Första lediga dagen.

Nu har jag fått hem Daniel och idag har jag klarat av första "lediga" dagen efter praktiken. Har faktiskt tagit en ledig dag från studier och bara tagit det lugnt och njutit. Dagens projekt var att möblera om i sovrummet. Tycker att det blev riktigt lyckat med sängen. Däremot är det lite trångt med skrivbordet. Får känna in lite och se om vi kan vänja oss eller om vi måste möblera om igen. Som man brukar säga, vi får sova på saken. :) Har även tvättat ikväll.
Imorgon tänkte jag ta tag i lite studier och på onsdag åker vi till Finland. Sen är resten av veckan planerad.
Bilder på sovrummet kommer upp imorgon. Vill inte förstöra för D och hans dataspelande. Tror han har haft abstinens i helgen när han inte kunnat spela det nya dataspelet som kom hem förra veckan. ;)
Nu ska jag lägga mig och läsa lite. Håller på med Jo Nesbo´s debutroman.

Tomat- och paprikagryta med oliver.


En härlig gryta med mycke färger och smaker. Kan ätas som den är eller kompletteras med köttbullar eller kryddiga korvar. Vi åt den som den var med lite vitt bröd till. Blev lite tokigt med receptet eftersom det i tidningen jag läste stog gryta med basilika men nu har de ändrat på hemsidan till gryta med oregano eftersom det egentligen inte ska vara någon basilika i.

Ingredienser:
2 st Rödlökar
3 st Vitlöksklyftor
1 st Spansk peppar
500 g Potatis
2 msk Olivolja
5 dl Grönsaksbuljong (Vatten + buljongtärning eller fond)
400 g Hela skalade tomater
4 st Lagerblad
2 st gula Paprikor
3 st Tomater
1 msk torkad Oregano
1 dl Svarta oliver
Lite färsk basilika
Salt och Svartpeppar

Gör så här:
  1. Skala och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och hacka pepparn.
  2. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Fräs dem, lökhacket och pepparn i en gryta med olivoljan. Häll i buljong, de skalade tomaterna med spadet, lagerbladen och oreganon.
  3. Koka tills potatisen är mjuk.
  4. Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar, skär tomaterna i grova tärningar och grovhacka basilikan. Lägg det i grytan tillsammans med oliverna. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med t.ex. vitt bröd, stekta köttbullar eller skivade kryddiga korvar som värms i grytan.
För orginalreceptet se Här.

Tjejhelg.

Har haft en fantastisk helg. En massa härligt tjejsällskap.
I fredags kom ju Maggie och Therese hit. Maggie och jag lagade räkgryta och käkade och så dök Therese förbi senare. Vi satt och pratade om allt mellan himmel och jord till sena kvällen/natten med idol på i bakgrunden.
Och på lördag morgon åkte jag in till Söderhamn och plockade upp Linnéa. Vi åkte direkt till antikmässan och vi fyndade båda två. Jag köpte boken Anne Franks dagbok från 1953 och Linnéa fyndade en vacker klänning som passade henne jättebra trots att hon inte provade den innan.
Vi åkte in till stan och lunchade och så åkte vi hem till Ljusne. Där tog vi en promenad runt byn och sen tog vi det lugnt en stund innan det var dags för middag.
Vi hjälptes åt att tillreda Tomat- och paprikagrytan och den blev väldigt god. Vi åt med god aptit och sen fick vi oss varsin kopp kaffe med lite mörk choklad när vi bänkade oss framför tvn och såg premiäravsnittet av Så mycket bättre. Otroligt bra! Längtar redan till nästa program.
När klockan blev sen bestämde sig Linnéa för att sova kvar och åka hem idag först. Vi öppnade en flaska av mitt favoritrödvin och såg en knepig komedi. Gonatt sa vi klockan 1 och imorse vaknade jag tidigt. Eller egentligen var den väl inte så tidigt men eftersom man skulle ställa om klockan inatt så blev det tidigt. Blev väckt inatt också av min käre fästman som ringde och berättade att han gick hem från krogen. Kommer inte riktigt ihåg vad han sa. Vi får väl reda ut det ikväll. :)
Nu har jag precis käkat hamburgare, som jag blev sugen på när jag var på affären. Ska slänga mig ner i soffan och vila på maten och vänta på att Daniel ska börja dyka upp.
För även om helgen har varit fantastisk på alla sätt och vis så börjar jag ändå längta efter min man nu när jag är ensam igen....


