Bak- och städdag.

Har just nu en sats lussebullsdeg på jäsning i köket. Ska bli gott med nybakta lussebullar ikväll. För övrigt har jag städat och sorterat lite papper idag. Har även släppt in en person som skulle installera bredband i vår lägenhet. Förutom det tänkte jag också sammanställa en lista på allt vad som behövs i mat- och dryckväg inför fredagens mingelparty och åka och handla så att jag kan börja förbereda lite imorgon. Idag är alltså en riktig "To Do"-dag.


Fjolårets omgång med lussebullar. Hoppas årets blir lika goda. =)

Musiktips: Michael Bublé - Christmas (2011)

Fortsätter att vara febrig även om jag mår mycket bättre än i lördags kväll. Har inte gjort många knop sen sist. Fast när man tänker efter kanske det har blivit en del ändå. I söndags var vi till Gävle på julshopping. Jag hade sett framemot det så mycket så ville inte låta ösregn och lite feber förstöra min dag. Kom hem med 5 hyacinter, en vit amaryllis, några julklappar, några julgranskulor som jag har dekorerat mitt fat med och Daniel köpte ett operativsystem till datorn. Igår skickade jag in en diskussionsfråga till ena kursen, flera dagar innan deadline. Skulle behöva göra de andra uppgifterna också eftersom de har deadline när jag är i London. Kan knappt fatta att jag är i London om 1½ vecka. Och på lördag kommer mina fina fina vänner hit på besök. Och på fredag har vi bjudit in ett gäng av Daniels kollegor på glöggmingel. Så i veckan ska jag förbereda inför det också. Allt roligt samlas på en gång!! =)



Här ovan bjuder jag på en låt från Michael Bublés nya julskiva Christmas. Måste säga att det är en mycket bra julskiva och den går på repeat om dagarna när Daniel inte är hemma och kan stänga av. ;)

Lillajuls-"firandet."

Kvällen blev inte så mycket firande för vår del. Vi var iväg och storhandlade och under shoppingturen började jag känna mig jättehängig och lite illamående. När vi kom hem fick jag lägga mig ner en stund och vila. Och så fortsatte jag resten av kvällen. Så istället för hemmagjord Lasagne som vi hade planerat på menyn idag gjorde Daniel lite värmande soppa som jag tvingade i mig. Jag har feber, har haft världens sprängande huvudvärk som krävde 2 huvudvärkstabletter och massa vatten att få i schack och så har jag inte mått så bra (antagligen pga huvudvärken). Har kurerat mig i soffan under filten tillsammans med Daniel framför en Bond-rulle. Hoppas jag är bättre imorgon och att det inte snöar (som dom lvat) så att vi kan ta oss till Gävle för att julshoppa tillsammans med Linnéa. :)

Kyckling med ädelostsås


Ser inte så smakligt ut men gott var det. Vi är båda väldigt förtjusta i ädelost och när vi firade 5 år gjorde vi ju kyckling fylld med ädelost. För att inte göra exakt samma rätt 3 veckor senare varierade vi oss så pass mycket att vi gjorde en ädelostsås istället. Vi serverade med en alternativ sallad: Skivade tomater, skivad rödlök och morotsstavar=det som fanns hemma i kylskåpet. Här nedan följer ett väldigt spartanskt recept...

Ingredienser:
Fullkornsspagetti
Kycklingfiléer
Ädelost
Matlagningsgrädde
Salt och Svartpeppar
Morötter
Tomater
Rödlök

Gör så här:
Koka spagettin.
Bryn kycklingfiléerna i stekpanna.
Koka upp matlagningsgrädde och ädelost i en kastrull så att ädelosten löser sig.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform och häll på såsen.
Grädda i ugnen en stund tills kycklingfiléerna är genomstekta.
Servera med spagetti och en sallad.


Trevlig lilla-jul alla!


Lillajul är en finsk tradition. En förberedande helg inför den stora julhelgen. Jag kommer ihåg att vi hade en liten julgran som vi pyntade och vi fick små julklappar. Dessutom på kvällarna brukade vi springa runt på byn och kasta in julkort hos folk. Precis som små tomtenissar så fick vi inte visa oss och man skrev heller aldrig vem julkorten kom ifrån. När man blev äldre tonåring var lillajul bara ett tillfälle att festa.
Idag klev jag upp när jag vaknade vid 8 och skar upp pepparkaksdegen jag gjorde igår kväll. Har gräddat 3 plåtar med skurna pepparkakor, fotograferat dem, druckit kaffe, tittat på Nyhetsmorgon och Harry Potter på tv och väntat på att Daniel ska vakna. Ute skiner solen och det är klarblå himmel. Tror jag ska ta en långpromenad idag. Ser dock att det blåser ganska mycket. Tydligen är det stormbyar i fjällen och imorgon är det påväg hitåt med regn eller snö, och vi som ska till Gävle. Håller tummarna för att det är körbart väder så vi kan åka. I värsta fall får vi väl ta tåget.....

Här nedan har ni lite bilder under "bakningens" gång, glömde dock att ta bilder igår. Hoppas ni testar baka dessa för det är superenkelt och nästan lika gott som vanliga pepparkakor. :) Receptet hittar ni HÄR!


Smaklig lillajul önskar vi från Skiljarvägen!


Kvällsmys på Skiljarvägen.


Kvällsfika med en rykande het kopp grönt te, knäckebröd med salami och parmesanost och ett plommon. Tända ljus och adventsstaken som lyser i fönstret.

Chili Con Carne


Chili con carne är en rätt som kort och enkelt betyder chili och kött.
Jag har bett Daniel att göra ett gästinlägg med sitt recept på chili con carne, men har inte fått något ännu så publicerar bild och vad jag tror att hans chili con carne innehåller. För jag måste erkänna att när det blir den rätten på menyn hemma hos oss är det alltid han som kockar. Jag tror att det är en av hans favoriträtter och jag börjar lära mig att äta den. Jag måste lära mig att äta den eftersom om han skulle få bestämma skulle den kunna serveras alla dagar i veckan. :)

Ingredienser:
Köttfärs
Vita bönor i tomatsås
Lök
Krossade tomater
Majs
Champinjoner
Syltlök
Chiliflakes
Salt och Peppar



Det blir ofta storkok i 9-liters kastrullen. Det hade det blivit denna gång också om vi inte hade haft så fullt i frysen. Nu använde han den stora kastrullen men kokade "bara" 2½ liter. :)

Lady in red.

