Kanelbullar på kanelbullens dag

Ingredienser cirka 30 bullar:
Deg
25 gram Jäst
75 gram Smör (eller Margarin)
2½ dl Mjölk
½ dl Socker
½ tsk Salt
cirka 7 dl Vetemjöl
Fyllning
50 gram Smör (eller Margarin)
Socker
Kanel
Topping
1 ägg
Pärlsocker, strössel eller mandelflarn

Gör så här i bilder och text. =)

Plocka fram alla ingredienser, utom jästen, så att det blir rumstempererat. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken så att den blir fingervarm (~37 grader). Häll ner hälften av mjölken i bunken och rör om så att jästen löser sig. Häll ner resten av mjölken, salt och socker. Dela upp smöret i små klickar och häll ner dem i bunken. Rör ner lite mer än hälften av mjölet och rör om tills degen är slät och fin, antingen för hand eller med hjälp av en bakmaskin. Tillsätt mjöl, lite åt gången, tills degen är slät och släpper någorlunda från kanterna. Det är bättre med för lite än för mycket mjöl här. Man kan alltid knåda i mera mjöl efter första jäsningen. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.


Häll ut degen på en mjölad bänk och knåda in mjöl så att degen inte kladdar. Dela degen i 2 och lägg den ena degen åt sidan. Kavla ut den andra degen till en rektangel. Har man inte en brödkavel kan man använda t.ex en vinflaska. =) Jag brukar vända på degen några gånger för att undvika att den fastnar för mycket i bänken. Men mot slutet brukar jag låta bli, för då är det lätt att degen går sönder. När man har kavlat färdigt så brer man ut smöret på degplattan. Ju mjukare smöret är destor lättare går det att bre. Det går även att ha smält smör om man vill. Strö sedan över kanel och socker i ett jämnt lager över hela degplattan.


Rulla sedan ihop degplattan till en rulle. Beroende på hur stora bullar man vill ha så rullar man från olika håll. Vill man ha "normal"-stora bullar så börjar man rulla från långsidan, men vill man ha jättestora kanelbullar (ungefär som kanelsnäckorna som säljs på affären) så rullar man från kortsidan. Dela sedan degen i lika stora delar.


Sätt bullarna i bullformar eller på en plåt klädd med bakplåtspapper, med snittytan uppåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Slå igång ugnen på 250 grader.


Knäck ett ägg i en skål och rör om. Häll eventuellt i några droppar vatten eller mjölk. Pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsocker, strösslet eller mandlarna och grädda i mitten av ugnen tills bullarna har fått fin färg, cirka 5-10 minuter. Har man stora bullar ska man grädda dem lite längre ner i ugnen för att de inte ska bli brända då de kräver längre tid i ugnen. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.


Bullarna avnjuts som bäst nygräddade till ett glas kall mjölk.



Tack till Pappa, Sirkka, Sabina, Faster, Mika, Fammo, Faffa, Thomas & Jeanette m. fam som alla bidrog till denna fantastiska Kitchen Aid, som vi fick till förlovningspresent.

Kommentarer
Postat av: Krillan

SNYGG Kitchen aid! :D Jag önskar mig också en sån. Bullarna ser helt magiska ut :)

2010-10-05 @ 08:36:19
URL: http://krillanitis.blogg.se/
Postat av: Linda

Tack tack! :)

2010-10-05 @ 08:47:08
URL: http://lindasgottochblandat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0