Praktiken avslutad..

... firas med tjejkväll och Daniel-fri helg. Får besök av grannbrudarna ikväll så vi ska väl sitta och snacka skit, dricka vin, äta god mat, titta på idol och bara njuta av att det är helg.
Imorgon är det antik- och samlarmässa i Söderhamn och så har jag bjudit hit Linnéa. Tänkte bjuda på en vegetarisk gryta som jag aldrig lagat förut.
Ikväll blir det räkgryta, Ett säkert kort. ;)

Nästsista dagen.

Idag var min nästsista dag på praktiken. Återigen, tiden har gått så himla fort, jag vet inte vart den tagit vägen. Imorgon är min sista dag och då har vi ett återbesök. Sen är jag klar. Nu ska jag låtsas vara fullärd. Fick iallafall fina betyg idag. "Du ska veta Linda att det har varit ett nöje att ha dig här". Imorgon ska vi sammanfatta praktiktiden och prata om veckorna men jag är nöjd. Speciellt när man får så fina lovord. =)

Idag var det Daniels tur att fixa maten. Blev hemmagjord pestopizza med soltorkade tomater. Var inte med på veckomatsedeln men huvudsaken är väl att det finns mat på bordet. :)




I helgen åker Daniel till Sundsvall för att fira en kompis medan jag stannar kvar i Ljusne. På fredag ska vi ha tjejkväll med mat, vin och idol och på lördag får jag besök av fina Linnéa. Då ska vi gå på antik- och samlarmässa och så ska jag bjuda på käk hemma hos oss.

Har även sökt några nya dietisttjänster. Nu är det bara att hålla tummarna!!

Nästa vecka åker vi till Finland. Bokade tåg- och flygresor i början av veckan. Blev lite spontan men det är ju trevligt ibland. Daniel har höstlov och jag har avslutat min praktik så passar ju perfekt.

Detta inlägg blev lite av varje. Blir så nu när jag inte har tid eller ork att skriva så mycket. :)

Paella med kyckling och chorizo


Igår provade jag på att göra Paella för första gången. Jag kom hem sent från praktiken och Daniel åkte iväg på möte med flugfiskeklubben så jag var ensam hemma och kockade. Jag förberedde mig lite dåligt, tänkte att jag kunde hacka under tiden jag stekte o.s.v. så det blev lite stressigt pga av kombinationen att jag inte läste receptet och skulle spara tid. Nästa gång jag gör det ska jag sköta allt hackande innan jag börjar steka bara för att ha koll på läget. Eller så ska jag inte ha jobbat en hel dag när jag ska göra rätten, så man inte är slö i huvudet. ;) Gott var det i vilket fall som helst.

Ingredienser:

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 chorizo

900 g kycklingben

2 msk olivolja

3 dl avorioris

1/2 g saffran

1 dl vitt vin

1 hönsbuljongtärning

1 röd paprika

2 dl gröna ärter

salt och peppar

2 msk hackad persilja

1 citron

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär chorizon i skivor.
  2. Bryn kycklingbenen och korven i hälften av olivoljan i omgångar i en stor gryta, lägg det på en tallrik. Fräs löken i resterande olivolja i samma gryta, tillsätt ris, saffran och vin, låt det koka någon minut. Tillsätt vatten så att det når någon cm över riset och buljongtärningen. Lägg på kycklingbenen och korven. Koka sakta under lock 20-25 minuter eller tills kycklingbenens innertemperatur är 82˚C.
  3. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Tillsätt paprikan och ärterna i riset, blanda försiktigt och smaka av med salt och peppar. Strö på persiljan.
  4. Dela citronen i 4 klyftor, servera dem till paellan.

Jag tog ur kycklingbenen innan jag rörde ner paprikan och ärterna bara för att kuna röra om lättare.
Receptet är taget från Icas hemsida.


Nybäddat.

