Hemma

Har landat i Umeå och möttes av posten nerdränkt i öl och en halvfull ölburk liggandes på botten i postlådan. Kändes kul! Tur att det inte var några livsviktiga papper däri, som deklaration t.ex. Hur skulle jag ha gjort då?? 
Stannar i Umeå i 1½ dag innan jag åker iväg igen. Denna gång söderut mot Ljusne. Finland har varit underbart!! Har träffat de flesta som jag hade planerat att träffa, ätit massor med god mat, njutit av solen och arbetat på gården. Nu är det hektiska 1½ dag i Umeå. Har intro till nya kursen, föreläsningar, kostsamtal m.m. Nu skola!! Tjingeling!

Upp till bevis.

Var ju på film igår.. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den (The adjustment bureau). När filmen var slut var jag ändå nöjd men den var lite seg ibland och man fick koncentrera sig ordentligt för att hänga med. Påminner lite om filmen Inception, men ändå inte.. Kanske jag rekommenderar att se den ändå. Men man behöver inte göra det på bio.

Nu är det upp till bevis iallafall. Beger mig mot tentasalen så småningom. Sen blir det att packa och förbereda lite inför nästa veckas uppgifter så att jag kan vara helt ledig i påskhelgen!! Sabina har redan dragit. Hon tar båten idag. Åkte klockan 7 hemifrån.

Nej, nu mera kaffe!!

2011-04-19

Drar iväg till skolan för att gå på grupphandledningssamtal, tentaplugga och för att ha den sista föreläsningen innan tentan, den sista föreläsningen på denna kurs. Imorgon är det dags för tenta. Känner mig inte alls redo. Har ingen aning om vad man ska plugga på, hur tentan kommer att se ut eller om jag kan något överhuvudtaget. Vi har 4 böcker att läsa + åhörarkopior från föreläsningarna. Tentan kommer att vara uppbyggd med en fråga per bok + en fråga från föreläsningarna typ. Så mycket vet vi. Men det hjälper en inte alls! Jaja. Ikväll blir det bio iallafall. Koppla bort och tänka på annat innan tentan. Vi ska se på "The adjustment bureau". Ser jag framemot jätte mycket faktiskt! Och på torsdag morgon drar jag till Finland. Flyget går så tidigt att jag inte hinner med första flygbussen. Har beställt taxi till klockan 05.00. Blir en tidig kväll imorgon.. Eller man kanske inte ska lägga sig alls? ;)

Bjuder på lite musik. Lisa Miskovsky "live" med låten "got a friend".


Valet

Som knappast någon finländare har missat så har det varit val i Finland. Men eftersom jag har en del svenska läsare så vill jag ändå uppmärksamma valet litegrann här i bloggen. Valet liknade lite situationen som var här i Sverige innan och under det svenska valet. Finland har ett parti som påminner om sverigedemokraterna. En skillnad är dock att sannfinländarna (som partiet heter) inte vill ha kvar det svenska språket i Finland. Och skräckscenariot som har hänt nu, när röstningen är avslutad och valet är över, är att detta parti blev det tredje största partiet med cirka 19% av rösterna. Det betyder att de fick 39 mandat i riksdagen, hela 34 mandat fler än förra valet! Ingen vet riktigt vad som kommer att hända nu i framtiden men som åskådare från Sverige kommer jag att hålla tummarna och hoppas på det bästa.

Avslutar med ett youtube-klipp som en f.d. klasskamrat till mig har gjort. En liten ironisk sång som passar ganska bra dagen till ära.... Lyssna & se och jag hoppas ni kan ta till er klippet trots att ni kanske inte förstår alla "ankdamms-skämt"! :)

 

Besök Alfreds hemsida HÄR om ni vill läsa mer! :)


Helgen.

