan topping

Gör såhär:
Värm ugnen till 170 grader.
Lägg mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och smöret i bunken till din hushållsassistent (eller använd en bunke och en elvisp) och kör på låg hastighet tills allt är blandat och konsistensen är "sandig". Häll lite åt gången i hälften av mjölken och blanda tills mjölken är inblandad.
Vispa ihop ägget och resten av mjölken i en annan skål i några sekunder och häll sedan ner det i mjölblandningen och fortsätt blanda tills allt är ihopblandat (om det finns något oblandat längs kanten, ta en slickepott och skrapa ner det i smeten). Fortsätt blanda i några minuter tills smeten är slät. Blanda inte för mycket!
Placera ut muffinsformar och häll upp smeten så att den fyller 2/3 av formen. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter, eller tills de är gyllenbruna och provstickan är ren efter att man har stuckit in den i mitten. Låt de svalna lite på plåten innan de flyttas över till ett ugnsgaller (eller dylikt) för att kylas ner helt och hållet.

När muffinsen är kalla kan man lägga på frostingen och dekorera med strössel.

Vispa florsockret, vaniljsockret och smöret i hushållsassistenten (eller med en elvisp) på långsam/mediumhastighet tills allt är ihopblandat. Ändra hastigheten till långsam. Blanda mjölken med karamellfärgen och häll ner det långsamt i smörsmeten. När allt är väl ihopblandat, öka hastigheten på assistenten till medium eller hög. Fortsätt vispa tills frostingen är ljus och luftig, åtminstone 5 minuter. Ju lägre man vispar desto luftigare och ljusare blir frostingen.


Jag brukar alltid lägga papperformarna i en muffinsplåt för att de inte ska vika sig och smeten flyter ut.



PS! Nu finns boken "The hummingbird bakery cookbook" även på svenska.

Dagens utmaning!


En god gärning.


Gjorde en god gärning igår när jag köpte en majblomma av några tjejer som kom förbi och sålde. Idag kom det förbi några grabbar som hade samma ärende. Jag mötte dem när jag var ute och slängde soporna och sa då att jag redan hade köpt av några andra. Men när det sen ringde på dörren så skickade jag fram Daniel för att handla en till av grabbarna. De kostar ju ändå bara 10 kronor. Hörde nånstans att de ska stödja att alla barn i skolåldern som behöver glasögon ska få hjälp om familjen inte har råd. Det tycker jag var ett bra ändamål att stödja.

Uppdatering från uppfödaren.


Tydligen kan våran valp somna lite vart som helst. :) Här har han somnat i gallret som står för öppningen till lådan de bor i. För att spana in hela valpkullen, för att få reda på mer om föräldrarna eller om ni annars bara är nyfikna så kan ni besöka uppfödarens blogg HÄR!


Fläskfilé med pepparsås.


När vi var och handlade senast hittade Daniel en färdigsås av Knorr som vi testade igår. Knorr Creamy Pepper Sauce. Till serverade vi fläskfilé, potatiskroketter och kokt broccoli. Ibland är det skönt att maten går snabbt och sköter sig själv. Såsen var bara att värma upp i en kastrull, potatiskroketterna skötte sig själv i ugnen, Fläskfilén delades i mindre bitar, kryddades med salt och pepparmix och stektes i några minuter på varje sida och till sist kokade vi lite fryst broccoli till. Lyxig vardagsmat på ett kick! :)
Smaken på såsen var helt okej, men jag tycker ändå inte att det går att jämföra med en pepparsås gjord från grunden.


Matsedel v 16.

Här kommer dennas veckas matsedel!

Måndag: Hemmagjorda hamburgare
Tisdag: Linssoppa
Onsdag: Fläskfilé med potatiskroketter och pepparsås
Torsdag: Spagetti med köttfärssås
Fredag: Kyckling i jordnötssås
Lördag: Laxpaj
Söndag: Enchiladas

Familjen växer...



Vi kan nu stolt meddela att den första juni kommer en ny familjemedlem att flytta in hos oss i Ljusne. :) Idag var vi och hälsade på valpkullen och fastnade för hundvalpen Washington. Eller om det var han som fastnade för oss kanske? Rasen heter Australian Shepherd och det är en hanhund.

Någon som har namnförslag på hanhundar?

Våra förslag just nu är "Yoda" och "Oddjob" från Starwars respektive James Bond.


Årets sommarplåga?


Till farmor & farfar.

Tack för vykortet! :)

Detta får bli mitt svar.
Jobb och studier är överkomligt. Har en del restuppgifter som jag inte hunnit med, men känner att jag hinner med kommande uppgifter så att jag inte får mer som släpar och så jobbar jag på med de uppgifter som jag ligger efter med i den takt jag hinner och orkar.