Som jag nämnde i förra inlägget har vi bäddat rent i sängen ikväll. Ska bli så himla skönt att krypa ner i sängen och sova i rena sängkläder ikväll. Finns det något bättre? Passade även på att bädda ut mitt nya sängöverkast som var ett av mina fynd i Sundsvall i helgen. Köpte även två matchande kuddar och en teddypläd. Tycker att det passar in mycket bättre i rummet än det gröna jag hade tidigare. Känns lite mer höstigt och vintrigt också, eller vad tycker ni?



500 kronor totalt för alltihopa (överkast, 2 kuddar + pläd). Överkastet och kuddarna är från Jysk och pläden är från Rusta.

Annat jag fick med mig hem var lite saker från Ikea, ett par nya jeans och ett par svarta vagabondstövlar. Plånboken gråter. Dessutom har jag fortsatt att shoppa efter helgen. Igår köpte vi en sista minuten resa till Finland över Daniels höstlov. Känns bra eftersom jag inte vet om det blir någo Finland över jul/nyår.

Jeans
Stövlar

Makaroner med krämig köttfärssås.


Ikväll var det Daniels tur att göra middag. Vi har bestämt varannan dag på veckans matsedel och vi har även ansvar för våra egna dagar. Medan han pysslade på i köket, pysslade jag på i tvättstugan. Idag var det dags för sängkläder och alla lakan och handdukat som Dixie hade smutsat ner. Ska bli skönt med nybäddat ikväll.

Ingredienser till 4-5 portioner:
4-5 portioner kokta fullkornsmakaroner
500 g Lättcrème fraiché
400 g nötfärs
2 st vitlöksklyftor
1 burk majs (165g majs)
1 burk gröna bönor (225g bönor)
1 burk champinjoner (170g svamp)
1 gul lök
1 msk schalottenlökfond
1 tsk soja
Svartpeppar, paprikapulver, salt, chiliflakes, torkad persilja.

Gör så här:
Koka makaronerna enligt anvisning på paketet. 
Hacka löken och vitlöken. Fräs i olja eller smör. Bryn köttfärsen. Krydda med valfria kryddor, fond och soja. Daniel använde kryddorna i ingredienslistan. Blanda ner champinjoner, majs och bönorna i omgångar. Rör sist ner crème fraichén och låt det sjuda i några minuter.
Servera tillsammans med de kokta makaronerna.

Kycklingfärsbiffar med bondsallad och basilikaricotta

Ikväll avnjöt vi en härlig medelhavsinspirerad middag med recept taget från ica.se. Vi blev riktigt imponerade över biffarna som var väldigt saftiga och goda. Ett recept som vi kommer att använda oss av igen!



Ingredienser 4 portioner:
Kycklingfärsbiffar:
1 gul lök
400 g kycklingfärs
2 msk soltorkad tomatcrème/soltorkad tomattapenade.
2 msk potatismjöl
1 dl mellangrädde
salt och svartpeppar
smör/margarin/flytande margarin att steka i.

Bondsallad:
1 ask körsbärstomater
1 rödlök
1 tetra/konservburk kokta stora vita bönor
1 dl svarta oliver
1-2 st grillad paprika (eller en burk 200g)
65 g ruccolasallad
2 msk balsamvinäger
3 msk olivolja

Basilikaricotta:
1 kruka färsk basilika
1 citron (rivet skal)
250 g Ricotta (italiensk färskost)

Gör så här:
Skölj och skär allt till salladen. Blanda ihop salladen och häll över balsamvinäger och olivolja. Blanda om.
Riv skalet av en citron. Grovhacka basilikabladen. Blanda rivet citronskal och den skurna basilikan med färskosten. Smaka av med salt och peppar.
Skala och finhacka löken. Blanda färsen, löken, tomatcreme, salt, peppar, potatismjöl och grädde. Forma till 8 biffar. Stek i matfettet i en stekpanna 2-3 minuter per sida eller tills de är genomstekta.
Servera biffarna med bondsalladen och basilikaricottan.

I orginalreceptet var det brödkrutonger i salladen och rödvinsvinäger istället för balsamvinäger. Läs orginalreceptet HÄR! Där står även hur man kan allergianpassa rätten.

Veckomatsedel v. 43

Nu har vi skaffat ett häfte som vi ska börja planera veckomatsedlar i. Först ut är vecka 43. vecka 43 är också sista veckan med praktik, sen är det slut på det roliga. Veckans matsedel är inspirerad från Icas tidning Billiga veckan! Men inte från billiga veckan-menyerna utan från "Svenska råvaror möter toscana, provence och katalonien".

