Focaccia
[recept inspirerat från Vår Kokbok]
Ingredienser:
25 gram Jäst
3½ dl Vatten
2 msk Olivolja
1 tsk Salt
cirka 4 dl Vetemjöl
cirka 4 dl Durumvetemjöl eller dinkelmjöl
Olivolja till pensling
Oliver, Fetaost eller Körsbärstomater
Några kvistar Rosmarin (eller torkad rosmarin)
1-2 tsk Gourmetsalt (havssalt)
Gör så här:
Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidig. Jäs den övertäckt i 30-40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Platta ut den med mjölade händer på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. (slå på ugnen, 225 grader)
Pensla eller droppa över olivoljan. Tryck ner oliverna/fetaostbitarna/körsbärstomaterna. Strö över lite gourmetsalt och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Låt brödet svalna lite på galler innan det skärs i fyrkanter.
Servera till soppa eller sallad, som snacks eller delat och fyllt med t.ex. parmaskinka, mozzarella och tomat. ELLER som vi gjorde igår, som brödet till kycklingburgaren vars recept du hittar HÄR.
Kycklingburgare med dijonsenapsdressing
guuuuu så gott det såg ut! Ska sno det där receptet på focaccian
Ja! Det var jättegott så gör det. :)