Jag hörde att ni fått mycket snö. Här har det inte kommit så pass mycket att det lämnat kvar på marken. Påskhelgen var riktigt fin med mycket sol. Dock fick vi inga besök av påskhäxor fast vi hade bullat upp med godis.

Hoppas allt är bra med er.
Hälsningar från Ljusne!
//Linda

2012-04-16


Vi har kommit hem efter en helg i Piteå. Lördagen gick i bröllopets tecken och söndagen bestod mest av att resa. Men vi hann även besöka våra vänner, där Daniel blev poppis, vi hann äta lunch med släkten innan vi åkte och vi hann besöka Daniels morföräldrar i Vännäs och äta våfflor. Hemma var vi klockan 22 och då var det sängen som gällde nästan på en gång.

Idag är det plugg som gäller igen efter en pluggfri helg. Några bilder från bröllopet kanske kommer i ett senare inlägg. Och imorgon,,, Imorgon är en spännande dag.... :)

Quinoasallad med grönsaker och fetaost.


Jag blev inspirerad till denna sallad när jag läste senaste numret av tidningen "Buffé". Det var en läsare som hade skickat in ett recept och fick en summa pengar för det. Jag gjorde lite små ändringar och serverade den som den är, men den passar också bra till grillad kyckling, lax eller en köttbit. Jag använde Icas pesto arrabbiato med paprika och chili vilket gjorde att salladen fick lite härlig hetta.

Ingredienser:
2 dl quinoa (jag använde röd och gul/vit?)
1 buljongtärning
3½ dl vatten

1 zucchini
2 morötter
1-2 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 stjälkar selleri
1 ask körsbärstomater (250g)
3 msk röd pesto
1 paket fetaost (150g)
olivolja till stekning
salt&peppar
Ev hackad persilja.

Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen tillsammans med en buljongtärning.
Skala vitlök, rödlök och morot. Finhacka vitlöken och rödlöken. Skär morötterna, sellerin och zucchinin i tunna strimlor. Dela körsbärstomaterna.
Fräs vitlök, rödlök, morot, zucchini och selleri i olja i cirka 5 minuter i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Blanda ner quinoan i stekpannan med grönsakerna och rör ner peston. Lägg upp på ett fat och lägg på körbärstomaterna samt strimla över fetaosten. Garnera med persilja.

Smaklig måltid!

Pluggbloggen.

Jag brukar säga det nu som då, och nu måste jag säga det igen:
"Jag har det väldigt bra ibland". :)

I tisdags jobbade jag och det blev en ganska sen dag. Var hemma vid 19-tiden och då möttes jag av att Daniel hade plockat och diskat och dessutom stod middagen på bordet. Det är så skönt att slippa ställa sig och laga mat kl 19 när man är trött efter en 12½-timmars dag hemifrån. Han borde ha påsklov oftare tycker jag. Han har mycket mer energi och är på mycket bättre humör nu än innan lovet. Kanske är alla jobbrelaterade problem bortblåsta för stunden!?


Nachogratäng med guacamole, salsa och grönsallad.

Annars har vi inte gjort så mycket av påsklovsveckan. Igår kom jag på att jag hade en deadline till min nya kurs folkhälsopsykologi, som jag hade missat. Tyvärr har jag inte fått böckerna som jag har beställt ännu så fick göra det bästa av situationen med hjälp av några artiklar. Satt och panikpluggade hela dagen och hann lämna in i tid.

Idag ska jag ska jag skriva ihop en uppgift som har deadline på måndag, men eftersom vi ska till Piteå på bröllop i helgen så kommer det inte att bli så mycket gjort då och imorgon jobbar jag på förmiddagen. Bara att bita ihop. Längtar efter sommaren då förhoppningsvis alla kurser är avslutade. Vill bara jobba nu och kunna vara ledig och njuta på kvällarna och helgerna!!

Eventuellt kommer vårt liv att ändras till sommaren. Får se vad som händer. Spännande tider nu. :)

Påskhelgen.

Påsken har nästan passerat nu och hjälp vad tiden har gått fort. Men tiden går väl fort när man har haft roligt och det har jag verkligen haft denna påsk. Den har gått i maten, vännernas och shoppingens tecken. I torsdags åkte vi till Gävle för att bli bjudna på middag. Innan middagen blev det en afterwork-öl på o-learys och så fortsatte vi hem och blev bjudna på amerikansk-inspirerad middag med tjocka revbensspjäll och coleslaw. Det blev en sen kväll med många skratt och roliga historier. Fredagen blev lugn med en tapaskväll ensamma hemma. På lördagen blev det shopping för mig i gävle tillsammans med Linnéa. Hittade några fynd och favoriten blev dessa skor.