Matsedel vecka 43.
Måndag:
Kycklingfärsbiffar med bondsallad och basilikaricotta.
Tisdag: Pasta med krämig köttfärssås.
Onsdag: Paella med kyckling och chorizo.
Torsdag: Grönsakswok med fläskkarré. Hemmagjord pizza.
Fredag: Korv Stroganoff. Räkgryta.
Lördag: Tomat och paprikagryta med oliver.
Söndag: Rester eller eventuellt något med Lax. Hamburgare.

I helgen har vi varit i Sundsvall. Har bränt mycket mer pengar än väntat så nu blir det att leva lite sparsamt ett tag om jag ska ha råd med alla resor jag planerar i höst. Det var en fin kväll när vi körde hemåt. Här är en bild tagen genom framrutan på bilen.



Nä, nu blir det att slöa en stund framför tvn innan läggdags. Har varit en ganska intensivt helg med mycket program, så nu är man bra slut!


Inspiration: Mat som lagats sen sist, i bilder.


Köttsoppa.

Sista grillmiddagen i fjällen. Grillspett, potatisgratäng, tzatziki och grönsaksstavar.

Tacos/Tortillas.

Ryggbiff med ugnsrostade rotfrukter, blandsallad och bernaisesås.

Pepparrökt lax med kokt potatis, romsås och kokta grönsaker.

Ugnsbakad falukorv med rödlök och purjolök, palsternacks- och potatismos samt kokta grönsaker.

Ärtsoppa med fläsk och senap. Ugnspannakaka till efterrätt.

Nu var det länge sen.

Fredag och helg igen. Veckorna går så fort så jag hinner inte med längre. Nu är det bara en vecka kvar av min praktik och två av de dagarna är min handledare borta på kurs i stockholm så då är jag helt ensam. Ska inte ha några patienter men däremot ska jag ha telefontid båda dagarna. Spännande! :)
Har nu täckt min kvot av patienter som jag måste ha för att bli godkänd på praktiken, resten är bara plus för min erfarenhet.

Har ju varit hundvakt i veckan som gått. Har gått riktigt bra. Det enda vi bråkat om är hennes favoritleksak bollen. Hon vägrar släppa om hon inte själv vill och det vill hon sällan när vi ska leka. Det är väl det som är problemet, hon tror att det är en lek. Igår lämnade vi ifrån henne och det var både skönt och tråkigt.



Ikväll blir det nog bara en lugn kväll hemma i soffan. Imorgon åker vi till Sundsvall för att hämta hem lite saker som vi fått fraktat dit.

Dixievakt.

I torsdags kväll fick vi besök av Dixie. Vi ska vara hundvakt i en veckas tid. Ska bli härligt med några riktigt långa promenader i helgen, speciellt eftersom att dom har lovat solsken.


Bilder från i våras...


hemma igen.

Nu är vi hemma i Ljusne igen. Har knappt bara hunnit landa. Det enda jag har gjort (och det är inte så bara måste jag säga) är en uppgift till distanskursen som jag läser på sidan om praktiken. Fick lite panik när det är 7 dagar kvar till inlämning och innan dess ska jag ha hunnit skriva ett diskussionsinlägg, kommentera 2 andras och skriva en inlämningsuppgift. Nu har jag gjort mitt diskussioninlägg och kommenterat ett. Nu är det bara att kommentera ett till och skriva inlämningsuppgiften kvar på 7 dagar. Har ganska fullt upp till veckan också. Har 8 inbokade patienter. Ska bli spännande. Känns som ett riktigt jobb. =)

Lägger upp lite bilder från helgen senare i veckan. Nu är det avslappning med en kopp te som gäller och sen läggdags.

Vi drar till fjällen.

Har nu snart haft min första vecka i söderhamn också. Igår var min handledare tillbaka.
Berättar mer sen nån gång. Nu måste jag dra iväg till praktiken och sen åker vi till sundsvall och därifrån vidare till fjällen (Vemdalen). Ska äntligen få se stugan, sist av alla. ;)

Fortsättning följer..