Dieta Dress SEK 299, Vila - NELLY.COMKom på att jag ska på finsittning i december och vet inte vad jag ska ha på mig. I.o.f.s ska jag till London i december men tänk om jag inte hittar nåt där då? Då har jag nästan ingen tid på mig att hitta nåt. Började kolla runt på olika sidor och märkte att det är otroligt mycke korta och tajta klänningar just nu, gärna med lite håligheter varstans så man ska visa ännu mer hud. Hittade dock en klänning till ett skäligt pris på nelly.com. Dessutom är den röd och passar därmed till julen. ;) 
Vad tycker ni? Är den värd 269 kronor (10% studentrabatt)? Klicka på bilden för att komma till Nellys sida och se en större bild av klänningen. Håller tummarna för att den är lika snygg på mig som på modellen. Då blir det att fundera ut vad man ska ha för skor till...

Belöningen

Finns det något bättre än att belöna sig själv när man har städat lägenheten? Min belöning är ofta att köpa en bukett med snittblommor därför att jag älskar blommor och för att de hjälper till att det ska lukta gott i en nystädad lägenhet. När vi var och handlade häromdagen köpte jag hem lite vita liljor, som för övrigt är Daniels favoritblomma. Idag har första knoppen slagit ut och är det inte en magnifik blomma dendär vita liljan?


Buketten får dessutom stå i min favoritvas. :)


Fisk i ugn


I tisdags gjorde vi ett recept från bloggen Linnéas skafferi. Man ska ju äta fisk 3 gånger i veckan enligt de Nordiska näringsrekommendationerna, men jag måste säga att vi är väldigt dåliga på det av nån anledning. På sin höjd blir det två gånger i veckan (middagen + lunchlådan dagen efter). Det här var iallafall ett recept som gick väldigt snabbt och smidigt att göra. Vi hade fryst rödspätta som vi tinade istället för att använda färsk torsk som i receptet. Och gör jag det fler gånger kommer jag att krydda mer samt servera med grovrivna morötter som föreslås, bara för att få lite tuggmotstånd. Här nedan kommer de ingredienser vi hade i vår ugnsform (grundreceptet hittar ni genom länken ovan).

Ingredienser (4 port):
800 g Fryst Rödspätta
1 burk hela konserverade Körsbärstomater
3 dl Matlagningsgrädde
1/2 Purjolök
1/3 burk Syltlök + 1 msk spad
Paprikapulver
Soja
Salt och Peppar

Gör så här:
Tina fiskfiléerna. Lägg dem på botten i en ugnsfast form.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela purjolöken och skölj den noga. Strimla sedan purjolöken.
Blanda de konserverade tomaterna, grädden, purjolöken, syltlöken och kryddorna i en bunke. Smaka av så att ni är nöjd med smaken. Häll blandningen över fisken. Se till så att all fisk är täckt, om inte häll på mer grädde eller mjölk. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter eller tills fisken är genomkokt.
Servera med kokt ris och sallad.


Fisk i ugn med kokt ris och mozzarellasallad.


Sallad med tomat, rödlök, mozzarella, basilikablad, balsamvinäger och svartpeppar.

Schweineschnitzel


I måndags gjorde vi fläskschnitzel. Det är en rätt som jag har med mig hemifrån. Men hur jag än gör lyckas jag inte få till såsen som mammas. Denna gång var jag överlycklig för att jag inte fick klumpar i den, men istället smakade den nästan ingenting. Varför är mammas mat alltid godare??

Ingredienser:
4 st skivor Fläskkött (á 100-150 g, typ skinka, karré eller dylikt)
2 st Ägg
1-2 dl Ströbröd
Salt och Peppar
Rapsolja

Gör så här:
Banka fläskköttet så det blir till riktigt tunna skivor.
Rör ut äggen på en tallrik.
Häll ströbrödet på en annan tallrik. Salta och peppra rejält.
Doppa scnitzlarna först i ägget och sen i ströbrödet så att hela skivan blir täckt av ströbröd.
Stek i olja i en stekpanna tills schnitzen är gyllenbrun.

Servera med valfria tillbehör. Vi hade kokt potatis, brunsås, sallad och lingonsylt. Vi glömde att skära upp citronen men citron passar väldigt bra till. Vill man ha jägarschnitzel ska man göra en svampsås till.


Ur arkivet:
Jägarschnitzel med ugnsrostade rotfrukter och en svampsås gjord på trattkantareller och chaminjoner.

Ett plötsligt sug...

Sitter och pluggar och lyssnar på Michael Bublés julskiva Christmas (som för övrigt är skitbra!) när jag plötsligt fick ett sug efter denna choklad som var limited edition förra året. Undrar om den finns i affären även denna jul? Någon som vet?



Matsedel v. 47

Ny vecka med nya maträtter. Hela veckan är inte planerad. Helgen är lite osäker eftersom programmet är lite osäkert. Vi funderar lite på att eventuellt åka till Gävle för att njuta av lite julskyltning och kanske till och med se när Gävlebocken invigs?

Matsedel v. 47

Måndag:
Schnitzel med kokt potatis
Tisdag: Fisk i ugn
Onsdag: Chili Con Carne
Torsdag: Kycklingfilé med ädelostsås
Fredag: Lasagne
Lördag:
Söndag:

"Vann ska vi rist korse?"

Ikväll fick jag nog av att ligga i soffan och dega så jag klädde på mig och begav mig iväg på en löprunda. Jag hatar att springa men ikväll var det skönt. Även om det bara var typ 10 minuter så är det ett stort steg för mig att jag orkade springa hela rundan (rundan är den vi brukar ta som sista för kvällen med Dixie) och jag var inte ens döende när jag kom hem så då körde jag lite situps och benböj framför tvn.