Ja nu är snart helgen förbi. Vad snabbt tiden går när man är i liv och rörelse istället för att ligga i soffan hela helgen. :) I torsdags var jag ju alltså på spexet. Jag vet inte om jag ska skriva så mycket om det eftersom det är så svårt att beskriva roliga händelser för de som inte har upplevt det, men jag kan ju hålla med om att spexet var otroligt roligt och de är ju så duktiga alla medverkande. Extra imponerad bli man ju när de kan improvisera det ännu roligare när publiken spontant ropar instruktioner, exempelvis att de ska ta om vissa stycken på ett annat språk eller förtydliga känslorna. Men allra roligast tyckte jag nästan reklamen i början var. De hade tagit kända reklamer och gjort om dem till umeå/studentrelaterat (exempelvis solsidan --> skuggsidan=ålidhem =). Kritiken jag har att ge var att det blev lite för långt. Jag blev så trött på slutet att jag inte riktigt orkade hänga med. Och då blev det bara irriterande när folk ropade spontaninstruktionerna när man själv bara ville att det skulle ta slut. Det tog så lång tid att folk t.o.m började lämna lokalen. En annan grej som irriterade mig under kvällen var att personerna bredvid oss tog våra platser efter pausen utan att ens fråga om det var okej. De gjorde väl inge fel regelmässigt eftersom biljetterna ej var numrerade och vi hade inte heller lämnat kvar några grejer men herrgud, vett och etikett kallas det!! Istället hamnade vi längre ut på kanten och så fick jag en lång person framför mig! :( Men men,, man får väl skylla sig själv när man är för snäll för att säga till!

I fredags var jag hemma hos Madde och så lagade vi middag och så vinkade jag av henne vid bussen när hon åkte hem för 2 veckor.
Igår var jag på skolan och pluggade. När jag kom hem så hade sabina varit och hämtat in lite ris som vi pyntade för att få lite påskstämning. Jag vet att det är lite tidigt men eftersom vi åker hem på torsdag så måste vi få njuta av pyntet lite innan påsk. =) Kvällen avslutades med bowling i sällskap med Anna & Sebastian. Sebastian vann med ett nytt personligt rekord och i kampen systrarna emellan så måste jag erkänna en förlust. Men jämt var det. Samma poäng första omgången och så vann Sabina med 1 poäng sista omgången. :)

Idag blir det att knalla till skolan för lite tentaplugg igen. Bäst så, så att man åtminstone får litegrann gjort. Hemma sitter jag bara å gör annat. Exempelvis skriver blogginlägg och så har jag gjort en partylåtlista på Spotify. Blev inspirerad av musiken igår. Det var typ discobowling med blinkade ljus i alla des färger och partymusik på hög ljudnivå!


Är ju tvungen att lägga upp lite bilder på vårt vrålsnygga påskris! Gula, gröna, rosa och orangea fjädrar. Påskägg och små kycklingar! Sabina är jätteavundsjuk på mina små gulliga kycklingar så får hålla hårt i dom när jag packar ihop pyntet sen, annars blir jag säkert av med dom. ;)

2011-04-14

Har haft ett artikelseminarium idag. Gick väl okej. Just nu är motivationen inte på topp. Varje dag är bara en dag kortare till sommarlov. Dock ser jag lite framemot att få börja läsa pediatrikkursen. Få lite struktur i pluggandet igen. Lite mer fakta och raka rör. Det hoppas jag på iallafall. Sen har jag ju många roliga helger framför mig också. Påsk nästa vecka, valborg helgen efter det och sen helgen efter valborg så kommer min fina vän Bodil till Umeå på besök. Och samma helg som hon är här så är det kostbollen, ett evenemang gemensamt för alla koststudenter i Umeå, Uppsala och Göteborg. Ska bli riktigt roligt. Föreläsningar, produktvisningar och en finsittning med 3-rättersmiddag!

Hade min andra klient idag också, i samarbetet med studenthälsan. Känns bra!
Nu ska jag börja göra mig iordning för att åka iväg med Madde på umespexet. "Jorden runt på 80 dagar". Alla säger att det ska vara skitbra!!

Tjingeling.

aj, aj, aj...

Har smärta i munnen kombinerat med en bedövning som börjar släppa så småningom men ändå sitter kvar och irriterar. Dryga tusenlappen gick det på också. Suck! Jaja, det är fint väder idag iallafall. Och så ska jag och umgås med bästaste Madde ikväll! Känns då genast lite bättre...

Bye bye Ljusne.

Nu sitter jag med en kopp kaffe i handen framför datorn, funderar på om jag har packat allting som jag behöver ha med mig. Daniel har dragit till jobbet och tagit Dixie med sig så det är lugnt och skönt, men lite tråkigt, här hemma. När jag kommer upp blir det dock full rulle. Redan ikväll ska jag träffa min barndomsvän, som är på besök i Umeå. På schemat för resten av veckan står också tandläkarbesök, artikelseminarium, klientsamtal, tentaplugg, umespex och bowling.