Ingen frisk handledare idag heller. Började dagen med att gå med en diabetessköterska. Träffade flera härliga personer som gjorde min dag. :) Lunchade och sen efter lunch var jag med dagrehab och bakade kanelbullar med ett härligt gäng. Medan bullarna jäste var vi i gymmet och tränade lite. Fick höra att min handledare kommer att vara hemma även imorgon. Så imorgon ska jag ta bilen och åka till Bollnäs för att få hänga med en dietist iallafall. Pratade med dietisten på telefon idag och hon berättade att alla hennes inbokade patienter har ringt och avbokat. Min otur fortsätter... :( Men istället ska jag eventuellt få vara med vid dialysen eller alternativt få vara med och se en gastroskopi/endoskopi. Håller tummarna att de funkar iallafall. Skulle vara intressant!

Nu håller vi på å tvättar och Daniel står i köket å kokar köttsoppa. Mums! Ikväll blir de film och mys.

Trist

Imorse var jag supertaggad för att börja mina fyra veckors praktik i Söderhamn. Hoppade på en ganska packad buss klockan 7 på morgonen, hoppade av på rätt ställe och hade inga problem att hitta rätt på sjukhusområdet. Knackar på dietistens dörr och ingen öppnar. Går runt i korridoren för att leta nåt fikarum ifall hon skulle vara där för jag var ju faktiskt lite tidig. Stöter ihop med några sjuksköterskor och får höra beskedet: Hon är sjuk idag!
Jahapp. Men fick iallafall halva dagen att gå genom att fika, prata med chefen och få lite rundvandring. Klockan ett sa jag hejdå för dagen och gick till Gyn för cellprovtagning. Missade bussen med 45 sekunder. Promenderade in till stan och gick till apoteket i väntan på nästa buss. Där var skitmycke folk och fick vänta i 50 minuter på att få ta ut ett recept. Hann iallafall till bussen och hemma var jag klockan 15. Nu väntar jag på att få hem Daniel och så ska vi väl fixa lite käk. Känner mig trött, riktigt trött för att inte ha gjort något vettigt idag. Kanske det tar på krafterna att stå en timme på apoteket?

Veckans matsedel i bilder.


Vi började i söndags med Räkgryta serverat med vildris och sallad. Eftersom räkgrytan innehåller vin passade jag på att ta  ett glas till maten när det ändå fanns en öppnad flaska. ;)


I måndags blev det Kycklingsallad. Detta är en gammal bild med grillad kyckling. I måndags stekte vi kycklingbröstfilé som vi serverade till salladen.


I tisdags blev det Blodpudding med stekt bacon, rårörda lingon, rivna morötter, sallad och keso. Detta gick snabbt och enkelt och passade perfekt eftersom vi hade tvättid denna kväll.


I onsdags serverades det Tacopaj hemma hos oss.


I torsdags jobbade jag sent och tog det sena tåget hem. Som tur är har jag en underbar sambo som hade fixat maten tills jag kom hem. Eftersom jag var vrålhungrig hade jag inte tid att ta en bra bild så jag ber om ursäkt över den suddiga kvalitén. Det var iallafall jättegott. :) Daniels egenfångade regnbåge som ugnsbakades och serverades med palsternacks- & potatismos samt romsås. Jag saknade lite grönsaker för att få lite färg på tallriken men det får bli till nästa gång. =)

I fredags hämtade vi pizza från lokala pizzerian (har ingen bild på dom) och eftersom de är de största pizzorna jag nånsin ätit så åt vi ungefär hälften och hade därmed lunchlåda även till lördag. På lördag kväll gjorde jag något som jag aldrig gjort förut....


FLÄSKPANNKAKA. :) Serveras med rårörda lingon eller annan sylt. Kanske en vitkålssallad? Jag har ingen aning om vad traditionen säger. Någon som vet?

Igår gjorde vi även iordning älgsteken. Det blev en tjälknöl. Hoppas att den blivit lyckad. Vi har fortfarande inte skurit i den eller provsmakat. Den ska vi njuta av ikväll tillsammans med grannarna och den ska serveras med potatisgratäng, svampsås, sallad och svartvinbärsgelé.

Nu har vi tömt en hel del ur frysen och kylen och idag är det dags att skapa en ny veckomatsedel. Hmm...undrar vad smaskigt vi ska hitta på till denna vecka?

RSS 2.0