Vi tog tåget mot Ljusne och där bjöds det på 3 rättersmiddag.
Fina Linnéa och galna Daniel.

Till middag bjöds det på: Sparris med lufttorkad salami till förrätt, Lammstek till efterrätt och Grand marnier-marinerade bär med vaniljglass till efterrätt.



Kvällen avslutades med djupa diskussioner.
Idag har vi hunnit med promenad och lite henrik schyffert-stand up innan jag vinkade av Linnéa vid tåget. Knepigt att det endast går ett tåg idag mellan Ljusne och Gävle.

Daniel har dragit iväg och fiskat och jag tror jag ska lägga mig i soffan och läsa bok eller kanske lite kokböcker. Ska hitta på nån trevlig efterrätt till imorgon då vi är bortbjudna på middag till grannarna. Skulle vara roligt att testa något nytt. :)

Om du bara kunde se mig.


Läste ut denna bok nu på morgonen. Hade tänkt läsa ut den igår men blev för trött med några kapitel kvar. Boken är skriven av författarinnan Cecilia Ahern som även har skrivit min favoritbok "P.S. Jag älskar dig!". Mot den boken är det svårt att mäta sig och denna var inte ens i närheten lika bra, men den var ändå charmig och lättläst. Rekommenderar den till er som tycker om att läsa okomplicerad lättläst skönlitteratur om kärlekshistorier och relationer. Jag ger den lite plus för en annorlunda historia. :)

Någon annan som har läst den?

Laxfärsbiffar med mango- och avokadosallad.


Igår lyckades vi bättre med middagen, än i söndags, när det bjöds på laxfärsbiffar med en otroligt härlig, färgglad och smakrik mango- och avokadosallad. Jag älskar kombinationen av mango, lime, koriander och chili och detta var ett bra recept om man vill variera sina fiskrätter. Det kändes fräscht och perfekt till våren och sommaren. Kanske kan man grilla laxbiffarna?

Ingredienser:
400 g laxfilé eller 4 bitar portionslax
1 äggula
½ gul lök
½ dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt (ex spansk peppar)
½ kruka färsk koriander
salt, peppar, smör

1 mango
2 avokado
½ röd lök
1 röd chili
70 g blandad sallad
1 lime (saften)
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk finriven ingefära
salt, en nypa socker

Gör så här:
Bena ur och skär laxfilén i kuber.
Finhacka lök, vilök och chili. Grovhacka koriandern.
Lägg fisken i en matberedare tillsammans med löken, äggulan, matlagningsgrädden, vitlöken, chilin och koriandern.
Kör allt till en slät färs. Späd eventuellt med lite matlagningsgrädde om den blir för fast i konsistensen. Salta och peppra.
Forma färsen till 4 stora biffar eller alternativt 8 mindre. Färsen var ganska kladdig men det underlättar om man spolar händerna med kallt vatten.

Skär upp grönsakerna och frukten till salladen och lägg på ett stort fat tillsammans med salladen. Blanda limesaft med olivolja. Skala och dela vitlöksklyftan och låt den ligga i samma skål som dressingen. Blanda i finriven ingefära och smaka av med salt och socker. Ringla dressingen över salladen.

Stek biffarna i en stekpanna med smör, cirka 4 minuter på varje sida, salta på bägge sidorna.

Servera salladen med de varma laxfärsbiffarna!! Smaklig måltid.


Receptet kommer från tidningen Elle mat&vin.

Påsklov.

Nu har jag jobbat min sista dag innan påsken. Blev en ganska lång och konstig dag. Tänkte börja lite senare eftersom jag skulle jobba så länge men kände mig stressad över att jag hade mycket att göra så var ändå på jobbet till 8.30 (åkte hemifrån vid 7). Skulle ha 6 besök och hade 3 telefonuppföljningssamtal att ringa + att jag hade en föreläsning för tobaksavvänjningsgruppen på kvällen (kl 17). Det slutade med att jag fick 4 återbud och när min sista patient var sen ringde jag. Patienten hade glömt bort tiden men som tur var så var patienten nära och kunde vara på plats på 5 minuter, så fick ha 2 besök iallafall. :)
Hade ändå fullt upp och fick gjort en del administrativt arbete istället. Föreläsningen gick bra och hemåt började jag åka vid 18.30. Var hemma vid 20-tiden och då fanns det köttsoppa på spisen som stod och väntade på mig. Daniel hade verkligen lyckats och jag tror att det var hans godaste köttsoppa hittills. Kvällen avslutades framför tvn tillsammans med "familjen annorlunda".