Får både sällskap och skjuts upp till Umeå idag iallafall. Våra grannar ska och hälsa på släkt, vänner och se på sina gamla studiestad. Blir en trevlig omväxling på den annars inte så roliga resan.
Nej nu ska jag ta tag och packa det sista. Ciao.


Mitt senaste fynd, från shoppingturen i Gävle. 39 kronor på Indiska (rea). Köpte två stycken som nu hänger i vardagsrumsfönstret. :)


Jag och Dixie har dragkamp om bollen på en av våra promenader. Vem tror ni vann? ;)

Mangosalsa och Hemmagjorda Hamburgare


En frisk och härlig salsa-sallad denna fina vårdag. Inspirationen kommer från Leila Lindholm och hennes tv-program "Leilas home delivery". Denna salsa, eller sallad om man så vill, passar bra till flera rätter och blir säkert ett härligt tillbehör till grillbuffén i sommar. Idag fick den pryda tallriken bredvid Daniels hemmagjorda hamburgare! Mmmm....Mums!!

Mangosalsa:
1 st Mango
2 st Avokado
1 st röd Chilifrukt
1 kruka Koriander
2 st Limefrukter (saften)
1 msk Olivolja


Citronpaj med marängtäcke



Igår bakade och bjöd jag på denna goda paj när vi hade fikagäster! Det är andra gången som jag bakade denna paj och jag blev mer nöjd med konsistensen denna gång än första men jag tycker att första pajen smakade mera. Jag borde kanske ha haft lite mer citronsaft. Receptet kommer från bloggen pickipicki och hittas HÄR.


Måndag morgon!



Godmorgon. En ny vecka har kommit. Vi har redan varit uppe i många timmar. Har hunnit vara på promenader och tvättat redan. Idag är sista dagen här i Ljusne. Imorgon på morgonen åker jag mot Umeå igen. Mycket tråkigt men kanske behövligt. Plugget har inte gått bra överhuvudtaget här. Man hittar så mycket annat att göra istället. Svårt att koncentrera sig... :(

Igår var vi ute på långpromenad med Dixie. Tog en massa bilder. Här nedan kommer några. Förutom några promenader så var jag en sväng till gymmet, dammsög och bakade citronpaj. Bild och recept kommer senare!


2011-04-10




Dixie har anlänt och vi har fullt upp! Förutom att hon jämt vill ha koll på oss och springer efter Daniel hela tiden så har vi dessutom upptäckt att tjejen har löptid. Därför har vi nu täckt över soffan och sängen med lakan! Vi har även försökt klä på henne ett par av Daniels gamla kalsonger men det funkade inte alls utan hon klev väldigt lätt ur dom!
Nu dags för långpromenad! Tjingeling!

Snabbmat



Nu måste vi börja handla igen för vi har snart tömt våra förvar av nödlösningar när man inte vet vad man ska laga för mat. Middagen som jag gjorde igår är en riktig snabbmatslösning. Jag hade tagit upp köttfärs på morgonen men visste inte vad jag skulle laga. När det började närma sig middagstid hade jag inte så mycket tid på mig eftersom jag skulle träna på kvällen. Ville inte äta allt för nära inpå träningen.

Då gjorde jag såhär:
Satte en kastrull full med vatten på spisen och lät koka upp. Stekte köttfärsen i en wokpanna och kryddade på ganska ordentligt med olika kryddor (hade bland annat chilipulver, ingefära och en peppar-vitlöksblandning). När köttfärsen var brynt så hällde jag den i en ugnsfastform, tog fram en påse frysta wokgrönsaker och stekte dom i wokpannan. Kryddade med fisksås. När de var upptinade och stekta så blandade jag i köttfärsen, rörde runt och smakade av. När vattnet kokade så hällde jag i äggnudlar som ska koka/ligga och dra endast i några minuter (läs på förpackningen).
Servera, ät och njut!! Vi serverade med sweetchili-sås för att få det lite mer "såsigt" och för att få ännu mer smak på det. :) Tåls också att sägas att Daniel blev positivt överraskad. Kan ju i och för sig bero på att jag dagen innan bjöd på en böngryta, vilket han hatar, så detta var rena himmelriket i jämförelse! ;)

Jag tycker det är ganska smidigt att ha frysta grönsaker i frysen. Jag föredrar att jobba med och tillaga färska grönsaker men om man inte har färska grönsaker hemma eller de dagar när man kommer hem och är hungrig och inte har hunnit handla så är det så enkelt att ta fram och göra något av de frysta grönsakerna. Man kan ha dom som basingrediens eller blanda ut såser och grytor med eller varför inte servera till maten istället för en sallad.