Nu har jag precis spöat Daniel i en match Betapet och tänkte ta en kopp te och en knäckesmörgås innan läggdags. Tänkte bara, om nån är intresserad....

Arkivet november 2010

För ett år sedan ungefär höll vi på att storstäda inför julen precis som nu. Vi hängde upp julgardiner och plockade fram ljusstakarna. Men framförallt för ett år sen hade vi snö. Här är ett inlägg jag gjorde för ungefär ett år sen som visar Ljusne i vinterskruden. Solen sken och snön gnistrade. Nu är det dimmigt, disigt och det regnar. USCH! Är påväg till Konsum för att hämta ut ett paket som innehåller lite kurslitteratur. Kanske ska handla lite också. Funderar på att baka skurna pepparkakor till helgen. Recept på dem hittar ni HÄR!

Mintchokladkladdkaka med basilikaglass


Här kommer slutresultatet. Vi hade ju provsmakning med grannarna i lördags. Vi var lite oroliga att basilikasmaken och mintsmaken skulle konkurrera ut varandra, men vi kom fram till att först känner man basilikasmaken och när den lagt sig dyker mintsmaken upp så kombinationen fick godkänt och två nya kakor bakades och en ny sats glass blandades ihop inför måndagens fika i lärarrummet. Och jag tror att det gick hem i lärarrummet också, iallafall om den lilla informationen jag fick ur Daniel när jag frågade om det blev omtyckt stämmer. :) Här kommer receptet och fler bilder.

BASILIKAGLASS

Ingredienser:
1 liter Vaniljglass
1 kruka färsk Basilika

Gör så här:
Ta fram vaniljglassen, lägg den i en skål så att den tinar lite och blir mjuk/bearbetbar.
Finhacka basilikan.
Häll ner basilikan i glassen och rör om så att det blandas jämt, antingen för hand eller i en hushållsmaskin. Lägg glassen i en form som du kan frysa. Exempelvis en brödform som på bilden nedan eller om du köpte glassen i en låda så kan man använda den igen.
Frys in och ta fram när fikat ska serveras.



MINTCHOKLADKLADDKAKA

Ingredienser:
100 g Smör
100 g After Eight (typ 12 rutor)
2 st Ägg
2 dl Socker
2½ dl Vetemjöl
2½ msk Kakao
1½ tsk Bakpulver

150 g After Eight till glasyren (18 rutor)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj (och bröa eventuellt) en form med löstagbar botten.
Smält smöret långsamt i en kastrull. Lägg i After Eighten och rör om så att det blir ihopblandat.
Vispa ägg och socker pösigt i en stor skål.
Blanda ihop vetemjöl, kakao och bakpulver i en separat skål.
Rör först ner chokladsmöret i ägg-sockerblandningen. Rör sedan försiktigt ner mjölblandningen.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 18 minuter.
Ta ut formen och lägg försiktigt på resten av After Eight-plattorna på kakan. Grädda i ytterligare 5 minuter.
Ta ut kakan och bred försiktigt ut glasyren över hela kakan.

Servera med basilikaglass och NJUT!





Lördag 2011-11-19

Vi fick inte städat så mycket igår. Jag tog mig igenom ungefär halva badrummet. Usch vilken tid det tar att dammtorka allting. Hur som helst så hade vi besök av grannar igår när vi bjöd på ett prov av måndagens fika. Fikat fick godkänt och det kommer att serveras i lärarrummet på måndagens fika. Vi blev dessutom bjudna över till grannarna på middag så slapp vi tänka på att göra någon mat. Där bjöds det på tacos i pitabröd. Riktigt gott! Till efterrätt fick vi kaffe och fransk choklad med smak av tiramisu. Mums.... :) Hem kom vi efer åtta och då sjönk jag ner i soffan och kollade på Så mycket bättre.
Bättre lycka med städningen idag alltså! =)

Hittade ett fat på loppis i fredags. Inte riktigt vad jag tänkt mig men eftersom jag fick köpa det för endast 8 kronor så slog jag till tills jag hittar något bättre. :)


Pasta Carbonara


Denhär rätten var supergod, gick jättesnabbt att tillaga och kändes ändå lite lyxig sådär på fredagskvällen. Okej att det var en hel del halvfabrikatprodukter men ibland är det skönt att bara kunna slänga ner färdighackad bacon eller färdiggjord bechamelsås. Det blir dock ännu lyxigare om man orkar göra allt från grunden och då vet man vad maten innehåller. =)

Ingredienser (4 port):
150 g Frysta gröna ärter
280 g Tagliatelle
1 st Gul Lök
280 g Bacontärningar
1 msk Olja/Smör/Margarin till stekning
4 dl Pastasås med smak av mild ost
Svartpeppar
60 g Riven Parmesanost (eller köp parmesanflingor om du inte vill riva själv)

Gör så här:
Tina ärterna.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen
Skala och hacka löken. Fräs löken och bacontärningarna i matfettet i en stekpanna.
Tillsätt ärterna och häll sedan på pastasåsen. Låt allt bli varmt.
Häll av pastavattnet. Blanda sedan ihop pastan och såsen. Smaka av med svartpeppar.
Strö över parmesanost. Servera gärna med en sallad till.
En middag på under 30 minuter - Smaklig måltid! =)

Receptet är taget härifrån.

Kyckling med basilikaris


I torsdags gjorde vi denna rätt. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den. Den var okej. Kanske lite smak men det går ju att åtgärda. Hade såhär i efterhand gärna haft sallad till också.
Kycklingen fick väldigt krispigt och gott skinn när man stekte den i stekpanna först. Rätten var enkel att göra och det gick hyfsat fort om man har tinat kycklingen. Sköter sig själv för det mesta och är det inte det man är ute efter till vardagsmiddagen?

