Vecka 8

Tentaplugget avklarat, tentan avklarad, redovisning av områdesbevakning avklarad och opponering av en annan grupps områdesbevakning är avklarad. Kvar att göra denna vecka och i början av nästa vecka är att lyssna på resten av gruppernas redovisningar av sina områdesbevakningar, få information om praktiken och kanske önska lite orter var jag vill göra min praktik, skriva ett informationsblad om celiaki, göra ett patientfall inför en seminarieuppgift, lösa ett patientfall på seminariet och till sist - avklara celiakiseminariet. Sen är detta moment slut och nästa kurs börjar på en gång!!

Dessutom har skid-VM börjat på tvn och därmed har soffan och tvn blivit ockuperad av min lillasyster som blir ett freak när evenemang som dessa pågår!!

Nu till skolan för att sitta och lyssna, på förhoppningsvis en massa intressanta redovisningar! :)

Tentadags!

Idag har jag suttit på skolan i mer än 10 timmar. Ett avbrott var när jag hade grupphandledningsträff kring kostsamtalen med studenthälsan och sen har det blivit lunch, middag och några fikapauser. Med mig i många av timmarna hade jag Madde. Jag är så glad för sällskapet och att ha någon att diskutera med trots att hon läste kursen för ett år sen. :)

Jag känner mig ganska redo för tentan ändå. Jag känner mig inte så förberedd som jag brukar men å andra sidan har jag inte pluggat lika mycket som jag brukar heller. Jag hoppas att det går bra imorgon och att hjärnan är på topp. ;) Håll tummarna...

Inatt kommer syster hem också. Det blev inget Turkiet-träningsläger för hennes del. Hon var och drog på sig en rejäl förkylning så att hon har hostat sig till en revbensfraktur. Dumt huvud får kroppen lida, eller vad brukar man säga? Tycker lite synd om henne faktiskt. Jag skulle också vara bitter om jag hade en flygresa till ett varmt land just nu men inte kunde åka. Men jag får lite sällskap iallafall!! =)

Nu är det snart dags för sängen så att jag vaknar pigg och fräsh imorgon...
GONATT!

Låttips: Veronica Maggio - Jag kommer

Jag älskade hennes senaste album (2008): "Och vinnaren är", och har bara väntat på att hon ska släppa något nytt sen dess. Äntligen har jag hittat en ny låt. Den som väntar på något gott...... :)
Här är Veronica Maggio med nya singeln "Jag kommer".

Lyssna och säg vad ni tycker! :)


Inläsning

Jag är så trött trots att jag har sovit både länge och bra. Men litteraturen jag håller på och läser just nu får mina ögon att vilja stänga sig. Det är otroligt intressant att läsa om vissa diagnoser men sättet det skrivs på måste vara orsaken till min trötthet. För jag tycker ju inte att det var lika tråkigt att höra samma sak på föreläsningen.

Det känns som att Daniel är på bättringsvägen iallafall. Han har jobbat alla dagar nu i veckan och jag tror att mitt sällskap har fått honom att piggna till. I tisdags när jag åkte ner så hade han sovit hela dagen. Han somnade när han kom hem från jobbet vid tre-tiden och han sov när jag anlände vid halv 11 på kvällen. Sen sov han ändå hela natten!!

Igår fick han också vila på kvällen eftersom jag var bjuden på tjejmiddag. Det var så himla roligt. Vid vissa tillfällen skrattade vi så att vi grät flera av oss. =) Och god mat blev vi bjudna på. Sparrissoppa med vitvin och grädde och quesadillas med grillad kyckling och mozzarella. Mums!!

Nej nu måste jag fortsätta läsa om funktionella och organiska magtarmsjukdomar....

Ostig fisksoppa


Jag tänkte bjuda er på en riktigt mumsig fisksoppa som passar bra i dessa kyliga tider. Detta är en soppa som mamma gjorde när vi var små, som jag gjorde på husa/hemkunskapen när vi hade praktiskt prov och nu har den även blivit lagad i lägenheten i Umeå. Till den bakade jag ett bröd på grahamsmjöl med russin, riven morot och solroskärnor.

Ingredienser:
2 st stora lökar
2-4 st vitlöksklyftor
2 st morötter
1 L vatten
1 burk krossade tomater (400-500g)
2 st fiskbuljongtärningar
6-8 st potatisar
400 g fiskfilé av vit fisk (ex. sej)
1 dl finklippt färsk dill
200 g smältost (ex philadelphia)
basilika, citronpeppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök, skiva morötterna i slantar. Fräses i olja i en ganska stor kastrull.
Dela potatisen och fiskfilén i mindre bitar (Ju mindre bitar desto mindre koktid).
Häll allt utom färskosten i kastrullen (om det är färsk fisk kan man vänta lite med den så att den inte blir sönderkokt) och låt koka i 15 min (lite mer om man har större bitar. Späd på med vatten vid behov.
När soppan kokat klart så att potatisen är mjuk och fisken genomkokt, stäng av plattan och häll i smältosten. Rör om tills osten har smält in i soppan.

Smaklig måltid!

Kärlekspasta på alla hjärtans dag.

Idag är det allahjärtans dag. Jag och Daniel "firade" i helgen. Vårt firande bestod av lyckan av att få umgås tillsammans. Han hade köpt en liten present till mig, några vackra stenar med kärleksbudskap på. Jag har också köpt en present som jag har skickat till honom på posten... :)

 

Idag firar jag inte så mycket. Har varit på skolan hela dagen och pluggat. Har precis kommit hem, ska värma en lunchlåda som jag har plockat ur frysen och sen ska jag knalla iväg igen i kylan och så ska jag och M ha lite filmkväll.