Cardiomoves resultat

Godmorgon allihopa! Igår var vi alltså på gymmet och gick på ett pass som heter Cardiomoves. Som jag skrev i tidigare inlägg så är det en blandning av flera olika dansstilar. Hur var det då? Jag tyckte att det var riktigt roligt. När man för in lite dans i träningen så blir det lite roligare. Jag hade dock lite svårt att hänga med i vissa låtar eftersom man inte varit på passet förut, men går man några gånger så kan man köra på max utan att behöva stirra på instruktören hela tiden. Jag var dock inte helt slutkörd när jag gick ut därifrån och det sa Maggi också. Jag vet inte om det berodde på att man var stilla mycket för att kolla alla rörelser eller om man inte kan köra 100 % pga av den dåliga luftkonditioneringen... För svettig var jag och högröd i ansiktet när vi klev ut därifrån. T.o.m lite illamående och det beror inte på ansträngningen.

Köttbullar med parmesan och oliver



Häromdagen gjorde jag egna köttbullar. Jag satt och slösurfade runt olika matbloggar för att få inspiration och hitta nåt roligt recept att testa. Är så less just nu på att fantisera ihop varje vecka vad man ska koka ihop. Dessa köttbullar hittade jag på bloggen Linnéas skafferi. Det är inga vanliga svenska köttbullar utan lite medelhavsinspirerade med parmesanost och oliver. De blev verkligen lyckade! Smakerna är otroligt goda och det var väldigt enkelt att göra också. Man blandar ihop smeten, rullar till bollar och sätter dem på en plåt och in i ugnen. Det enda jag har att klaga på är att de blev lite torra. Jag vet inte om det beror på att köttfärsen hade varit fryst ganska länge eller om de borde köras en stund kortare i ugnen kanske. Oavsett vilket så tycker jag att ni ska testa detta recept. Receptet hittar ni HÄR på bloggen Linnéas skafferi.

Till köttbullarna kokade vi tagliatelle, gjorde en gräddsås av resterande grädde (passar säkert riktigt bra med en tomatsås också) och så hade vi en sallad med dressing. MUMS!!


Musiktips: Frida Andersson

Jag började leta efter och lyssna på några av artisterna som deltog i låten "Vår tid Vårt land" som jag la upp igår. Jag fastnade jättemycket för denhär tjejen och vill tipsa mina musikintresserade vänner att lyssna på denna sköna artist! :) Så fina och härliga låtar. Hennes skiva finns även på Spotify!


Cardiomoves

Vilket busväder det är idag. Har suttit inomhus hela dagen och hört hur det smäller utanför huset. Postlådornas lock flyger upp och smäller fast och trädens grenar slänger sig fram och tillbaka. Jag är ganska glad att sitta inne och plugga idag kan jag säga.

Ikväll ska jag och träna igen. Tredje gången denna vistelse i Ljusne. Känner mig duktig. Ikväll ska jag och M testa på ett, för mig, nytt pass. Det heter Cardiomoves. Så här står det i beskrivningen på hemsidan:

"En konditionsklass med fokus på musikvariation och olika rörelesstilar. Passet bygger på att man tränar en låt i taget med olika rörelsemönster, musikstilar (exempelvis afro, jive, salsa, dance) och enkel koreografi anpassat till låtarnas stil och uppbyggnad."

Visst låter det roligt?? Får höra sen hur det har gått för mig och vad vi tyckte.

Och till sist kan jag berätta att vi ska vara hundvakt i helgen. Det blir säkert ett kärt återseende mellan oss och Dixie, trots att vi bråkade lite senast hon var på besök.