Ingredienser:
900 g Kycklinglår
Salt och peppar
1 msk Olja/Smör/Margarin att steka i
2 dl Creme Fraiche med paprika och chili
2 dl Hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

1 st Gul Lök
1 msk Olja
3 dl Ris
Hönsbuljong (som riset ska koka i)
300 g Sommargrönsaker
1 kruka Basilika

Gör så här:
  1. Kyckling: Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Bryn kycklinglåren i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda crème fraiche med buljong och häll runt kycklingen. Sätt in formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills innertemperaturen på kycklingen är ca 82˚C.
  3. Ris: Skala och finhacka löken. Bryn den i oljan i en kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med så att det blir glansigt. Häll i buljongen och koka enligt anvisningen på förpackningen. När ca 5 minuter återstår av koktiden tillsätts grönsakerna.
  4. Strimla basilikan och vänd ned i riset, servera med kyckling och sås.

Receptet är taget härifrån!


Helgen är räddad.


Fylld fruktskål, tända ljus, choklad och en tidning.

Och så tänkte jag visa en liten sneakpeak på chokladkakan jag bakat! ;)

Nu ska de bli spännande att se om tillbehöret passar till...

Helgens planer

Och vi som skulle få en lugn helg efter flera helgers intesiva program, men icke. Eftersom vi varit borta så mycket nu den senaste tiden och Daniel inte orkar göra något under veckorna så blir det att allt ska göras i helgen istället. ;)

Idag ska vi åka iväg in till stan för att spana in lite loppisar och se om jag hittar ett silverfat. Sen ska vi handla lite mat och städsaker. Ikväll ska jag provbaka lite fika. Det är Daniels tur att ha med fika till skolan på måndag och eftersom han frågade så snällt så ställer jag självklart upp. Man vill ju inte skicka något knepigt till lärarrummet så därför ska det provbakas och provätas först! :) Eventuellt kanske grannarna är sugna på att provsmaka också? =) Och då blir det lite fikabesök i helgen.
Annat vi ska göra i helgen är att börja städa lite inför advent. Ingen av oss tycker om att städa men åtminstone en gång per år vill jag städa lite grundligare och när passar det inte bättre än inför julen? Så det blir storstädning i helgen. Skulle också vilja ta mig iväg ut till svampskogs men får se om tid och väder tillåter. Såg på vädret att de lovar lite underkylt regn nu...

Pluggandet har gått okej denna vecka. Har nu skickat in 3 av 5 uppgifter om praktiken.
I måndags började en ny kurs också. Har skickat in en presentation av mig själv och varför jag vill läsa kursen. Nu väntar jag på att bli indelad i grupper, få hem kurslitteraturen och så ska jag börja med uppgift 1:2. Kursen heter Övervikt bland barn och ungdomar. Hoppas verkligen att den ska bli givande men är lite orolig över att det är en grundkurs som vem som helst får läsa. Jaja, det blir ju vad man gör det till!

Nu ska jag skriva handelslista och så småningom börja invänta Daniel.

Musiktips: Raymond and Maria

Kommer ni ihåg sommarplågan "Ingen vill veta vart du köpt din tröja"? Nu har de släppt en ny singel som heter The fish are swimming slower every year. Jag fastnade direkt! Vad tycker ni?


Stuvade makaroner med stekt falukorv.


Igår tillagade vi stuvade makaroner med stekt falukorv. Jag har aldrig ätit eller lagat stuvade makaroner förut så jag lagade exakt enligt receptet. Jag tyckte självklart att det var konstigt att de inte hade något att reda med men tänkte att det säkert funkar ändå. Jag menar de testar ju alla recept innan de publicerar. Tyckte dock att det blev lite för rinnigt för min smak. Vi gjorde ju dillstuvad potatis på restaurangen och den blir krämig. Så ville jag att makarinerna skulle vara också så nästa gång jag gör stuvade makaroner kommer jag att reda "stuvningen". Annars var det väldigt gott med stekt korv. Var länge sen vi åt det. Det var även lyckat med grönsakerna i stuvningen trots att vi kokade dem lite för kort tid. Vi åt varsin portion och fick dessutom 3 lunchlådor. Så för oss blev detta recept 5 portioner.

Ingredienser:
1 l Standardmjölk (3%)
5 dl Makaroner
½ tsk Salt
300 g Sommargrönsaker (frysta)
Salt och Peppar
600 g Falukorv
Olja/Smör/Margarin till stekning

Gör så här:
  1. Koka upp mjölk och salt i en non stick-kastrull. Tillsätt makaronerna. Låt de sjuda på svag värme utan lock ca 25 minuter. Rör om då och då. Lägg ner grönsakerna mot slutet av koktiden. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär korven i skivor. Hetta upp matfettet i en stekpanna och stek korven någon minut på varje sida.


Receptet är stulet härifrån.



En novemberdag

Var ute på en promenad igår och hade kameran med mig. Kom iväg lite senare än jag tänkt mig. Hade hoppats hinna till älven till solnedgången för att få lite vackra bilder. Tyvärr missade jag den precis och så märkte jag att det inte var så bra ställe att ta solnedgångsbilder vid för träden var så höga. Märkte också att det var väldigt halt på vägarna. Man har ju gått omkring och tänkt hur varmt det är trots att det är November. Tja, även om det är plusgrader i luften så var det lite frost på vissa skuggiga ställen längs vägen.


Är det inte tråkigt att solen försvinner strax efter klockan 3 på dagen?


Funderar på att eventuellt ta in lite tallkvistar i lägenheten till jul.

Eller kanske en liten gran?


Hittade även rödklöver. I Finland fanns sommarblommor kvar i rabatterna också. Vart är världen påväg? Vart har snön tagit vägen? Jag vet inte om jag ska vara glad eller ledsen att vi får ha barmark så länge. Det är skönt att jag slipper slasket för det är det värsta jag vet samtidigt som jag inte har nån julkänsla alls utan snö. Jag menar det är första advent om 1½ vecka!!! Daniel var faktiskt och plockade upp julpyntet från förrådet häromdagen när han ändå var dit och grävde. Nu gäller det att börja med storstädningen så det är klart till första advent!