Men om jag hade Daniel här nu så skulle jag göra denna rätt; Kärlekspasta! Receptet kommer du till om du klickar på rättens namn. :)



Tonight



Igår såg vi på filmen - "I rymden finns inga känslor" och då fanns denna fina låt med. Vill dela med mig av den till alla som inte har hört den förut och att alla som har hört den förut men kanske glömt bort den får höra den igen. :)
Lykke Li - Tonight


Ensam

Jahapp,, då har jag blivit lämnad ensam.. Iallafall för två veckor framåt. Sabina åkte precis iväg för att först delta i finska mästerskapen (FM) i skidorientering i helgen och sen åker hon iväg till Turkiet på träningsläger i 1½ vecka. Som tur är har jag mycket att tänka på så hinner väl knappt reflektera över att jag inte har sällskap hemma. I helgen hoppas jag att Daniel orkar sig upp till Umeå och så ska vi bo på hotell, käka hotellfrukost och fira D´s morbror som fyller 50. Nästa vecka har jag mitt sista kostsamtal, en redovisning och så är det tentaplugg som gäller! Är lite i valet och kvalet om jag ska åka ner till Ljusne när jag är ledig eller inte. Skulle vara skönt men jag vet att det inte blir lika mycket pluggat där som om jag stannade kvar i Umeå.

Nu ska jag snart börjar packa ihop lite saker och knalla iväg till Madde. Vi ska ha hemmaspakväll och titta på film. Mysigt!! :)

Strålande sol men usch så kallt!

Har precis kommit hem från skolan. När man sitter inomhus och tittar ut genom fönstret så längtar man verkligen ut i solen för att njuta av de varma strålarna. Vilket lurendrejeri. När man går ute vill man bara in igen. Usch så kallt det blåser. Man får väl kanske skylla sig själv som inte klär på sig täckbyxor på morgonen men så lurad man kan känna sig... 

Har varit i skolan idag och gjort bort 2 grupparbeten. Det första var att vi skulle lösa ett etiskt dilemma med hjälp av en analysmodell. Det andra vi gjorde var att vi skrev ihop en powerpoint presentation till en redovisning som vi har efter tentan om 2 veckor. Jag kan knappt förstå att det bara är två veckor kvar till tentan. Vart har tiden tagit vägen?? Känns som att man inte riktigt har hunnit med så mycket.

I helgen blir det inget pluggat heller. Ja förutsatt att Daniel tar sig upp. Just nu ligger han hemma från jobbet däckad i någon envis förkylning. Vi får se vad testresultaten visar, om de hittar något fel på honom. Hoppas det är någon bakterieinfektion som han kan få antibiotika mot så han är pigg till fredag. :) 

Att äta glutenfritt har gått bra än så länge. Ett av problemen jag har stött på är om man skulle vilja ha en fika till sitt kaffe på skolan. Det finns inte skyltat vad de olika bakverken innehåller och det står inte nån innehållsförteckning till godisbitarna heller. Hittills har jag hållit mig till frukt förutom igår när jag delade en chokladboll med M. Men jag ansåg att jag kunde äta chokladbollen eftersom den antagligen är glutenfri (om ej gjord på rena havregryn). Det är en lärorik uppgift när man får se hur jobbigt det kan vara att ha diagnosen Celiaki. Hur lätt det är att välja att fuska istället för att vara en "jobbig" kund som frågar om vad allt innehåller. Så borde det inte få vara....

Nu ska jag sätta mig och förbereda mitt sista kostsamtal eller kanske renskriva lite föreläsningsanteckningar!? Ja det finns att göra här i Umeå...... 

Glutenfritt

I tre dagar kommer jag att leva glutenfritt. Det är en uppgift vi har från skolan. Igår bakade vi glutenfritt bröd hela eftermiddagen och så fick vi ta med oss lite hem. Dessutom har jag köpt glutenfri pasta. I övrigt ska jag bara undvika livsmedel som innehåller gluten och äta naturligt glutenfritt, exempelvis potatis, ris och quinoa. Jag tror inte att det kommer att vara speciellt svårt att hålla sig till kosten. Det svåra kommer att bli att läsa på alla förpackningar av såser etc som man har i kylskåpet. Tydligen kan livsmedelsföretagen smyga in gluten lite varsomhelst, till och med i chilinötter!! I morse käkade jag glutenfria smörgåsar med smör och skinka + en banan, ett glas mjölk och kaffe. Till lunch blev det linsbiffar med lingonsylt och potatismos. Ikväll tror jag att det ska bli glutenfripasta med räkor.

Önska mig lycka till!!

Förlåt.

Usch.. jag känner mig så dålig för att jag inte har uppdaterat på evigheter. Egentligen vet jag inte om jag skulle behöva känna skuld för bloggen är ju inte ett jobb som för många andra. Men jag får ändå dåligt samvete när jag ser att ganska många går in och läser dagligen trots min dåliga uppdatering. Ni är så snälla. :)

Nu är det alldeles för sent för att jag ska kunna producera nån bra uppdatering men förhoppningsvis kan jag hitta lite tid imorgon. :) Jag har iallafall haft en superstressig vecka i skolan med massa föreläsningar, grupparbeten och kostsamtal. Allt har gått bra dock och idag har jag haft en riktig slöardag. Jag har legat och slöat i soffan hela dagen och sett några filmer, lite vinterstudio m.m och så har jag haft ostbågsfrosseri nu på kvällen tillsammans med M. Vi såg melodifestivalen och filmen: "En shopaholics bekännelser". Mina 3 favoritlåtar tog sig vidare och filmen var okej. Ungefär i samma klass som hela min lördag. =)

Nu ska jag vänta hem syster (hon har jobbat på NH ikväll) och gå å lägga mig.

RSS 2.0