Idag är det plugg på schemat. Kanske en promenad också. Ute skiner solen, ännu iallafall. Igår hade vi snöyra i Ljusdal. Knepigt väder. Inne hos oss har björkriset börjat hänga och nu är jag i valet och kvalet om jag ska ta in nåt nytt innan påsk eller om jag ska strunta i det. Har ju mina fina videkvistar iallafall.


Frasig broccoli- och getostpaj


I söndags gjorde vi denna paj. Vi tänkte lyxa till det lite eftersom vi firade en årsdag och allt. Jag som älskar getost. Men vilken besvikelse det blev. Den smakade ingenting! Jag vet inte om jag valde en dålig getost eller om det inte passar ihop eller vad man ska göra för att rädda upp den. För jag tyckte att det lät så bra när jag läste receptet, det doftade gott när den var i ugnen och den ser ju härligt god ut på bilden. Men något hände! Eventuellt testar vi nån till gång med vanlig pajdeg och kanske tillför någon mer ingrediens för att höja smakerna men söndagens middag blev en riktig besvikelse.

Ingredienser:
6 ark filodeg
200 g broccoli
50 g smält smör
3 ägg (vispade)
1½ dl grädde
150 g getost

Gör så här:
Koka broccolin i saltat vatten tills den är mjuk, men ändå har tuggmotstånd. SKölj under kallt vatten och torka den torr med en kökshandduk.
Pensla varje filodegsark med smält smör och lägg dem omlott så att de täcker en pajform på 22 cm i diameter.
Lägg på broccolin, häll över de vispade äggen och grädden. Strö över getosten.
Grädda på 200 grader tills äggen har stannat och pajen har fått fin färg, cirka 30-40 minuter.


Vad vi kan ha gjort fel:
Vi använde matlagningsgrädde, kanske hade det smakat mer med vispgrädde?
Vi hade en större ugnsform än 22 cm så vi blev tvugna att vispa upp lite mer ägg och grädde för att täcka broccolin.
Vi torkade inte av broccolin på en kökshandduk.
Vi hade getost på rulle som vi skar i skivor istället för att strö över den.


Årsdag.

Idag firar vi vår 2 års-dag som förlovade. Kan inte direkt säga att vi har firat nånting. Daniel har varit och fiskat och spelat en del dator. Jag har mest tagit det lugnt. Har kollat några avsnitt sex and the city och så har jag (med hjälp av Daniel) bakat 2 citronpajer med marängtäcke. Daniel kom på att han har fikaansvar imorgon och hade glömt att beställa tårta från cafét, som han och hans kollega hade pratat om. Istället blev det att sistaminuten baka någonting. :) Vi har också lagat mat ihop. Idag blev det broccoli- och getostpaj. Hade höga förväntningar men blev riktigt besviken. Jaja, mer om det när jag lägger upp bild och recept.

Imorgon är det jobb så blir en tidig kväll ikväll.

Gonatt!

Fiskgryta med chorizo


Igår bjöds det på fiskgryta hemma hos oss. Receptet hittade jag i senaste buffé-tidningen. Måste säga att det blev jättelyckat. En god middag på cirka 30 minuter!! Tyvärr glömde vi aiolin i kylskåpet och åt fiskgrytan som den var, men det gick bra det också. Det blev 2 lunchlådor över så vi får väl testa aiolin idag istället. :) Vi gjorde grytan mer som en soppa och serverade baguettebröd till, men om man inte gör den så rinnig kan man också servera med pressad potatis eller ris.

Ingredienser:
2 påsar frysta fisktärningar (á 300g) eller välj din favoritfisk och tärna själv.
2 st gula lökar
3 st röda paprikor
1 st zucchini
1-2 chorizo
3 msk tomatpuré
1½ msk kycklingfond
ca 5 dl vatten
en skvätt matlagningsgrädde
salt, peppar, paprikapulver, hackad persilja

5 msk majonnäs
1 st vitlöksklyfta

Bröd

Gör så här:
  • Ta fram och tina fisken.
  • Skala, halvera och strimla den gula löken. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Dela och skär zucchinin i halvmånar. Skär korven i skivor. Fräs löken och paprikan i lite olja, ca 3 minuter i en gryta/kastrull. Tillsätt zucchini, korv, tomatpuré och fond. Fräs ca 1 minut under omrörning. Tillsätt vatten och låt småkoka under lock ca 10 minuter. Lägg fisken i grytan och sjud under lock ca 5 minuter. Tillsätt ev mer vatten och en skvätt grädde. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Strö över persiljan.
  • Snabbaioli: Pressa vitlöken och blanda med majonnäsen.
  •  

  • Servera med aioli och ett gott bröd.

  • Ursprungsreceptet hittar ni HÄR.


    RSS 2.0