Igår när Daniel kom hem från jobbet hade han med sig en liten present till mig.

Lite lösgodis.

Så jag hade en fantastisk kväll igår. Förutom att jag tvättade så tog jag ett varmt bad, läste lite i boken "Lyckan, kärleken och meningen med livet" och åt lösgodis.

Snälla tomten...

Jag skrev ju ett Vill ha-inlägg tidigare med lite tips på julklappar. Har kommit på en till sak som jag önskar mig. Eller sak och sak. Jag önskar mig programmet Photoshop eller något annat bildredigeringsprogram. Alla bilder som jag publicerar just nu är helt oredigerade. Skulle vara roligt att kunna leka litegrann med bilderna man tar ibland. Så det tomten, önskar jag mig i julklapp. =)

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle


Igår, tisdag, var det soppdags här i Ljusne. Vi var båda rörande överens om att vi gör alldeles för få släta soppor i detta kök. Det var ju så GOTT!! Soppan gav rena goda smaker och tillsammans med tunnbrödsrullen som var fylld med färskost smaksatt med pepparrot och gurka blev det en riktigt fin smakkombination. Absolut ett recept att göra flera gånger. Och är det inte gott med varm soppa i den kyliga höstluften?

Ingredienser:
600 g Potatis
1 st Purjolök
1 liter Grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar eller fond)
1 msk Dijonsenap
2½ dl Matlagningsgrädde
Olja/Margarin/Smör
Salt och Peppar

4 st Mjuka Tunnbröd
1 st Gurka
125 g Färskost med pepparrotssmak

Gör så här:
Skala och skölj potatisen. Skölj och ansa purjolöken. Skär bort den grova yttersta delen. Skär potatisen i skivor och strimla purjolöken tunt.
Fräs potatis och purjolök i matfett i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt buljongen och låt det koka under lock tills potatisen är mjuk, nästan söderkokt (cirka 15 minuter).
Medan soppan kokar kan du göra tunnbrödsrullarna. Skala, kärna ur och skär gurkan i stavar. Bred färskosten på tunnbrödet, lägg på gurkan och rulla ihop.
När potatis är mjuk, vispa soppan kraftigt för hand med en visp eller kör med mixerstav tills den är slät. Smaksätt med senap, salt och peppar. Rör i grädden och låt koka upp. Späd med vatten eller mjölk om soppan är för tjock.
Servera soppan med tunnbrödsrullarna.
Smaklig måltid!



Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle.

Mat från vecka 45

Även om vi inte hade nån skriven matsedel förra veckan lagades det ändå lite mat här i köket. Tänkte bjuda på lite bilder över vad det bjöds på. Veckan började ju med att vi firade 5 år tillsammans och det bjöds på en god baconlindad, ädelostfylld kyckling. Resten av veckan blev dock inte riktigt lika kulinarisk.


Ädelostfylld, baconlindad kycklingfilé med ugnsrostade rotfrukter.


Av kycklingen som blev över lagade vi en kycklingwok med grönsaker och chiliflakes.


Daniel hittade helgskinka (läs julskinka) i affären och efter att jag förlorade i sten, sax och påse följde en med hem. Så vi har ätit lite skinka på knäckebröd med senap.


Vi hade några bitar lax i frysen samt en burk rom och creme fraiche i kylskåpet. Detta åt vi en dag tillsammans med lite kokta ärter och kokt potatis.

I fredags var Daniel på after work med sina kollegor och käkade på restaurang. Jag köpte hem en Finduspaj och åt med lite tomater och oliver. Och i helgen var vi ju i Stockholm och var kulinariska.


Hemlängtan.


När vi var i Finland förra helgen fick jag med mig lite mat hem till Sverige. Förutom familj, släkt och vänner saknar jag viss mat också när jag får hemlängtan. Jag älskar Vöråpojkens rågbröd. Eller rågbröd överlag. Brödet i Sverige går inte att jämföra. Jag fick med mig lite bröd i resväskan som jag haft i frysen. När jag var och handlade häromdagen såg jag en liten förpackning med saltgurka. Blev lycklig som ett barn och köpte hem för att ha till frukosten. Nästan som hos mommo och moffa när jag var liten. Finskt bröd med medwurst och saltgurka. Det enda som fattades var en kopp varm choklad. Och Mommos hembakade limpa förstås. ;)

Nötfärsbiff med morotstzatziki


Vecka 46 började med denna rätt. Den var okej men inte så mycket bättre än så. Jag är ju inte så förtjust i ris så jag tror att mycket berodde på det. Det blev lite för torrt med ris till köttfärsbiff. Om jag gör om denna rätt tror jag att jag kommer att servera klyftpotatis istället för ris. Morotstzatzikin var gudomligt god. Vi älskar båda två vitlök och jag måste säga att det var lättare att göra tzatziki med morötter för de innehåller inte lika mycke vatten som ska pressas bort som gurka.

Ingredienser 4 portioner:
4 portioner ris eller andra gryn eller klyftpotatis, som jag tror passar bättre till.

500 g Köttfärs
1½ msk Maizena (majsstärkelse)
½-1 dl vatten
1 msk Pesto med soltorkade tomater
Salt och Peppar
Smör, margarin eller olja till stekning

1 stor eller 2 mindre morötter
1-2 Vitlöksklyftor
2 dl Grekisk eller Turkisk Yoghurt
Salt och Peppar

2 st Tomater
1 st Rödlök
Gröna oliver
Några färska basilikablad
Olivolja eller balsamvinäger att ringla över salladen


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Blanda färsen med salt, peppar, pesto, maizena och vatten. Forma till 4 stora biffar.
Bryn biffarna i lite matfett i en stekpanna tills de fått fin färg. Stek klart i ugnen i cirka 8 minuter.
Skala och riv morötterna grovt. Skala och pressa ner vitlöksklyftorna i yoghurten. Salta och peppra efter eget tycke och smak. Vänd ner den rivna moroten och smaka av.
Skala och skiva rödlöken. Skiva tomaten. Varva tomat och rödlök på ett fat. Lägg på oliver och basilikablad och ringla över lite olivolja eller balsamvinäger.
Smaklig måltid!!