Jag tror vi får ta en sväng via affären och köpa en ny boll som vi kan ha med oss på promenaderna.... :)


Vår tid, Vårt land


Låten pratar för sig själv.... :)


café-plugg

Imorse åkte jag och skjutsade Daniel till skolan vid 8-tiden, och åkte sen själv vidare in till Söderhamn för att få något plugg gjort. Det var nog ett väldigt smart val. Plugget har gått riktigt bra och det var mysigt att sitta och läsa bok och dricka kaffe bland alla söderhamnsbor. Jag reagerade på att det var många män som kom till cafét, såg någon de kände och så satt de å pratade om livet. När de hade suttit en stund klev de upp och gick åt varsitt håll och sen kom nästa "gubb-gäng" å satte sig. Är det bara jag som har som fördom att gå på café är en "kvinnogrej"?? Sitta och dricka en latté och snacka skit. Idag fick jag svar på tal av mina fördomar... Och det är bara roligt!! =)

Nu ska jag ta det lilla lugna, slösurfa en stund och invänta solen. Den börjar lysa mot balkongen under sena eftermiddagen! Idag är det riktigt vårväder. Strålande sol och plus 10 grader.
Ikväll är det tvättid och så är jag/vi bjudna över till ena grannen på lite kvällsmys. Mycket trevligt!

Drömbröllop?


Hahaha... Underbart!!
...men kanske inte för mig?


Quesadillas med salami, fetaost och tapenade



Ingredienser 4 st:
8 st tortillabröd (mediumstorlek)
½-1 burk tapenade med chili (1 burk=140g)
4 st stora champinjoner
½ ask fetaost
16 st skivor salami
Riven ost
Ruccola

Gör såhär:
Riv lite ost. Skiva champinjonerna till tunna skivor. Smula fetaosten i en skål.
Lägg ut 4 av tortillorna och bred på ett tunnt lager tapenade (spara hälften av tapenaden till "locken"). Fördela ut champinjonerna jämnt över de 4 tortillorna. Strö över fetaost, lägg på 4 skivor salami per tortilla och strö sist över den rivna osten och lite ruccolasallad. Bred ut ett tunnt lager tapenade på de fyra kvarvarande tortillorna som ska användas som lock.
Värm en stekpanna på medelvärme och stek en quesadilla åt gången på båda sidorna tills de fått färg. Om man vill kan man steka i lite olivolja men det går utan också.
Skär varje quesadilla i mindre bitar och servera med en god sallad.


Quesadillas med en sallad gjord på; isbergssallad, ruccola, tomat, paprika, selleri, majs, böngroddar, oliver, pumpafrön och solroskärnor serveras med min favoritdressing från Finland. ;)

2011-04-04

Igår var en riktig tråkdag. Iallafall med tanke på vädret. Det bara hällde ner regn. Men egentligen är det ganska bra, då försvinner snön förhoppningsvis någongång. Jag längtar efter våren. Jag vill ha vår NU!
Jag och Maggi drog iväg in till stan och gick på gymmet. Knallade en stund på löpbandet när man inte vill/"kan" gå utomhus.
Kvällen avslutades med filmkväll. Vi såg filmen "Taken". Jag har sett den förut och den var minst lika bra denna gång. Ni som inte har sett den så gör det. Det är verkligen en tankeställare.

Idag är det bättre väder så funderar på att ta en promenad och kanske plocka in lite björkris eller vide för att få vår inomhus. Sen ska jag plugga lite också. Ska läsa en bok som heter "Trygga och otrygga möten".
Daniel kommer hem först efter 18 någongång ikväll, eftersom han har föräldramöten på skolan. Så kommer det att vara hela veckan. Känns som att det inte är rätt vecka att vara här. Sitter mest ensam i lägenheten.....

Men två positiva nyheter har jag: Jag ringde och bokade tid hos frissan hemma i Finland. Ska klippa och färga håret när jag åker hem över påsk. Längtar. Både hem till nära och kära och att få bli lite fin. Börjar få en rejäl utväxt nu igen. Inte gjort något åt håret sen julhelgen... Så alla nära och kära hemma i Finland, JAG KOMMER HEM TILL PÅSK!! =)

Spelkväll

Igår blev vi bjudna till grannarna på fika och spelkväll. Vi blev serverade riktigt goda varma mackor med sallad och sen satte vi igång och spelade. De hade ett spel som jag aldrig testat förut. Blokus heter spelet.