Matsedel v. 46

Det har varit lite dåligt med matsedlarna i två veckor nu pga resor och stress, så vi har inte skrivit några listor eller storhandlat utan mer varit spontana och tagit fram nåt ur frysen. Men nu ska vi satsa igen för nu har vi inget speciellt planerat under de kommande två-tre veckorna.

Här kommer matsedeln för vecka 46:

Måndag: Nötfärsbiffar med morotstzatziki
Tisdag: Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrullar
Onsdag: Stuvade grönsaksmakaroner med falukorv
Torsdag: Kyckling med basilikaris
Fredag: Pasta Carbonara
Lördag: Tacos hos grannarna
Söndag: Hämtpizza

Veckans matsedel är inspirerad från Icas billiga veckan-menyer.


Stockholmsweekend - Mitt kök

I fredags, ganska sent på kvällen åkte vi iväg söderut, jag, Daniel, Marit och Tommy. Vi var framme i Stockholm ungefär vid 10 på kvällen. Som vanligt var det mycke byggen på gång i Stockholm så vi hade lite svårt att hitta till hotellets parkering men annars gick resan bra. Och vilket häftigt hotell sen. Ett nybyggt Scandic hotell i Kista.


På kvällen när vi anlände.

På söndag morgon.

Så på fredag kväll gjorde vi inte så mycket annat än låg och tittade på tv en stund innan det var läggdags. Jag fotograferade lite från rummet också. Här kommer några bilder.



På lördag morgon var det tidig väckning för att hinna njuta av frukostbuffén innan det var dags att ta pendeltåget mot Älvsjö och Stockholmsmässan.

Daniel var mindre nöjd över den tidiga väckningen. :)

Väl framme vid mässan började vi vid Mitt kök-mässan. Alltså matmässan som jag pratat om. Vi strövade omkring och tittade vid olika stånd, provsmakade olika smakprover och pratade med personalen vid de olika stånden. Vi tog åt oss lite gratismaterial, jag köpte en kokbok och Daniels föräldrar köpte lite olika saker bland annat ett par keramiska knivar. Efter ett tag bestämde vi oss även för att köpa dryckeskuponger för att kunna provsmaka lite olika alkoholhaltiga drycker. Jag provsmakade årets blossa-glögg som var väldigt god. Jag provsmakade även ett Amaronevin och Bollinger-champagne. Man måste ju passa på när man kan prova för en slant istället för att köpa hem en dyr flaska från systemet. =) Efter ett tag delade vi på oss så jag gick med Marit och Daniel och Tommy gick iväg för att spana in Båtmässan och Wintershow. Vi tittade på när Paulo Roberto samt systrarna Eisenman lagade mat och pratade. Sen gick vi runt litegrann innan vi mötte upp männen igen. Jag träffade även min gamla klasskamrat Elina och hennes pojkvän på mässan. Det var jättekul eftersom vi inte har setts på flera år. Så vi stannade och pratade en stund. Vi åt lunch alla fyra innan vi fortsatte till Allt för min hälsa-mässan.


Jag poserar vi den lilla menyn som stod utanför kockarnas krog.

Chokladfontäner.

Nästan hela familjen är samlad.

Paolo som säger att ett liv utan pasta inte är ett liv.

Efter detta gick vi åt olika håll och därmed är resterande bilder av dålig kvalité när de är tagna med min telefon istället för Daniels.

Systrarna Eisenman lagar mingelmat.

Vi får våra böcker signerade.

Hälsomässan var inte så bra som matmässan och vi gick snabbt genom stånden. Det roligaste med den mässan var när jag träffade på Jenny, en gammal kollega, som var där och förespråkade poledance. Har inte sett henne på evigheter och då har vi bara pratat som snabbast eftersom jag jobbat.

Jag och Marit lämnade även kvar en stund längre än D&T och såg Anna Skipper föreläsa om MoodFood.


Vi avslutade med en till sväng via Mitt kök-mässan. Jag hittade ett stånd med oliver som jag också var via förra året. Oliverna var minst lika goda som förra året och jag var bara tvungen att fråga var man kan köpa deras produkter. Tyvärr fanns de bara i Skåne men höll på att sälja in sig i Stockholm.

Kvällen avslutades med ett besök i Kista Galleria där vi åt middag vid en foodcourt som hade mongolisk buffé. Maten var jättegod men vi var trötta i ben och huvud och uppskattade inte riktigt allt ljud och stök runtomkring oss. Så vi åt snabbt och gick sen tillbaka för att se Så mycket bättre.

På söndagen satt vi lite längre vid frukosten och sen gick vi på rundvandring i hotellet. Vi åkte upp till Skybar för att fotografera utsikten från våning 34 men tyvärr var det stängt och det fanns inga fönster där på våningen.

Daniel i hissen.

Vi åkte hemåt under förmiddagen och hemma i Ljusne bjöd vi på skinkmacka och kaffe som farsdagsfika. Kvällen gick åt till att göra klart skoluppgiften som hade deadline kl 23.59. Jag blev klar redan vid 5-tiden. Vi åt tacos till middag och sen satt Daniel och spelade dator hela kvällen medan jag låg i soffan, bläddrade genom min nya kokbok och tittade på tv.
Jag har haft en härlig helg och hoppas kunna åka även nästa år för jag älskar dendär mässan! =)

Hemma igen.

Nu har vi kommit hem igen efter en fantastisk helg i Stockholm. Nästan hela gårdagen gick åt vid Stockholmsmässan så vi var alla ganska möra i ben och huvud igårkväll. Har tagit lite bilder i helgen men de kommer upp senare ikväll eller imorgon. Nu måste jag skriva klart uppgiften som har deadline vid midnatt inatt.
Måste först bara berätta att köpet som gjordes i helgen var ett signerat exemplar av boken systrarna Eisenmans mingelmat som blev utsedd till årets kokbok. Bläddrade i den i bilen påväg hem idag. Ser mycket lovande ut och jag är jättenöjd med köpet! Vill också önska min pappa, och alla pappor, en trevlig farsdag. Ringde honom förut och han var påväg till Lappland på skidläger trots att det inte är någon snö däruppe ännu. Håller tummarna för att det blir minusgrader så de kan tillverka lite "snö" under er vistelse där. 


Vill ha!

När jag var på resa köpte jag tidningen Allt i hemmets julspecial. Blev så inspirerad av allt vackert julpynt och julpyssel som fanns i tidningen. Något som jag kommer att köpa är ett fat som jag ska dekorera med lite julpynt och ljus. Kanske som dom hade gjort i tidningen med hyacinter, julkulor och julkort. Som förslag i tidningen fanns detta vackra marockanska fat, pris 1500kr. Jag hoppas jag hittar nåt billigare.
Daniel har också frågat av mig vad jag vill ha i julklapp. Jag vet aldrig vad jag ska svara. Det finns väl alltid saker man behöver, men jag tycker att det är så tråkigt samtidigt som jag inte riktigt vet vad jag skulle vilja ha istället. När jag tittar runt finns det ju massor av saker jag vill ha men det mesta känns bara onödigt eftersom vi har en lägenhet som är fylld till bristningsgränsen.

Något som jag vet att jag behöver är delar till min Pentikservis. Eftersom jag samlar på en servis och vill ha alla delar. Sist jag var in i en Pentikbutik såg jag att min servis skulle sluta tillverkas vid årsskiftet vilket gjorde det lite bråttom med att inhandla alla delar. Nu när vi var hemma i Vasa och gick en sväng via Pentikbutiken såg vi först att de har 20% på min servis hela November OCH att de har förlängt tillverkningstiden till 2013. Skönt eftersom den är så dyr!
MEN det jag skulle komma till var att alla släktingar som funderar på vad de ska köpa. Passa på att handla lite delar från Pentikservisen Aino nu när det är 20%.
Det jag ännu behöver är:
8 st Tekoppar
Ljusstakar
Runda Serveringsfat 30cm och 35cm
Avlånga Serveringsfat 15x22cm och 18x27cm                                         



Några onödiga saker som jag vill ha är t.ex lite böcker. Älskar ju kokböcker i alla mökliga format. Har på senaste tiden fastnat för Leila Lindholm på tv och har insett att jag har inte en enda av hennes kokböcker så det är något som jag vill ha (men absolut inte behöver). Har också börjat läsa lite deckare. Just nu håller jag på med Jo Nesbos Fladdermusmannen. Har även läst Rödhake. Tycker han skriver så bra så vill gärna läsa fler av hans böcker. Gärna de om Harry Holy.
Är också lite sugen på nya lampor i fönstren. De vi köpte billigt från Ikea är för låga. Skulle vilja ha lite högre, ståtligare men har inte riktigt hittat de rätta ännu. Typ nåt liknande till dessa men kanske inte med vit skärm.

Har också varit ute efter en steghylla, typ som dessa nedan, Men tycker att de är lite dyra.


Jaja det var lite Vill ha-grejer-funderingar. Nu ska jag sluta sitta vid datorn för kvällen.

Hejsvejs!


On the road again.

Ja imorgon drar vi ut på resande fot igen. Man hinner nästan bara komma hem, packa upp, tvätta och så ska det packas igen inför nästa resmål. Men jag gillar det! :) Näst på tur är årets mat- och hälsomässa i Stockholm. Förra året var jag ju där med Madde och Linnéa och iår åker jag med Daniel och hans föräldrar. Vi åker ner imorgon kväll, bor på hotell, går på mässan och åker hemåt igen på söndag.
Tänk ett helt år har gått. Då skrev jag om att de snart skulle vara legitimerade dietister och nu jobbar de båda som det. Vi hade en mycket trevlig helg och jag längtar till december när de båda ska besöka mig här i Ljusne.
Annars har det inte hänt så mycket här på hemmafronten. Försöker plugga men det går verkligen inge bra. Jag har ingen motivation till det just nu. Jag vet itne varför. Har deadline på söndag men skulle behöva vara klar imorgon eftersom vi åker då och jag inte vet när vi är hemma igen på söndag. Ska sitta en stund ännu ikväll och så har jag ju nästan hela morgondagen också.

Hittade några bilder från finlandsresan på Daniels telefon också. =)


Jag stoltserandes i mina nya stövlar vid Ljusne jvstn i väntan på tåget mot Söderhamn och slutligen Sthlm-Arlanda.


Vi hade en lång väntan på Arlanda mellan att flyget anlände och att tåget skulle gå. Tiden fördrev vi bland annat vid Wayne´s med varsin latté och en god bok. Jag läste även Expressen. Så noggrannt har jag nog aldrig läst en kvällstidning. Förutom att läsa lekte Daniel även med sin nya klocka som vi inhandlade i Helsingfors. Han var glad som ett barn på julafton. :)

Finlandsresan.

Vi hade en väldigt härlig vistelse i Finland. Den kändes mindre stressig än vanligt och ändå hann vi träffa dom flesta som vi brukar träffa under våra vistelser. Vi hann fika med Emma, luncha med Marina och käka middag med Mats. Vi var i Vörå hos Pappa&Sirkka, var till Malax på 4-års kalas där vi träffade Kusin Thomas med familj, Fammo&Faffa samt Faster med sambo. Vi hann åka via Mommo&Moffa och se hur de bor just nu när de har vattenskador i huset och så var vi och såg hur Mamma&Freddi har det vid deras nya tillhåll och Freddis nya arbetsplats. Jag hann dessutom klippa och färga håret. Nu har jag pannlugg igen. :)
Det enda som jag tycker vi hade riktigt otur med var att vädret var så fruktansvärt tråkigt hela vistelsen. Förutom att det var mulet så var det dessutom dimmigt så när vi skulle ta bilder ute vid Kalles Inn så såg man knappt vattnet. Fuktigt i luften var det också. Nästan som regn även om det inte regnade.

Här kommer lite bilder:
Först från Kalles Inn.