[Bild från google]

Vi var fyra personer som spelade och varje person hade sina egna bitar med en egen färg. Bitarna liknar bitar från det klassiska spelet tetris, men när man lägger ut dem på spelplanen får de bara snudda i hörnen av föregående utlagda bitar (till skillnad från tetris när man inte vill ha några luckor och lägger dem sida vid sida). Man startar från varsitt hörn av spelplanen och ska försöka få ut alla sina bitar på spelplanen. Får man inte ut alla bitarna, utan möjligheterna har tagit slut, så får man minuspoäng för varje kvadrat man har kvar.
Det var ett spel där man fick tänka ut en plan MEN planen kunde ändras hela tiden eftersom de andra deltagarna kunde lägga ut sina bitar där man själv hade tänkt lägga.....
Rekommenderas varmt!!!

Vi hade också med oss ett spel som Daniel fick när han fyllde 30 - "Helballa 80-talet".
Det är en frågesport med frågor som rör 80-talet. Jag hade lite svårt att hänga med på en hel del frågor men jag kunde svara på vissa och jag märkte också att även de som har levt längre på 80-talet hade svårt att svara på vissa frågor. Dock tror jag att de fick känna sig lite mer nostaligiska än vad jag kunde göra. Kanske helballa 90-talet skulle vara bättre för mig? =)


Nu ska jag ta och väcka Daniel, fylla på kaffekoppen och titta på en intervju med Anna Skipper på tv4 - nyhetsmorgon. Såg i en reklam att hon skulle börja med "Du är vad du äter" igen på tv4+ .... 

Ryggbiff med sallad och marängsviss

Igår firade vi 1 år som förlovade, och det var inget aprilskämt. ;) Här kommer bilder, recept och ingredienslista på maten vi gjorde!!


Stekt ryggbiff med haricot verts, sockerärter, ruccola, isbergssallad, tomat, paprika och avokado.


Mousserande vin


Marängsviss: Vaniljglass, skivad banan, maränger och egengjord chokladsås

Chokladsås

1 dl kakao
1 dl socker
1 dl vatten
1 krm salt

Mät upp kakao, socker och salt i en kastrull och rör ut med lite vatten i taget. Koka upp under omrörning och låt koka under omrörning i några minuter. Servera varm eller kall. Överloppssåsen kan sparas i en burk i kylskåp.
Receptet kommer från vår kokbok.

1 år

Ja-a.. Då har vi varit förlovade i 1 år. Det är helt otroligt hur fort tiden går. Det är 1 år sen vi var i thailand. Känns nästan som igår.. Vad har då hänt under detta år? Inte speciellt mycket tror man vid första återblicken, men när man verkligen börjar fundera så har det ju faktiskt hänt en hel del. Vi flyttade alla våra möbler från Umeå till Ljusne. Det har varit en sommar med sommarjobb, fester och resor, jag bodde en termin i Ljusne där jag pluggade på distans och jobbade som vikarie på högstadieskolan, JAG KOM IN PÅ DIETISTPROGRAMMET, mera särbo-boende när jag flyttade tillbaka till Umeå, jul i finland och nyår i Göteborg och gubben har fyllt 30 år!!!
Nu har det snart gått 2 år sen Daniel flyttade till Ljusne för att börja jobba. Jag blir klar dietist till julen (förhoppningsvis, om jag klarar alla tentor) och då får vi se vart vi hamnar. Får jag jobb i gävleborg? Får jag jobb någonannanstans och flyttar Daniel med då? Får han jobb där jag får jobb eller hur kommer det att bli i framtiden? På ett sett är jag trött på särbo-boende samtidigt som jag tycker att det är viktigt att båda får jobba med det som man trivs med oavsett var det blir...

Det finns mycket att fundera på! :)

Igår firade vi 1 år tillsammans hemma med två rätters middag och film. Filmen vi såg var The Tourist med Angelina Jolie och Johnny Depp. Mycket bra tyckte jag. Förstår inte riktigt varför den fått så dålig kritik.
Maten vi gjorde var ryggbiff med sallad och till efterrätt blev det marängsviss. Se bilder och recept HÄR!

RSS 2.0