Daniel och "frassen" eller den engelska lorden Liten.


Fyren.

Det finns rökbastun, vanliga bastun och 4 badtunnor utomhus.

Konferenshuset.

Värdshuset.

Mamma&Freddis stuga.

Kåtan.

Hmm.. Daniel tyckte vi skulle ta en bild på denna också. :)

Och så lite bilder från 4-års kalaset.


Presentöppning. Pappa och storasyster hjälper till.

Pappa och Daniel tittar på.

Tårtan.

Hello Kitty är favoriten och fick vara med även på ballongerna. I bakgrunden fasters sambo Mika.

Mamma Jeanette och flickorna.

Vi hade skolfotografering, eller släktfotografering. Svårt att få alla att vara med samtidigt. :)

Min fammo och Julias gamla fammo/mommo(?).

Efter gruppfotograferingen var det dags för enskild profilbild. Alla skulle fotograferas av fotograf är Hanna.

Min fina guddotter Hanna.

Vi träffas alldeles för sällan.

Baconlindad kycklingfile fylld med ädelost.


Igår firade vi fem år tillsammans. Eftersom vi var i Finland i helgen och åker till Stockholm nästa helg blev denhär dagen en lugn hemmakväll med god mat och lite vin/öl. När jag var påväg till affären mötte jag på Daniel som hade slutat tidigare från jobbet och hade svängt in via affären för att köpa lite blommor till mig. =) Vi handlade tillsammans och åkte hem och tillagade middagen. Och oj så god mat vi lagade. Jag måste få skryta lite för vi blev nästan lite imponerade själva. Kycklingen blev så saftig, perfekt tillagad, och osten var verkligen pricken över iet. Förutom en utomordentligt god middag kollade vi på några avsnitt av The big bang theory säsong 5. En supermysig kväll tillsammans helt enkelt med god mat och några avsnitt av vår gemensamma favoritserie. Kan det bli bättre?

Ingredienser (4 port):
4 st Kycklingfiléer
2 paket Bacon
1 paket Kvibille grädd ädelost
Lite olja eller smör

Potatis
Morötter
Rapsolja
Salt&Peppar

Valfri Sallad

Ev. Någon sås om man vill ha. Det behövdes inte eftersom kycklingen var saftig och osten ger lite "såsig" känsla, men vi hade lite bernaise till.

Gör så här:
Skala potatis och morötter. Skär i mindre bitar/klyftor. Lägg i en ugnsfast form. Häll över lite rapsolja, salt och peppar. Blanda om med händer eller nåt redskap. In i ugnen på 200 grader till de är lagom mjuka (tiden beror på storleken men cirka 30-40 minuter). 

Putsa kycklingfiléerna om det behövs. Skär en liten ficka i den tjockare delen. Skär osten i 4 bitar eller eventuellt fler mindre bitar. Stoppa in osten i fickorna på kycklingen. Linda med 3-4 skivor bacon per kycklingfilé. Stek i en stekpanna i lite olja eller smör så att filéerna får lite färg. Lägg i en ugnsfast form och stek klart i ugnen (innertemperatur 72 grader eller ta ut dem och skär lite i den tjocka delen för att kolla så de inte är rosa).

Gör en härlig sallad.



Baconlindade ädelostfyllda kycklingfiléer med ugnsrostade rotfrukter, ruccolasalladsmix och bernaisesås. Till efterrätt blev det kaffe och varsin stång Toblerone Fruit&Nut, som vi köpte på Helsingfors flygfält.


Och min vackra blombukett som jag fick. Den innehöll självklart min favoritsnittblomma Gerbera.

5 år.

Idag firar vi fem år tillsammans. Eller firar och firar. Daniel är på jobb och jag är hemma och skulle behöva plugga och packa upp efter helgens resa. Men innan jag börjar göra dagens måsten så har jag letat igenom våra gamla bilder för att hitta några på oss genom åren. Tyvärr finns inte så många på oss tillsammans men hittade ett gäng guldkorn iallafall. :)



Tiden går fort när man har roligt. =)


Låttips: Laleh - Just nu



Som jag skrev tidigare kollade jag på Så mycket bättre i lördags. Favoriten blev Lalehs version av Tomas Ledins gamla låt Just nu. Här ovan kan ni se klippet i repris, men låten finns nu även på Spotify. Den hittar ni HÄR.

Hösten och vinterns program.

Mittiallt har jag ganska fullt upp hela hösten. Redan imorgon åker vi ner till Arlanda för att flyga över till Finland och Österbotten. Helgen efter är det matmässa i Stockholm. Jag läser två distanskurser, gör praktikuppgifter och söker jobb. Dessutom väntar jag en massa härligt besök och så bokade jag en resa till London idag. I slutet av december bär det upp till Umeå för att avsluta dietistprogrammet och ta examen. Sen är det jul, nyår och ett nytt år med nya möjligheter börjar. I den bästa av världar har jag ett jobb då också.
Skulle dessutom behöva boka in och ha råd med ett besök till Åland och ett till besök till Stockholm. Får se vad plånboken säger efter London. Men nån gång ska det bli av, bättre sent än aldrig, eller hur B? ;)

Nu ska jag försöka få lite packat. Imorgon klockan 12.40 rullar tåget från Ljusne. Hoppas Daniel hinner hem från jobbet...

Nya kostråd för små barn.

Viktigt ge barn bra matvanor från början

Ur nyhetsarkivet 2011-11-01 Svenska Livsmedelsverket.


Tips på en "nyhet" om små barns matvanor och vilka rekommendationer som gäller. Gå in och läs HÄR och HÄR ni som är intresserade.
Tyckte att detta stycke var klockrent:

"Det verkar som att föräldrar ibland oroar sig mer för till exempel tillsatser och bekämpningsmedelsrester än för hur barnen äter. Men att en fjärdedel av småbarnens kalorier kommer från godis, glass, läsk och snacks är en betydligt större hälsofara, säger Åsa Brugård Konde".

Bilder från sovrummet.



...RESULTATET...


RSS 2.0